A viselkedés is kultúra | Görög Ibolya: Summa summarum

Posted on 2018. június 30. szombat Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Egyszer régen, egy főiskolás lányban hatalmas tudásvágy égett. Tudni szeretett volna a világ dolgairól, lehetőség szerint mindent, ami csak hozzáférhető. Így esett, hogy egy könyvárusító bódéban a kezébe akadt Görög Ibolya legelső, őskiadású könyve. Megvette, hogy aztán a következő években rongyosra olvassa. Aztán sorban a többit, és forgatta azokat is hatalmas lelkesedéssel.

Ez az egykori főiskolás lány írja most ezeket, Görög Ibolya legfrissebb, Summa summarum című kötetéről. Igyekszik elfogultság nélkül fogalmazni, de nem biztos, hogy sikerülni fog. Talán nem is kell. Ritkaságszámba megy az a szerző, aki képes arra, hogy tulajdonképpen tankönyveket alkosson szórakoztató formában. Aki nem átall hétköznapi módon, sőt humorosan beszélni a szakterületéről. Arról a területről, melyben a humornak nagyon kevés szerep jut, sőt: a rendszert szigorú szabályok uralják. A protokoll nem stand up comedy. Az etikett sem az összekacsintásról, a hátba veregetésről szól. A szerző mégis képes kitekinteni a megkövült szabályok mögül, hunyorítani az olvasóra, és azt üzenni neki, hogy a világ azért nem véresen komoly hely.

Persze ez csak akkor lehetséges, ha valaki ennyire érti azt, amit csinál. A „protokoll nagyasszonyának” szokták nevezni Görög Ibolyát, aki a területén az egyik legnagyobb szaktekintély. Erről az alapról könnyű humorizálni, gondolhatnánk, holott ez koránt sincs így. Talán még nehezebb emberinek lenni azoknak, akik ilyen magas szinten művelik a maguk mesterségét. Találkoztunk már önnön fontosságuk hatása alá került tudorokkal…

Görög Ibolya nem efelől közelít: az ő eszköze a humor. Ösztönös jó tanárként pontosan tudja, hogy a humor mekkora segítség – és mekkora hatalom is egyben. Egy frappáns viccet, egy csattanós történetet nehéz elfelejteni, és miközben az olvasó jót nevet, esetleg tovább meséli valakinek, az információ máris célba ért. A játszva tanulás nem is tanulás, sokkal inkább élvezet. Ez a titok.

Meg persze az önazonosság. Miközben a szakértelméhez kétség nem fér, Görög Ibolya tud akár önmagán is nevetni, ha kell – de azt sem titkolja el, ha betelik a pohár. Nemrég egy interjúban azt mondta, hogy a valódi mondanivalója a humor, és a tudás rajta a fűszer. Lehet ebben valami. Talán nem is viselkedéskultúrát tanít, hanem magát az életet. Ez a kettő tulajdonképpen egy és ugyanaz.

A Summa summarum a korábbi kötetekhez hasonlóan sok mindenről szól, kezdve az olyan hétköznapi dolgokon, mint egy tisztességes e-mail megírása, a köszönés szóban és írásban, egy prezentáció megtartása vagy a diplomáciai fogadások világa. Mégsem ismétli önmagát, legfeljebb annyiban, amennyiben a keretek, a szabályok nem változnak. Friss, mai és új, a jelen kor emberének szóló könyv, életkori megkötés nélkül. Segít elfelejteni, hogy a viselkedéskultúra a kézcsókkal együtt kiment a divatból, és ahol meg is maradt, ott molyirtó szagú, plisszírozott arcú urak és hölgyek isznak teát (kisujjukat eltartva), miközben rosszallóan szemlélik a világot és szidják a mai fiatalokat.

Kell ez a könyv, hogy a világ boldogabb hely legyen. Hogy az egyetemista srácok tudjanak megszólítani egy lányt, általában meg tudjunk írni egy tisztességes levelet a szolgáltatónak, mosolyogva kívánjunk szép napot a szomszédunknak (még akkor is, ha nem szeretjük). Élni mindannyiunknak kell, és nem mindegy, hogy milyen hangulatban. Sőt: nagyon is számít, mivé, milyenné formáljuk a körülöttünk lévő világot. Ebben segít Görög Ibolya új könyve.

A bennem lakó, valamikori lelkes főiskolás pedig szívből reméli, hogy ez az összegzés nem lezárást jelent, nem valaminek a végét. Ugye, nem?

Görög Ibolya

Az írás teljes terjedelmé­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Görög Ibolya: Summa Summarum
– Európaiság, hitelesség, protokoll

Athenaeum Kiadó, Budapest, 2018
268 oldal, teljes bolti ár 4499 Ft,
kedvezményes webshop ár 3599 Ft,
e-könyv változat 3190 Ft
ISBN 978 963 293 7441

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Görög Ibolya 1987 és 1999 között dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán. Ezalatt hét miniszterelnököt szolgált, 1992-től pedig protokollfőnökként irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Azóta sem pihen: szinte mindennap járja az országot, előadásokat tart protokollról, rendezvényszervezésről és viselkedéskultúráról, fennmaradó idejében pedig olykor akár abszurd kérdésekre ad kimerítő e-mailes válaszokat.

A „protokoll nagyasszonya” ebben a legújabb könyvében az előadásait írja le, ezért az előző négy kötetében (Protokoll az életem, Mindennapi maceráink, A nyilvánosság kelepcéi, Tanácsoskönyv) leírtak is vissza- visszaköszönnek. A Summa summarum szerkezetileg eltér az eddigiektől: ha lehet, még kötetlenebb formában, sok-sok humorral fűszerezve, az életből vett tapasztalatokkal színesítve kaphatjuk meg az alapvető információkat.