Nem tudják, mit cselekszenek | Jean-Pierre és Luc Dardenne: Srác a biciklivel

Posted on 2011. november 9. szerda Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Srác a biciklivel - plakátA tizenegy éves Cyrilt bedugta az édesapja egy intézetbe, és azt ígérte, csak egy hónapra szól a száműzetés, amíg rendbe rakja a saját életét. Most azonban szó nélkül lelépett, és a telefonját sem veszi fel. Ezt a gyerek nem tudja és nem is akarja tudomásul venni.

In medias res indul a film cselekménye. A Dardenne fivérek a felvevőgép zaklatott mozgásával mutatják meg, ahogy a fiú megpróbál kiszabadulni az intézeti nevelők karjaiból. Morzsánként azért kiderül: a nagymama, aki Cyrilt korábban nevelte, nemrég elhunyt, de hogy az édesanyával mi történt, arról egy szó sem esik.

A néző rögtön rájön: a férfi nem akarja felnevelni a fiát. Ahhoz azonban nincs elég mersze, hogy elhatározását közölje a gyerekkel. A fiú, mivel senki sem ad elfogadható magyarázatot neki, elszökik az otthonból, hogy megkeresse az apját. Hiába Szembesül azzal, hogy apja eladott mindent: telefonját, lakását, motorját, még a gyerek biciklijét is, Cyrilt az üres szobák látványa és a bicikli hűlt helye sem tudja meggyőzni.

Nem riad vissza semmitől sem, hogy apja nyomára bukkanjon. Hajlandó hazudni, nem fél kirabolni az újságárust. Úgy gondolja, ha segít az apjának, talán visszakerülhet hozzá, és helyreáll a csonka család egysége.

Miközben Cyril minden igyekezetével azon van, hogy megtalálja eltűnt apját, apja egykori lakóhelye közelében anyára lel egy harmincas éveiben járó fodrásznő személyében. Samantha visszavásárolja a fiú kerékpárját, és megengedi neki, hogy a hétvégéket nála tölthesse. Arra nem kapunk magyarázatot, hogy miért vállalja, mindenesetre segít megtalálni az apát és megfejteni az igazságot.

Az alkotóknak láthatóan nagyon fontos az apa-fiú kapcsolat ábrázolása. Már korábban is szívesen foglalkoztak ezzel. De amíg a fia gyilkosával szembesülő férfi (A fiú), illetve a saját újszülöttjét áruba bocsátó ifjú férj története (A gyermek) elsősorban az apákról mond el egyet s mást, a Srác a biciklivel a fiú szemszögén keresztül vonja be a nézőt ebbe a bonyolult viszonyrendszerbe. Cyril nem naiv: „Én nem álmodok” – állítja magáról. Számára csupán a makacs elvakultság hályoga nem engedi látni a valóságot. Vezérlő hite nem ismeri azt a törvényszegést, hogy egy apa cserbenhagyja gyermekét.

Srác a biciklival - jelenet a filmből
A fiút felkaroló díler beszédes módon pitbullnak nevezi el Cyrilt. Bátorsága és elszántsága emlékezteti erre a kutyafajtára. Ha verekedésre kerül sor, Cyril valóban képes életre-halálra küzdeni. Első ránézésre nem is lehet benne megbízni,  sosem lehet tudni, mit forgat a fejében. Egy kis törődéssel azonban hűséges társsá szelídül, aki bármit megtesz a „gazdájáért” A fiú szeretetéhségét használja ki a fiatal drogdíler céljai elérése érdekében, de a gondoskodásával Samantha is képes megfékezni a fiú vadságát.

A Dardenne testvérek történetei a nagyváros szegényebb negyedeiben játszódnak, de sosem szociális problémákról szólnak. A pénztelenség, a szétforgácsolódott családi kötelékek háttérként szolgálnak a létezés kegyetlenségének ábrázolásához. Minden filmjük a küzdelemről szól, amelyet az ember saját magával vív meg. Csak a nézőpontot váltogatják.

Hőseik rendszerint vagy kiskorúak vagy felnőni képtelen nagykorúak, akik konokul véghez akarják vinni mindazt, amit elterveztek, és akik általában nem a legjobb eszközt választják ki a kitűzött célok megvalósításához. A bűn útjára lépnek, és ezért fizetniük kell. A filmekben mindig van egy pont, amikor világossá válik: a szereplők csak a felelősség vállalásával léphetnek tovább. A valóságról festett komor kép azonban sosem vész a teljes reménytelenségbe.

Thomas Doret teljes lényével alakult át Cyrillé. amit tőle látunk, több, mint puszta színészi munka. Cécile de France érzékeny játéka szavak nélkül ad választ a fodrásznő megmagyarázhatatlanak tűnő viselkedésére. Jeremy Renier, aki a rendezőpáros filmjében az ismeretlenségből érett emblematikus színésszé az elmúlt évtizedben, meggyőző erővel alakítja a gyermekét eltaszító apát. Egy kisebb szerepben feltűnik még Olivier Gourmot, A fiú című film főszereplője is.

Jean-Pierre és Luc Dardenne

Jean-Pierre és Luc Dardenne

Az alkotók láthatóan előnyben részesítik a természetes fény kínálta képi megjelenítést. A film felvételei kézi kamerával készültek, folytonos mozgással, egy percnyi nyugodtság nélkül. A dokumentarista stílus nyers, rögtönzött elbeszélési módszert sejtet, holott a Dardenne fivérek mostani munkája minden ízében előre megrendezett, és kiérlelt művészi teljesítmény. Nem használnak megrendítő drámai csöndeket, a filmzenét is – melyet most alkalmaztak először – visszafogottan építik bele a filmbe.

A Srác a biciklivel attól hiteles, hogy a legszívszorítóbb pillanatokban is mentes az érzelgősségtől, megmarad tárgyilagosnak. A film másfél órájába képes belesűríteni egy adag valóságot. Nem véletlen, hogy amikor a fivérek cannes-i fesztiválon megjelennek, sosem távoznak üres kézzel.

Jean-Pierre és Luc Dardenne: Srác a biciklivel

Magyarországi bemutató: szeptember 22.

Rendező, forgatókönyv: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
operatőr: Alain Marcoen
Thomas Doret (Cyril)
Cécile De France (Samantha)
Egon Di Mateo (Wes)
Jérémie Renier (Guy Catoul)

Posted in: Film, NÉZŐ