És az Oscart kapja: A némafilmes! | Kiosztották az Oscar-díjakat

Posted on 2012. február 27. hétfő Szerző:

0


JVF

Jean Dujardin (forrás: oscar.go.com)

Jean Dujardin (forrás: oscar.go.com)

Magyar idő szerint, hétfőn a hajnali órákban nyolcvannegyedik alkalommal gyűlt össze az amerikai filmes társadalom apraja-nagyja a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben. Az Oscar gálán a hollywoodi hagyományoknak megfelelően az Amerikai Filmakadémia az elmúlt év legjobbjainak ítélt produkcióit díjazta.

A várakozásoknak megfelelően az este két legnagyobb nyertese, a tíz kategóriában nominált A némafilmes, valamint a legtöbb (tizenegy) jelölést begyűjtő alkotás, a Brian Selznick könyvéből készült A leleményes Hugo lett. Mindkét produkció öt-öt arany szoborral gazdagodott az este folyamán.

A legfontosabb kategóriákban a francia-belga koprodukcióban készült fekete-fehér némafilm győzedelmeskedett. Az alkotók a legjobb film, a legjobb rendezés (Michel Hazanavicius), a legjobb férfi főszereplő (Jean Dujardin), a legjobb zene (Ludovic Bource) és a legjobb kosztüm (Mark Bridges) díját vehették át. A némafilmes 83 éve az első beszéd nélküli mozgókép, amelyet az Akadémia a legfontosabb kategóriában díjazott [1929-ben a Szárnyak (Wings) győzött]. Mostani győzelmével tehát kiteljesedett a francia nosztalgia mozi hódító körútja, amely még a tavalyi cannes-i filmfesztiválon vette kezdetét.

Martin Scorsese látványos mesefilmje a technikai kategóriákat uralta. A leleményes Hugo-t díjazták a legjobb operatőr (Robert Richardson), a legjobb látványterv (Dante Ferretti és Francesca Lo Schiavo), a legjobb hangvágás (Philip Stockton és Eugene Gearty), a legjobb hangkeverés (Tom Fleischman és John Midgley) és a legjobb vizuális trükkök (Rob Legato, Joss Williams, Ben Grossmann és Alex Henning) miatt.

Meryl Streep (forrás: oscar.go.com)

Meryl Streep (forrás: oscar.go.com)

Az este kisebb meglepetése az volt, hogy a legjobb női főszereplő kategóriában nem Viola Davis (A segítség) győzedelmeskedett, annak ellenére, hogy a színészi kamara – az Oscar-esélyeket általában jól előrejelző – elismerését ő kapta január végén. Helyette Meryl Streepet tüntette ki az Akadémia Margaret Thatcher megformálásáért. A díjra tizenhetedszer jelölt amerikai színésznő 1980 (Kramer kontra Kramer) és 1983 (Sophie választása) után harmadszor vehette birtokba a legjobbnak járó arany szobrocskát. A Vaslady című alkotás ezen kívül még a legjobb smink (Mark Coulier és J. Roy Helland) díjával gazdagodhatott.

A mellékszereplők versenye viszont a papírforma szerint alakultak: a legjobb férfi epizódszereplő a 82 éves Christopher Plummer lett, aki a Kezdők-ben Ewan McGregor meleg apukáját játszotta, a nők közül pedig Octavia Spencert választották a legjobbnak A segítség öntudatos házvezetőnőjének megformálásáért. Spencer mindössze a hatodik fekete színésznő, aki díjat nyert az Oscar történetében.

Woody Allen megkapta harmadik Oscarját az Éjfélkor Párizsban című film forgatókönyvéért (e kategóriában korábban 1978-ban az Annie Hallért, míg 1987-ben a Hannah és nővérei című munkájáért díjazták), aki ezúttal sem jelent meg a ceremónián. Alexander Payne-t pedig a Kerülőutak (2005) után másodszor jutalmazták a Kaui Hart Hemmings könyvéből adaptált Utódok forgatókönyvéért.

A legjobb idegen nyelvű film díját a Nader és Simin – Egy elválás története nyerte. Asghar Farhadi alkotás így az első Oscar-díjas iráni film lett, amely ráadásul idén januárban a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének Golden-Globe-díját is bezsebelte.

Christopher Plummer (forrás: oscar.go.com)

Christopher Plummer (forrás: oscar.go.com)

A legjobb élőszereplős rövidfilm a The Shore (Terry George és Oorlagh George) című északír film lett. A legjobb rövid dokumentumfilm díját a Saving Face (Daniel Jung és Sharmeen Obaid-Chinoy) című alkotásnak ítélték oda, amely egy plasztikai sebészről szól, aki savtámadás áldozatául esett pakisztáni nőkön próbál segíteni. Az egész estés dokumentumfilmek között egy amerikai focicsapatról szóló film, az Undefeated (TJ Martin, Dan Lindsay és Richard Middlemas) nyert.

A legjobb rövid animációs filmnek William Joyce és Brandon Oldenburg alkotását, a The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore-t választották. Gore Verbinski rendezése, a Rango az egész estés animációk között lett az első.

A fentieken túl David Fincher remake mozija, A tetovált lány, valamint James Bobin rendezése, a Muppets kapott egy-egy díjat.- Előbbit a legjobb vágásért (Kirk Baxter és Angus Wall) díjazták. Utóbbi a legjobb betétdal kategóriáját nyerte meg (Man or Muppet – Bret McKenzie).

Posted in: Filmes hírek, HÍREK