Ikrek a színpadon | Ketten egy Kramer-szerepre

Posted on 2012. június 4. hétfő Szerző:

0


Írta: Zsedényi Balázs

Házi Zsombor (vagy Zajzon) Fotó: Tiszeker Dániel

A Kramer kontra Kramer egyik főszereplője Ted és Joanna Kramer kisfia, Billy. Az előadásban az ő szerepét négy gyerekszereplő fogja játszani felváltva, köztük Házi Zsombor és Házi Zajzon, egy nyolcéves érdi ikerpár. A Házi ikreknek nem csak annyi lesz a feladata az előadásban, hogy keresztülfussanak egyszer-kétszer a színpadon, hanem drámai jelenetekben is helyt kell állniuk az apát játszó Nagy Ervin és az anyát alakító Kovács Patrícia mellett.

Billy szerepére 2011 őszétől kezdték keresni a megfelelő gyerekeket. Ötven közül végül csak négyen kezdhették meg a próbákat. Zsombor és Zajzon mellett két kisebb fiút is beválogattak: Lukács Marcellt és Gerő Somát, akik fokozatosan kapcsolódnak be a próbafolyamatba, majd az előadásba.

Egy péntek reggel mentünk látogatóba a Házi ikrekhez, és egy kis kerti kutyasimogatás, biciklizés, kosarazás és focizás után elkísértük őket az iskolába is. A fiúk most másodikosok, de más-más osztályba járnak. Ildikónak, a srácok édesanyjának is van ikertestvére, így saját tapasztalatából kiindulva döntött úgy: jót tesz a fiúknak, ha a nap egy részét külön töltik. Elmesélte, hogy amikor együtt vannak, mindig ők a hangadók a társaságban. Amikor ő járt egy osztályba az ikertestvérével, szinte lebénította őket, ha a másik például beteg volt, és nem volt bent az iskolában. A külön osztály – véleménye szerint – segít abban fiainak, hogy önállóan is feltalálják magukat.

Kovács Patrícia és az egyik Házi iker


Zajzon az első órában éppen dolgozatot írt szövegértésből, de nem izgult túlzottan a dolog miatt, nyugodtan labdázott kint az udvaron a csöngetés előtt. Mindkét fiút hihetetlen mennyiségű energia tölti el, a mozgásból soha nem elég nekik – ahogy nővérük, Tamara fogalmazott: „a fiúk elég elevenek” –, s ez már abból kiderült, hogy negyed nyolckor gond nélkül rohangáltak megállás nélkül egy jó negyedórát a kertben. Tamarától azt is megtudtuk, hogy mindhárman versenyszerűen úsznak, hetente négyszer járnak edzésre.

Kinek mi a szuperszáma? Ki miben szokott versenyezni?
Házi Tamara: Én mellúszásban vagyok a legjobb, de mindenben szoktam versenyezni. Zsombor is mellben nagyon jó, Zajzon pedig gyorsban.

Mást is sportoltok?
H. T.: A fiúk minden nap szoktak focizni a suliban, otthon meg általában kosaraznak.

Hogyan telik egy átlagos napotok?
H. T.: Reggel fél nyolcra megyünk suliba, ott szoktunk ebédelni, délutánra is maradunk napköziben, ott írjuk meg a házit. Aztán anya jön értünk és hazamegyünk. Otthon anyával átnézzük a leckénket, játszunk egy kicsit a kertben, utána megyünk úszni. Miután hazaérünk edzésről, vacsizunk, és este még megnézzük a kedvenc sportvetélkedőnket, a Lehetetlen küldetést.

Míg a gyerekek órán voltak, Ildikóval beszélgettünk. Ő mesélt arról, hogyan találtak rá a Kramer kontra Kramerre, és hogyan sikerült beleilleszteniük a színházat amúgy is mozgalmas életükbe.

A srácok szerettek volna színészkedni, vagy ti gondoltátok ki a férjeddel, hogy próbálkozzanak meg vele?
Házi Ildikó: Nem voltak még háromévesek sem, amikor először szerepeltek egy pelenkareklámban, azóta nyilvántartanak minket. Így szereztünk tudomást most is a válogatásról. Minden egyes casting előtt megkérdezem tőlük, hogy menjünk-e, ne menjünk, és mondták, hogy menjünk… Az ő döntésük tulajdonképpen, tehát semmit nem erőltetünk rájuk.

