Megtöltjük élettel! | Pécsi Tavaszi Fesztivál tizenötödször

Posted on 2012. március 5. hétfő Szerző:

0


A Pécsi Kulturális Központ 2012-ben is színes programokkal várja a kultúra szerelmeseit az év hagyományosan első pécsi összművészeti rendezvényén. A március 17. és 31. között immár tizenötödik alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Tavaszi Fesztiválon több mint 400 fellépő mutatkozik be. Az érdeklődők a sokszínű kortárs és klasszikus kulturális kínálatot a kitűnő akusztikájú Kodály Központban, a belvárosi Dominikánus Házban tekinthetik meg, valamint idén először élettel töltik meg az új rendezvényhelyszín, a Zsolnay Kulturális Negyed tereit.

Családi hétvége

Programok nagyoknak: Nemzetközi Jazz Hétvége

A Fesztivál keretében március 22–24. között a Zsolnay Kulturális Negyed helyszínein tartják meg a Nemzetközi Jazz Hétvégét. Első napon fellép a Szőke Szabolcs Quartet a kiváló olasz trombitás, szárnykürtös David Boatóval megerősítve. És hallhatjuk a három Liszt-díjas gitáros, Babos Gyula, László Attila és Tátrai Tibor triójának játékát. A második napon szerepel a Fábián Juli & Sárik Péter duó. A francia hegedűfenomén, Didier Lockwooddal kiegészülve koncertet ad a jazz-rock fénykorának legendás gitárosa Mike Stern is – Billy Cobham, Miles Davis vagy Jaco Pastorius egykori zenésztársa. A harmadik napon lép fel a 15 éve alakult Renewal zenekar, amely az afro-amerikai emberek spirituális élményvilágából meríti szórakoztató dallamait. A Loop Doctors nevű formáció vendége az amerikai Brandon Fields, a ma élő egyik legnagyobb alt- és tenorszaxofonos lesz. A szerb származású billentyűs, Vasil Hadzimanov bandája a „balkán jazz” dallamait szólaltatja meg.

Esténként a Limelight alkotócsoport és a Mrs. Columbo jazz zenekar jóvoltából fényfestés lesz a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, valamint a Jazz Café is várja a fesztivál látogatóit. Az új közösségi téren, a koncertek után a pécsi zenészeké a színpad. A Tajti Music támogatásával szerveződő jam session a fesztivál legfontosabb újdonsága.

Kenny Garrett

Kenny Garrett

Március 28-án a világ egyik legjobb szaxofonosa, Kenny Garrett vezette kvartett mutatja be „Seeds from the Underground” címmel megjelenő albumának anyagát a Kodály Központban.

Programok kicsiknek: Nemzetközi Jazz Hétvége

A legkisebbek sem maradhatnak ki a jóból. A kiváló jazzistákkal kiegészült Tünet Együttes március 18-ai interaktív meseszínházában a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében.

Március 22. és 25. között a Zsolnay Kulturális Negyed É78-as épületét és a Pirogránit udvart megtöltik élettel, vidámsággal és gyerekzsivajjal.

Március 23-án énekszóval, versekkel, kézzel-lábbal, zenével, kunkorodó jókedvvel mutatja be legújabb lemezét „Csíntekerintő” Bognár Szilvia és zenekara.

A Pirogránit udvarban interaktív, történelmi játszóház lesz március 24-én. A program résztvevői a 16-17. századi hódoltság világát, Pécs városának elfoglalását és a töröktől való visszafoglalását idézik meg. Lesznek hastáncosok, muzsikosok, tűzzsonglőrök, kézművesek, logikai, ügyességi próbák, cselvetés, bajvívás, a török pasa kertjében virágkészítés, fűszerfelismerés.

Március 25-én, a ’70-es, ’80-as évek televíziós ifjúsági műsorokból (Pengető, Cimbora, Családi kör) ismert énekes-dalszerző, Vitai Ildikó és Szalóki Ági közösen ad koncertet „Vadrózsából a tündérsípot” címmel, amelyen a szinte kultlemezzé vált 1977-es Regélő és az 1980-as Mesebeli madár című lemezek dalai élednek újra.

Komolyzene

Március 17-én az érdeklődők az 1945-ben alakult Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar hangversenyét hallgathatják meg, Neumayer Károly Liszt-díjas karnagy vezetésével. Helyszíne a Kodály Központ.

Március 24-én a Mecsek Kórus megalakulásának 55. és a Bartók Béla Leánykar működésének 40. évfordulójára emlékeznek ünnepi koncerttel a Kodály Központban. A Pannon Filharmonikusok közreműködésével megvalósuló „Szép a tavasz, szép a nyár” című jubileumi kórushangversenyen az együttesek művészi tevékenységük keresztmetszetét mutatják meg, a középpontban legkiválóbb magyar szerzők műveinek megszólaltatása áll. Vezényel Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy.

