Emily Arsenault: Az eltört teáspohár

Posted on 2012. március 5. hétfő Szerző:

0


A nagy múltra visszatekintő Samuelson Kiadóvállalat első emeleti termének végtelen fülkelabirintusában elmélyülten dolgoznak a szótárszerkesztők. Közéjük veszik föl friss diplomájával a filozofikus hajlamú, atlétatermetű Billy Webbet, és nagy örömére rögtön munkakapcsolatba kerül a csinos Mona Minot-val, akivel különös cédulákra bukkannak a katalógusban: a rajtuk szereplő idézetekben mintha a tulajdon munkahelyüket írná le egy őrültnek tűnő nő.

Ez felkelti az érdeklődésüket, és némi utánajárással kiderítik, hogy sem a forrásként megjelölt könyv, sem a szerzője, sem a kiadója nem létezik, nem létezett sohasem. Most már céltudatosan kutatnak hasonló idézetek után a több milliónyi katalóguscédula között, nem is hiába.

További furcsa cédulák kerülnek elő, amelyekből egyre bizarrabb történet kerekedik ki: az őrült nő (vagy nem is őrült?) egy titkolt szerelemi kapcsolatra célozgat és egy rejtélyes gyilkosságról beszél (vagy csak fantáziál?), amelyhez rajta kívül több férfinak is köze volt így vagy úgy. És Billy meg Mona mindinkább úgy gondolja, hogy némelyik férfi leírása ráillik egyik-másik munkatársukra.

Fordító: Siklós Márta

Bővebben a könyvről: Szó-tudósok nyomozása cetliről cetlire

Olvass bele: Részlet a könyvből

Európa Könyvkiadó, 2011

ISBN 978 963 079 2875

*

Emily Arsenault-nak önéletrajza szerint nincs különösebben izgalmas élete. Filozófia szakos volt az egyetemen, akárcsak férje, akivel egy Hegel-szemináriumon ismerkedtek meg. Az írónő diploma után a Webster szótárkiadónál helyezkedett el kiadói asszisztensként, ahol a lexikográfusoknak segített a definíciók kialakításában. Ez a munka ihlette Emily első regényének témáját és helyszínét.

Ezután némileg izgalmasabb évek következtek, amikor az férjével csatlakozott a Békehadtest dél-afrikai missziójához. Saját bevallása szerint nagyon hiányzik neki ez a világ, és gyakran álmodik az ott megismert emberekkel és tájakkal. Jelenleg harmadik, Valaki, akit valaha ismertem című regényén dolgozik. [Forrás: Alexandra Könyvjelző]