Tarr Béla búcsúfilmjét díjazták Berlinben

Posted on 2011. november 9. szerda Szerző:

0


Tarr Béla: A torinói lóIdén február 10–20. között került megrendezésre a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Az esemény versenyprogramjában mutatták be Tarr Béla legújabb filmjét. A magyar rendező szerint A torinói ló – amely kritikusi díjat és Ezüst Medvét is kapott – az utolsó munkája.

A kérdésére, hogy valóban fel akar-e hagyni a rendezői munkával, Tarr Béla így válaszolt „Azt hiszem, ezzel a filmmel eljutottunk valahova, bezártunk egy kört. Ezek után már csak ennek a filmnek az ismétlése jöhetne. Lehet, hogy jól, lehet, hogy izgalmasan, de nem hozna minket szellemi izgalomba. Márpedig szellemi izgalom nélkül nem lehet művet létrehozni. Mi pedig ezt ambicionáljuk. Nekünk most jó időre abba kell hagyni. Nagyon félő az ismétlés veszélye”

A hagyományokhoz híven a hivatalos díjátadó előestéjén a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díjazta a Berlinale filmjeit. A kilenctagú grémium A torinói ló című filmet ítélte a 16 világpremiert felvonultató versenyprogram legjobbjának. A díjat a péntek esti ünnepségen Fred Kelemen, a film operatőre vette át.

A Berlinale szombati gálaestjén, a fesztivál második legnagyobb elismerésében részesült Tarr Béla új filmje. A torinói ló című alkotást a nemzetközi zsűri nagydíjával tüntették ki. Magyar film legutóbb 1992-ben részesült ekkora elismerésben, akkor Szabó István kapott Ezüst Medvét az Édes Emma, drága Böbe című filmjéért.

A közel két és fél órás alkotás hat napot mutat be, a történet Friedrich Nietzsche és egy ló találkozását szövi tovább. A filozófus az 1880-as években az utcán sétálva védelmére kelt egy lónak, amelyet a kocsisa kegyetlenül vert. A torinói ló ötlete már a nyolcvanas évek óta foglalkoztatta Tarr Bélát, de csak akkor vették elő az ötletet, amikor A londoni férfi forgatása leállt egy évre. „A torinói ló az emberi lét generális nehézségéről mesél, hogy mennyire nehéz csinálni, élni az életet és elviselni annak monotonitását.” Tarr Béla hozzátette, hogy – Milan Kundera egyik könyvének címét megfordítva – ő a lét elviselhetetlen nehézségét akarta ábrázolni.

Tarr Béla nyolcadik játékfilmjének munkáiban állandó alkotótársak vettek részt; a forgatókönyvet a rendező Krasznahorkai Lászlóval közösen írta. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály, Fred Kelemen fényképezte. A főbb szerepekben a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

A fesztivál keretében megrendezett vásáron már 23 ország forgalmazója megvásárolta a művet, a hazai mozik március 10-én mutatták be a díjnyertes alkotást.

Tarr Béla a Berlinálén - Forrás: Metropol

Tarr Béla a Berlinálén - Forrás: Metropol

Az Isabella Rossellini elnök vezette zsűri a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat végül Aszgar Farhadi iráni rendező a Nadar and Simir: A Separation (Nadar és Simir, egy válás) című alkotásának ítélte oda. Mint ismeretes, az idei Berlinalére az is rányomta a bélyegét, hogy az iráni kormány nem engedte el az eseményre a rendszerellenes propagandatevékenység címén hat év börtönre ítélt iráni rendezőt, Jafar Panahit, aki zsűritagként kapott meghívást a filmfesztiválra.

Bővebben A torinói lóról: Végjáték

Posted in: Filmes hírek, HÍREK