Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel

Posted on 2012. március 11. vasárnap Szerző:

1


Mit tegyen az ember, ha Manhattanben él, kilencéves, és feltaláló, ékszertervező, ékszerkészítő, amatőr entomológus, frankomán, vega, origamista, pacifista, dobos, amatőr csillagász, számítógép-tanácsadó, amatőr régész, továbbá ritka pénzérmék, természetes halált halt pillangók, miniatűr kaktuszok, Beatles-kegytárgyak, féldrágakövek és egyebek gyűjtője?
Mit tegyen az ember, ha kilencéves, és 2001. szeptember 11-e óta nem látta az apját? Ha nincs más fogódzója, csak a régi holmik, és az üzenetrögzítő magnószalagja apja utolsó telefonhívásaival, amit el kell rejtenie az anyja elől? Mit tegyen, ha talál egy titokzatos borítékot az apja szekrényében, amelyben csak egy kulcs lapul, és a papíron egyetlen szó: Black?
Viszonylag egyszerű: fel kell keresni az összes Black nevű embert New Yorkban, és megtudakolni, hogy milyen zárat nyit a kulcs. Ami 216 lakáscím. Vagy megkeresni a zárat, bár minden 2777-ik másodpercben egy újabb zár születik New Yorkban. Kissé bonyolítja a dolgot, hogy hősünk betegesen retteg a tömegközlekedéstől, ezért mindenhova gyalog megy.
És persze számos más megválaszolandó kérdés akad. Vajon szerelmes lesz-e még egyszer a mama? Ki a titokzatos bérlő, aki beköltözött a nagyihoz? Mit rejt a magnószalag, amin a papa utolsó üzenetei vannak? Erre ad választ Jonathan Safran Foer, a világsikert aratott Minden vilángol írójának új, több nemzedéken átívelő családtörténete, amelyből megtudhatjuk, hogy néha még az se segít, ha az ember feltalál „egy spéci vízelvezetőt, amelyik végigmegy minden New York-i párna alatt, és a víztározóba vezet. Amikor az emberek álomba sírják magukat, a sok könny mind ugyanoda folyik, és reggel az időjárás-jelentésben bemondhatják, hogy a Könnyek Vízgyűjtőjében csökkent vagy nőtt a vízszint, és akkor mindenki tudná, hogy New Yorkban az emberek milyen szomorúak.”
Megrendítő történet, egy elképesztő intelligenciájú és képzelőerejű kisfiú odüsszeiája, aki a World Trade Center összeomlásakor eltűnt papáját keresi.

Jonathan Safran Foer már első, Minden vilángol című, nagy sikerű könyvével generációja egyik legeredetibb írójaként tűnt fel.
Új regényében humorral, gyengédséggel és félelemmel vegyes tisztelettel néz szembe kortárs történelmünk traumáival.

A kilencéves Oskar Schell titkos küldetésre indul, melynek során végigjárja New York öt kerületét.
Célja, hogy megtalálja azt a zárat, amelybe beleillik az a rejtélyes kulcs, ami a szeptember 11-én a World Trade Centerben meghalt édesapjáé volt.
A látszólag lehetetlen feladatra vállalkozó Oskar számtalan túlélővel kerül kapcsolatba kalandos, megindító és végül megnyugvást hozó utazása során.
Egy történet, ami nem szeptember 11-ről szól, hanem minden egyes utána következő napról…

»Lendületes, leleményes és nagyra törő… a szeptember 11-i tragédia ihlette felemelő mítosz.« Boston Globe

»Foer könyvének lapjain sorra robbannak a virtuozitás, az eredetiség és a humor gránátjai.« Village Voice

Fordította: Dezsényi Katalin

  • Bővebben: 
  1. Magánrekviem Manhattanben
  2. WTC kilencévesen

Cartaphilus Könyvkiadó, 2012.

ISBN 978 963 266 1087