Sose leszek szerelmes többé! | Marivaux: A 2. váratlan szerelem / Kovátsműhely

Posted on 2012. szeptember 4. kedd Szerző:

0


Írta: BJI

A Kovátsműhely – Kováts Kriszta színháza – eredeti bemutatóra készül, a 18. századi francia szerző, Marivaux komédiáját állítja színre. A darab igen közel áll a francia commedia dell’arte hagyományaihoz, ugyanakkor annyira a mienk is, hogy nem is érthető egészen, eddig miért nem akadt fordítója. Illetve most már akadt: Fábri Péter rálelt és áttette „magyar idomra”. A 2. váratlan szerelem – mai műfajmegjelöléssel: zenés sóhajtozás szünet nélkül – szeptember végén kerül színre a FUGA Budapesti Építészeti Központban, amely valójában egy pesti belvárosi lakóházban bújik meg.

Marivaux komédiájában a két főszereplő szerelmi csalódását követően azt hiszi, hogy már sose lesz szerelmes. De amikor jön a MÁSODIK váratlan szerelem, mindent megtesznek, hogy letagadják ezt maguk előtt. Kívülről nézve nagyon szórakoztató, ahogy megnehezítik maguknak, hogy boldogok legyenek. Persze közbelép a harmadik, aki felgyorsítja az eseményeket…

Klasszikus komédiai felállás: három szerelmes a felső tízezerből, két szolga – ők is szerelmesek, meg egy lepusztult könyvtáros, aki mindebből nem ért semmit, de remek elméletei vannak. A beérkezett gazdagok túlbonyolítják szerelmi játszmáikat, a szolgák össze akarják egyeztetni állásukat a szerelemmel. És itt a szegény értelmiségi, akinek végül semmi se jön össze: se állás, se szerelem.

Az előadásban a színészek különféle hangszereken kísérik a sóhajtozó szereplőket. A darabot Fábri Péter fordítá, a zenét Szirtes Edina Mókus szerzé (engedjünk meg ennyit, ha már Mikes Kelemen kortársa a szerző).

Széles László, Nagy-Kálózy Eszter

Az arisztokrata szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Széles László, Kálid Artúr, a balszerencsés könyvtáros Cserna Antal, a szolganép: Sipos Vera, Kovács Ádám, Murányi Márta. A játszó személyeket maga Kováts Kriszta rendezte egybe.

A bemutató 2012. szeptember 27-én lesz (19:30), a következő két előadás szeptember 28. és október 12., majd az évadban folyamatosan kerül színre.
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (a Katonával szemben, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Jegyek válthatók a  FUGÁ-ban, továbbá a Belvárosi Színház szervezésén, az ismert jegyirodákban, az Interticket országos hálózatában és jegyterjesztőknél.