69. Golden Globe díjkiosztó | A némafilmes és az Utódok a legnagyobb nyertes

Posted on 2012. január 17. kedd Szerző:

0


Francia uralom Hollywoodban

Magyar idő szerint január 16-án, vasárnap éjjel kiosztották az Arany Glóbusz díjakat a Beverly Hillsben megrendezett 69. Golden Globe díjkiosztó gálán. A némafilmes (The Artist) három, míg az Utódok (The Descendants) kettő elismerést kapott.

A legjobb dráma filmnek az Alexander Payne (Kerülőutak) rendezésében megvalósult Utódok bizonyult, a film főszereplője, George Clooney pedig a legjobb drámai alakításért járó szobrocskával gazdagodhatott. Az októberben év színésze díjjal kitüntetett Clooney több kategóriában is versenyzett. Végül a külföldi kritikusok nem A hatalom árnyékában című politikai dráma rendezőjeként díjazták, hanem egy családjáért küzdő apa megformálásáért járt neki az elismerés.

Michel Hazanavicius és Berenice Bejo (zimbio.com)

Michel Hazanavicius és Berenice Bejo

Az este legnagyobb esélyesének számító A némafilmes (hazai premier: február 23.) hozta a papírformát: hat jelöléséből hármat díjra váltott. Michel Hazanavicius Hollywood fénykoráról szóló fekete-fehér, francia némafilmje a legjobb vígjáték/musical alkotás lett. A produkció ezen kívül ugyanezen kategóriában a legjobb színésznek járó díjat (Jean Dujardin) is bezsebelhette és a film zenéjét (Ludovic Bource) is jutalmazták.

Meryl Streep neve idén már nyolcadszorra (huszonhat jelölésből) hangzott fel a nyertesek között. Ezúttal Margaret Thatcher megformálását (Vaslady) díjazták a legjobb drámai színésznő kategóriában. A könnyedebb műfajban Michelle Williams részesült a legjobb színésznőnek járó kitüntetésben, az Egy hét Marilynnel című filmben mutatott játékáért.

Kisebb meglepetést okozott, hogy a legjobb rendezőnek A leleményes Hugo direktorát, Martin Scorsesét találták Michael Hazanaviciusszal (The Artist) és Alexander Payne-nel (Utódok) szemben. Woody Allent a forgatókönyvírók között díjazták, az Éjfélkor Párizsban című vígjátékáért, amelyben Owen Wilson találkozik nagy irodalmi hőseivel.

A mozifilmek között a legjobb női mellékszereplő Octavia Spencer (A segítség), a legjobb férfi mellékszereplő Christopher Plummer (Kezdők) lett. A legjobb betétdal díját Madonna kapta a saját rendezéséhez, a W. E.-hez írt Masterpiece című dalért Julie Frost és Jimmy Harry alkotótársaival együtt.

Steven Spielberg animációja, a Tintin kalandjai a Rangot, a Karácsony Artúrt, a Csizmás, a kandúrt és a Verdák 2-t, előzte meg. Az idegen nyelvű alkotások között az iráni Nader és Simin – Egy elválás története utasította maga mögé – többek között – a Cannes-ban díjazott Dardenne testvérek (A srác a biciklivel) és Almodóvar (A bőr, amelyben élek) munkáit.

Jessica Lange

Jessica Lange

Papírforma győzelem született a legjobb drámai sorozat kategóriában. A legjobbnak ítélt Homeland című széria főszereplőjét, Claire Danes-t is megérdemelten díjazták. Peter Dinklage (Trónok harca) és Jessica Lange (American Horror Story) legjobb mellékszereplői szobra sem okozott meglepetést. A legjobb férfi alakítást pedig Kelsey Grammer nyújtott a Boss korrupt polgármesterének szerepében.

A Modern család lett a legjobb vígjáték. E kategóriában Matt LeBlanc (Sikersztori) és Laura Dern (Megvilágosultam) színészi teljesítményét ismerték el. A tévéfilm vagy minisorozat kategóriában Idris Elba (Luther – legjobb férfi főszereplő), Kate Winslet (Mildred Pierce – legjobb női főszereplő) díjazták. A legjobb produkció pedig a Dowton Abbey lett.

Morgan Freeman kapta a Cecil B. DeMille Életmű-díjat.

Íme a 2012-es Golden Globe nyerteseinek részletes listája:

Legjobb film- dráma: Utódok
Legjobb film- musical/vígjáték: A némafilmes
Legjobb idegen nyelvű film: Nader és Simin
Legjobb animációs film: Tintin kalandjai
Legjobb rendező: Martin Scorsese (A leleményes Hugo)
Legjobb férfi főszereplő – dráma: George Clooney (Utódok)
Legjobb férfi főszereplő – musical/vígjáték: Jean Dujardin (A némafilmes)
Legjobb női főszereplő – dráma: Meryl Streep (A Vaslady)
Legjobb női főszereplő – musical/vígjáték: Michelle Williams (Egy hét Marilynnel)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christopher Plummer (Kezdők)
Legjobb női mellékszereplő: Octavia Specner (A segítség)
Legjobb forgatókönyv: Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
Legjobb filmzene: Ludivic Bource (A némafilmes)
Legjobb betétdal: Masterpiece (W.E.)

Legjobb sorozat – dráma: Homeland
Legjobb sorozat – vígjáték: Modern család
Legjobb tévéfilm vagy minisorozat: Downton Abbey
Legjobb férfi főszereplő – dráma: Kelsey Grammer (Boss)
Legjobb férfi főszereplő – vígjáték: Matt LeBlanc (Sikersorozat)
Legjobb férfi főszereplő – tévéfilm vagy minisorozat: Idris Elba (Luther)
Legjobb női főszereplő – dráma: Claire Danes (Homeland)
Legjobb női főszereplő – vígjáték: Laura Dern (Megvilágosultam)
Legjobb női főszereplő – tévéfilm vagy minisorozat: Kate Winslet (Mildred Pierce)
Legjobb férfi mellékszereplő: Peter Dinklage (Trónok harca)
Legjobb női mellékszereplő: Jessica Lange (American Horror Story)

A fontosabb Golden Globe-díjazott filmek hazai bemutatási dátumai:

A Vaslady – február 2.
Utódok – február 16.
Egy hét Marilynnel – február 16.
The Artist – A némafilmes – február 23.
A leleményes Hugo – február 23.

Forrás: MTI

Posted in: Filmes hírek, HÍREK