Láss csodát! | Ismét Aegon-matiné a Szépművészetiben

Posted on 2011. november 9. szerda Szerző:

0


A Szépművészeti Múzeum november 12-én, szombaton 11-től 12-ig, a 10 órakor kezdődő Családi Kerengő keretében ismét játékra hívja a szülőket és gyerekeket a Láss csodát! programba.

Tánc - Fotó: Jókuti György

Tánc - Fotó: Jókuti György

A 2011 februárjában indított sorozat eddigi családi matinéi egyértelműen visszaigazolták, mennyire nagy szükségük van a gyerekeknek és szüleiknek is olyan egyedi, játékos művészeti produkciókra, amelyek az újszerű összhatásokra, a különféle művészeti ágak, művészek összjátékára épülnek. Az Aegon Magyarország és a Szépművészeti Múzeum együttműködésében megvalósuló sorozat matinéin neves művészek lépnek fel, olyan alkotók és előadók, akik át tudják adni az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás, az újszerű felfedezések együttes örömét.

Ezúttal Kozmér Alexandra és Horváth Kornél táncos-zenész „duója” varázsolja el a családokat, Venekei Marianna koreográfiájával. Horváth Kornél különleges hangszerek sorát hozza magával, Lackfi János író pedig nemcsak a három választott műtárgyhoz, hanem a zenéhez és a tánchoz is kapcsolódik a saját verseivel.

A fellépő művészek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből választanak a matinéhoz képeket, amelyekhez verseket, meséket társítanak, és mindezt ott születő zenei improvizációk teszik teljessé. Ez így, együtt, újfajta képzettársításokat vált ki, másmilyeneket, mint amilyen gondolatokat, érzelmeket ébresztene önmagában egy kép vagy csak a felolvasás, a zene.

Lackfi János - Fotó: Bárdos Júlia

Lackfi János - Fotó: Bárdos Júlia

Az eddigi matinékon érzékelhették a kis nézők és szüleik is, mennyire új, akár meghökkentő érzelmeket, gondolatokat ébreszthet például egy mese, felolvasás, ha azt továbbszövi egy remek zenész a saját „nyelvén”, zenei improvizációval – vagy éppen fordítva, illetve ha a témához választott képek világát egy-egy irodalmi mű és zene egészíti ki, viszi tovább. Mert összefonva, egymáshoz kapcsolva mást adhat, mint önmagában, külön-külön.

Sorozatszerkesztő: Eszéki Erzsébet

Helyszín: Szépművészeti Múzeum (1146 Budapest, Dózsa György út 41.)

Időpont: 2011., november 12., szombat, délelőtt 10 óra