Március 25-én a Kulturális Negyed Liszt Ferenc Hangversenytermében „Opera három szívből” címmel a magyar operajátszás kiemelkedően tehetséges ifjú művészei (Horváth István, Sáfár Orsolya és Szegedi Csaba) szólaltatják meg az olasz operairodalom slágereit a fiatalos lendület bájával. Ugyanaznap a Dominikánus Házban a lengyel zongoraművész, karmester és zeneszerző Martin Dominik Gluch ad koncertet a Lengyel–Magyar Barátság Napja alkalmából. A művész a lengyel zongorairodalom hazánkban ritkán hallható különlegességeit mutatja be.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola tanszakának és Győrben az ének- és hegedűosztályának korrepetitora, Gábor József zongorista, valamint Papp Gábor hegedűs és Szeléndi Zsuzsanna, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola fuvolatanára közös kamaramuzsikálására („Bachtól Bachig, az ihlet pillanatai”) invitálja a barokk zene kedvelőit március 26-ára a Dominikánus Házba.

Március 27-én este a Kodály Központban a zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja, Carl Orff Carmina Buranája hangzik fel a zeneszerző által áthangszerelt, ritkán hallható változatban, ahol a zenekart két zongora és 5 ütőhangszer helyettesíti. Vajda János ennek a változatnak hatására, ugyanilyen összeállításra írta a bor dicséretéről modern Carmina Buránáját férfikarra, Janus Pannonius és a híres 13. századi gyűjtemény verseit felhasználva. E két darabhoz jól illeszkedik Bartók remekműve, a Falun (női karra, szólókra és zongorára).

Március 30-án kora délután a ciszterek Nagy Lajos Gimnáziuma dísztermében lépnek fel Baranya megye általános iskolás és középiskolás kórusai.

Színház és film

Március 27-én, 20 órai kezdettel a Zsolnay Kulturális Negyed É78 termében az ALKA.T társulat előadásában lesz látható Tasnádi István Paravarieté – avagy 1017 egymást kioltó drámai mozzanat című darabja, a főszerepben Csákányi Eszter.

Március 26. és 31. között a Dominikánus Ház a dél-koreai kultúra szigete lesz. A Laterna Magica Egyesület szervezésében, valamint a Pécsi Kulturális Központ és a PTE BTK támogatásával kaphatunk betekintést a dél-koreai film, zene és gasztronómia egzotikus világába.

Magyarországon nem vagy ritkán látható filmeket mutatnak be. Műsoron lesz többek között Kim Ki-duk több [A Sziget (2000), Idő (2006), Lélegzet (2007), Arirang (2011)] és Jeon Jae-Hong [Beautiful (A-leum-dab-da) – 2008], Bong Joon-ho [Memories of Murder (Salinui chueok) – 2003], valamint Kim So-young [Into the Mirror (Geoul sokeuro) – 2003], Lee Chang-dong (Poetry – 2011), valamint Chan-wook Park [A bosszú asszonya (Lady Vengeance) – 2005] egy-egy alkotása is.

Március 29. és 31. között egész napos tudományos konferenciát is rendeznek „A szélsőséges mozi és a film teste” címmel, melynek fő témája a kortárs koreai (és más) filmekben megjelenő szélsőséges erőszak, a szexualitás és a test ábrázolása. Az esemény alatt kerekasztal-beszélgetést tartanak a Metropolis folyóirat nemrégen megjelent, a dél-koreai filmmel foglalkozó tematikus számáról. Március 29-én pedig a Canarro együttes ad ízelítőt a dél-koreai filmek sajátos zenei világából.

Pécsi Folknapok

Március 29. és 31. között rendezik meg a XXII. Pécsi Folknapokat. A fesztivál során minden nap megtekinthető lesz a Gombold újra! Divat a magyar pályázat 2011. és 2012. évi bemutatója, amelyen a tradicionális magyar öltözék- és divattörténeti értékek modern szemléletű újragondolásának lehetünk szemtanúi. „Egyszer volt, hol nem volt… És ma?” címmel az I. Pécsi Bajusz- és Copfversenyt is megrendezik, amely keretében bárki beküldheti a bajuszáról és hajfonatáról készült fotóját.

Az esemény keretében koncertezik a Zsolnay Kulturális Negyed É78 termében a Bíró Eszter Quartet, a CimbaliBand, a Calcutta Trió, a Buda Folk Band, a Szélkiáltó, a debreceni Folk Error és a macedón Orkestar Picikato Strumica Kočani. A koncertek után táncház lesz, a Pirogránit udvarban pedig folk kocsma várja a nagyérdeműt.

Frankofón Hét

A fesztivált a korábbi évek hagyományainak megfelelően március 17–25. között a 20. Frankofón Hét programjai kísérik. Ennek keretében a város számos pontján találkozhatunk a francia kultúra egy-egy jeles képviselőjével. A játékos francia nyelvű gyermekprogramok, a középiskolások diákszínjátszó fesztiválja, a kisoskolások számára rendezett civilizációs verseny, a gasztronómiai bemutatók, a frankofón filméjszaka és a Frankofon Filmnapok, valamint a kiállítások mellett könnyűzenei koncertek (Karpatt; Crossroads # 3: Jaune Toujours; Micheller Myrtill) sora is várja a közönséget. Idén is megrendezésre kerül az izgalmas pétanque verseny, amely a franciák kedvelt szabadidős játéka.