A gyerekeket reggel te viszed az iskolába, délután te fuvarozod őket az uszodába, a színházba is te kíséred őket. Hogyan tudjátok összeegyeztetni ezt a sok programot?
H. I.: Hét közben általában én viszem mindenhova őket; a színházba azért a férjem is be szokott segíteni, ő is szereti látni, hogy mi zajlik a próbák alatt.

Nagy Ervin és az egyik (másik?) Házi iker


A Kramer kontra Kramer olyan darab, ami elég súlyos problémákat feszeget. Beszélgetettek velük ezekről, elmagyaráztátok nekik?

H. I.:
Amikor kiderült, hogy a darabban fognak szerepelni, gyorsan megszereztük a filmet, és megnéztük velük, hogy tetszik-e nekik. Számukra nem volt tragikus élmény, szerencsére nincs ilyesmiről közvetlen tapasztalatuk, mert a férjemmel jó házasságban élünk. Ők inkább kívülről látják az egészet, nem tudják beleképzelni magukat Billy helyzetébe. Szívesen, örömmel játsszák a szerepet.

Lehet velük készülni, gyakorolni otthon az előadásra?
H. I.: Általában hetente egyszer vagy kétszer leülünk, és átvesszük az egészet, tehát én vagyok Ervin vagy Patrícia, és ők pedig mondják a saját szerepüket. A mozgásokat, és azt, hogy mit kell csinálniuk a színpadon, nem tudom velük gyakorolni, a szöveget viszont tudjuk együtt tanulni.

El szokták mesélni, hogy milyen volt a próba? Tartanak élménybeszámolót?
H. I.: Igazából ők még elég kicsik. Tulajdonképpen nekik ez az egész egy játék, úgyhogy nem ezt szokták mesélni, hanem inkább azt, hogy hány müzliszeletet esznek meg éppen a próba alatt. De például azt elmondták, hogy milyen nehéz volt nekik úgy kiönteni a vizet, hogy az úgy látszódjon, mintha véletlen lenne.

A fiúk tehát szorgalmasan gyakorolnak otthon. Elmondásuk szerint sokkal könnyebb megtanulni a szöveget, mint az órákra felkészülni. Elmesélték azt is, hogy mennyire jól érzik magukat a próbákon, és hogy jól kijönnek Ervinnel, Patríciával és „Roland bácsival” is. A szünetben mutattunk nekik néhány róluk készült próbaképet laptopon, amiket még ők sem láttak. Zajzon megjegyezte, hogy Zsombor pont úgy néz az egyik képen, mint a filmbeli Billy. Beszélgettünk is egy keveset az előadásról, és hogy mit gondolnak Billyről.

Melyik a kedvenc jelenetetek?
H. Z.: Nekem a majmos, mert jót lehet benne szórakozni Ervinnel.
H. Zs.: Nekem a reggelis, mert akkor mindig lehet müzlit enni.

Amikor tanultátok Billy szövegét, akkor gondoltatok olyat, hogy „hmm, ezt én is szoktam mondani anyukámnak”?
H. Z.: Igen, például amikor megy a Superman a tévében, mi is mindig meg szoktuk kérdezni anyától, hogy nézhetjük-e.

Bele tudjátok képzelni magatokat Billy szerepébe?
H. Zs.: Igen.
H. Z.: Szerintem is, igen.

Ha Billy dönthetett volna, szerintetek kinél szeretett volna maradni és miért?
H. Z.: Szerintem az apánál, mert jobban érezte magát vele, és jobban megértették egymást.
H. Zs.: Szerintem is. Ted, az apuka mindig azt próbálta csinálni, amit a kisfia, Billy szeretett volna.

Zsombi és Zajzi, a két vagány kópé, kérdésünkre azért őszintén megvallották, hogy izgulnak a bemutató miatt, és furcsa lesz nekik, hogy a nézőtér tele lesz emberekkel. A színészkedés számukra még nem munka, nem pénzkereset, hanem játék, mondhatni gyerekjáték. A Házi ikrek okos srácok, és a bennük rejlő gyermeki tisztaságból és közvetlenségből természetes módon épülhet fel Billy hozzájuk hasonló karaktere.

* * *

A 2012. június 26-i bemutatót követően a Kramer kontra Kramer egész nyáron műsoron lesz a Belvárosi Színházban, illetve országszerte egyéb szabadtéri helyszíneken.