Anyajog, apajog | Asghar Farhadi: Nader és Simin. Egy elválás története

Posted on 2011. november 16. szerda Szerző:

0


Írta: Nádudvari Anna

A – részben – Egy elválás története című iráni film sok mindenről szól. A sok minden közül talán legkevésbé az elválásról. És ezzel nem rosszat akartam mondani róla. Ellenkezőleg. Mintha nem is film lenne, hanem valóságosan belekeverednénk egy bonyolult ügybe.

Adott egy szimpatikus, a fiatal és a középkorú között félúton levő házaspár, s az asszony, Simin, megelégelve Iránt, meg Teheránt, külföldre akar költözni. Nem tudjuk meg, pontosan miért is, nem derül ki az sem, hogy hová. Mindenesetre kéri a házassága felbontását, mert a férje, Nader – akiről csak és kizárólag a legjobbakat állíthatja –: nem és nem! Ő nem megy. Ő marad, mert ő olyan fajta, aki maradni szokott, s különben is, gondoskodnia kell idős, Alzheimer-kóros édesapjáról.

Az apához való ragaszkodás örökletes a családban, mert mellette, Nader mellett pedig a lányuk, a tizenegy éves – bár idősebbnek tűnő – Termeh tart ki. Simin a szüleihez költözik, egyelőre, amíg nem mondják ki a válást, amíg nem mehet, ahová csak tetszik neki, szabadon, mint a madár. Addig is madárhoz, kalitkában vergődő madárhoz hasonlít, a kalitka rácsai tulajdon érzelmei, fel-felbukkan férje és lánya közelében, minden ügyükből, bajukból bőven kivéve a részét.

Ügyük és bajuk pedig akad elég. Alkalmaznak a beteg öregúr napközbeni ápolására egy hölgyet, Razieh-t, akinél kevésbé megfelelőt erre a célra már nem is találhattak volna. Valahonnét messziről utazik nap mint nap hozzájuk, kénytelen magával cipelni óvodáskorú kislányát, nem tudja, nem bűn-e, ha tisztába teszi a gondozottját, aki ugye mégiscsak egy idegen férfi, s telefonon kér tanácsot ez ügyben vallási elöljárójától.

De még ráadásul van egy fölöttébb indulatos természetű és hosszú ideje munkanélküli férje. Mint elhangzik, már többször börtönbe csukatták a hitelezői. Az asszonyka pedig megint gyermeket vár. Édes titkuk ez a kislányával, aki alig várja, hogy játszhasson végre pocaklakó testvérkéjével, s legalább meg-meghallgatja, hogyan fickándozik az odabent.

Nader és Simin

A dráma tulajdonképpen Razieh körül bontakozik ki. Nem tudja ellátni a feladatát. Aztán kiderül, hogy elvetélt. Kinek a hibájából? A munkaadójáéból, aki feldühödve azon, milyen állapotban találta egyik hazatérésekor az apját, kitessékelte Razieh-t a lakásból? Kórházakban, börtönökben, bírósági tárgyalótermekben találjuk magunkat. Minden mozog, minden lüktet, minden ellentmond egymásnak. Újabb és újabb szereplők bukkannak fel, Simin anyja, a szomszédasszony. Rendőrök és bírák. Nem kis szerep jut Termeh tanárnőjének, ámulhatunk, milyen remek érzéke van a gyermekpszichológiához.

Mivel Razieh vallásos muszlim asszonyként mindig csadort viselt, ki tudhatta, hogy várandós? Ki nem? Vele szemben is rabiátus volt-e a férje? Megcsodálhatjuk, milyen változatos módon fedik be a fejüket a muszlim lányok, asszonyok. Utazunk a film szereplőivel együtt buszon is, ahol, jé, kizárólag nők vannak. Aki látott korábban is iráni filmet – a művészfilmek kedvelőinek az iráni filmgyártás kiváló darabjaihoz lehetett már szerencséjük –, s abban buszutazást, tudja, hogy ott külön-külön helyre szállhatnak csak a nők és a férfiak. (Ami, ha belegondolunk, nem is rossz.)

Mindenesetre elnyomottaknak nem tűnnek az iráni asszonyok. Például Simin ugyanúgy drága autót vezet, mint a férje, s ahogy ő, egy nő indította el az események sorát, ugyanúgy egy nő – még kislány – zárja is le. Termeh választ az apja és az anyja között. Az ő sejtelmes mosolyával, félmondataival fejeződik be a film.

Asghar Farhadi a saját maga által írt forgatókönyvből rendezte alkotását. Mint olvashatjuk róla: „A Nader és Simin – Egy elválás története volt az első film a Berlini Filmfesztivál történetében, amely egyszerre nyerte el az Arany Medve-díjat és a legjobb férfi és női alakításért járó Ezüst Medve-díjakat – melyeket egyedülálló módon a teljes szereplőgárdának ítéltek oda.”

Asghar Farhadi

Asghar Farhadi

Asghar Farhadi: Nader és Simin – Egy elválás története (Jodaeiye Nader az Simin), 2011

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. augusztus 25. (Forgalmazó: Mokép-Pannónia Kft.)

Rendező: Asghar Farhadi
Forgatókönyvíró: Asghar Farhadi
Operatőr: Mahmoud Kalari

A főbb szerepekben:

Peyman Moaadi (Nader)
Leila Hatami (Simin)
Sareh Bayat (Razieh)
Sarina Farhadi (Termeh)

Magyar feliratos előzetes:

Posted in: Film, NÉZŐ