Összekacsintás nélkül | Vidra Gabriella: A fekete kő titka

Posted on 2012. június 3. vasárnap Szerző:

2


Írta: Rézangyal

A fekete kő titka- borítóElrontott kísérlet, maguktól mozgó tárgyak, lebegő diákok: furcsa dolgok történnek egy budapesti iskolában, és ami a legfurcsább, később senki sem emlékszik semmire. Mi több, az addig tanultakat is elfelejtik. Kitágul a világ és beszűkül az emberi elme? A dolog sokkal bonyolultabb.

Vidra Gabriella könyvében négy hetedikes gyerek – Krisztián, Barna, Orsi és Zsófi – egy nap különös dologra figyel fel. Társaik egy elrontott kémiai kísérlet után hahotában törnek ki, testük léggömbbé változva lebeg az osztályteremben. Ha pedig mindez nem lenne elég, miután leeresztettek, a tananyagból semmire sem emlékeznek, mintha az elmúlt két év anyagát valaki vagy valami egyszerűen kifújta volna a fejükből. Az irodalomórán hasonló incidens történik, ami arra enged következtetni, hogy itt bizony nagy baj van készülőben.

De mit tehet négy hetedikes, akik már talán nem is annyira gyerekek, főleg ha arról van szó, hogyan mentsék meg osztálytársaikat attól, hogy csúful leszerepeljenek a közelgő dolgozatokon és feleléseken? A bajt csak tetézi, hogy a nem mindennapi történetek lassan az egész országban általánossá válnak. A diákok egyre csak butulnak, s a viselkedésükre nincs racionális magyarázat, vagy legalábbis a felnőttek nem találnak rá.

Krisztián már meg sem lepődik, mikor felfedezi, hogy különleges dél-amerikai kúpos csigái nem egyszerű élőlények, hanem képesek kommunikálni tapogatóikkal. Ki ne álmodott volna arról, hogy kis kedvencével valami varázslatos módon egyszer csak szót ért? Ez történik Krisztiánnal is, aki a morze ábécé segítségével különös összefüggést fedez fel az elbutulás és a csigák meséje között. Természetes, hogy színre lép a gonosz is, egy krokodil személyében, aki elirigyelte az emberektől a tudást. Hogy megszerezze mindazt, ami eddig nem lehetett az övé, különleges könyveket hozott létre, amelyek őrzésére gnómokat fogadott fel. Ezek a könyvek elképesztő hatalommal rendelkeznek, képesek arra, hogy az emberek fejéből kiszippantsanak minden tudományt. Ez történt minden egyes alkalommal, mikor a diákok elfelejtették az addig tanultakat.

A négy jó barátnak nem marad más lehetősége, mint megszerezni a könyveket, hogy Mar-Tör többé ne rabolhassa el a gondolataikat. Csakhogy mindez nem egyszerű még akkor sem, ha a jóságos Útbaigazító manók minden fáradt vándor segítségére sietnek, ellátják a sebeiket, és jó tanáccsal szolgálnak minden eltévedt Küldöttnek. Mert a Tudás könyveit nehéz és fáradságos feladat megszerezni, sok veszély leselkedik arra, aki megpróbálja. A könyvek ugyanis nem mások, mint leckék egy adott földrészt átfogó tudásáról.

Krisztiánnak és barátainak először Ázsia furcsa tradícióival kell megbirkózniuk. A titokzatos fekete kő első körben ugyanis oda repíti őket, és ha mindez nem lenne még elég, nem a mai modern korba érkeznek, hanem a 15. század Kínájába. Minden tudásukat latba kell vetniük, hogy eligazodjanak a Tiltott Város rengetegében, a komplikált írásjeleken. Arról nem is beszélve, milyen emberpróbáló feladat végigmenetelni a Nagy Fal tetején, még akkor is, ha minden léptedet egy csodálatos sárkány őrzi. Puskapor, papír, iránytű… olyan apróságok, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az élet. Mind-mind az ősi Kína tudását őrzi, és ezt a fiatalok is hamar megtanulják.

Az első küldetés teljesített feladatai után visszatérve Magyarországra, Mar-Tör újabb támadást indít az emberi elme ellen. Így hőseinknek igen rövid idő után ismét hadba kell szállniuk ellene. Második küldetésük Óceániába és Ausztráliába repíti őket, ahol megtanulnak úgy élni, mint a bennszülöttek. Fontos tudásra tesznek szert, megtapasztalják, milyen erős is a barátság köteléke és a természet ereje. Küldetésüket azonban veszély fenyegeti, egy titokzatos férfi, Mar-Tör csatlósa megneszeli, hogy a gyerekek megpróbálják összegyűjteni a Tudás könyveit. Csapharap úr a gyerekek megzabolázására rafinált tervet eszel ki, amiben kis híján oda is vesznek. Krisztián csapatát azonban kemény anyagból faragták, és senki nem tántoríthatja el őket feladatuktól.

Vidra Gabriella könyve egyszerű tanításokon alapul, kezdve a barátságon, a természet szeretetén át a tanulás fontosságáig. Célszerű útmutatót nyújt a gyerekeknek olyan kézzel fogható dolgokban, mint a jegyzetek készítése, és lexikonnyi tudást ad át egy-egy földrészről. Sajnos éppen ebben rejlik a könyv gyengesége is. Didaktikus nyelvezete és a szereplők kissé egysíkú, sablonos ábrázolása miatt elmarad a titkos összekacsintás, a cinkosság, a közösség vállalása a gyerekkel. Mindez kissé kiszámíthatóvá, tankönyvszerűvé teszi a meseregényt, ami ezáltal leginkább egy tréfás hangvételű tankönyvre vagy munkafüzetre hasonlít.

Vidra Gabriella

Vidra Gabriella

Főszereplői mintamókusok: kedvesek, jól neveltek, segítőkészek, önfeláldozók. Egy pillanat alatt tökéletesen megoldanak minden problémát, szemlesütve kérnek bocsánatot a felnőttektől, kínai jeleket olvasnak, sután szerelmesek. Túl sok tudást, túl sok erényt ragaszt rá szereplőire, megrajzolva ezzel a tökéletes gyerek eszményképét. De tökéletes gyerek csak a felnőttek képzeletében létezik. Nem teljesen világos az sem, kiknek is szánta a szerző a regényt. A nyelvezete alapján inkább alsósoknak kellene olvasni, a benne lévő tudásanyag viszont már inkább felső tagozatos(oké).

Mivel ebben a kötetben a szereplők Ázsiát és Óceániát járták be, a könyvnek lesz folytatása is. Amelyben hőseink újabb kalandokat élhetnek meg más földrészeken. Szerencsére azonban a nyári szünetben Mar-Tör sem zaklatja az ifjú elméket, így van idejük az immár karakán nyolcadikosoknak újult erővel visszatérni Vidra Gabriella újabb könyvébe (előkészületben: A labirintus titka).

A Szerep Művészeti Portálon megjelent írás szerkesztett változata

Vidra Gabriella: A fekete kő titka. A Tudás könyvei 1.

Kolibri Kiadó, 2012