Boldogok a heringek | Tibor Fischer: Megváltás Miamiban

Posted on 2012. február 16. csütörtök Szerző:

0


Írta: T. M.

Megváltás Miamiban - borítóVannak kora délutáni töltelékműsorok a televízióban, a helyszín Amerika, süt a nap, és eseménynek álcázott unalmak, beszélgetésnek álcázott párbeszédek tarkítják a semmit. A vége felirat után öt perccel már el is felejtjük az egészet. Feltéve persze, ha egyáltalán nézünk ilyesmit. Ennek az atmoszféráját szövegesíti Tibor Fischer a Megváltás Miamiban című könyvében. Fischer Angliában született, magyar szülők gyermekeként. A kortárs angol próza egyik legmegbecsültebb alakjaként aposztrofálja Wikipédia, és megírja, hogy a befolyásos Granta irodalmi folyóirat 1993-ban a húsz legjobb fiatal brit író közé válogatta.

Talán ez növelte meg a várakozásomat. Mert Fischer Tibor sztorija közhelyes és valószínűtlen elemeket vegyít. Persze közhelyes sztoriból is lehet közepes, sőt még jó könyvet is kanyarítani, ha megfelelő retorikai eszközeink vannak hozzá. Fischer Tibor főszereplője, Tyndale, az örök vesztes. Minden, amibe belefog, kudarcra van ítélve. A házassága, a munkája, a kapcsolatai – mind a csőd szélén. Majd egy mesébe illő fordulattal Miamiba kerül, hogy egy gyerekkori barátját helyettesítve névjegykártyákat osztogasson egy konferencián. Aztán, mint oly sokszor élete folyamán, győz a lustasága. Megtetszik neki Miami, gondjait elhessegeti barátjának hitelkártyája, és vonzó az új élet reménye is. Persze nyeretlen szériája nem ér véget, hiszen ő Tyndale. Vele nem történhet success, csak suck. Elkerül egy templomba, önkéntes segítőként, hátha ott valami váratlan eseményben lesz része. De nem.

Lazításként két fejezet között megnéztem Anders Thomas Jensen Ádám almái című filmjét. Ez szintén egy templom körül játszódik, a történetnek van súlya és értelme. Mivel jellemem egyik naiv vonása, hogy hiszek, és a hit párja a remény, hát reménykedtem, hátha történik Tyndale-lel valami érdekes. De csak idegesítő mellékszereplők fogadtak, elvarratlan leágazások és rendezetlenség. Kezdtem gyanakodni, hogy amit szerkesztetlenségnek vagy kuszaságnak érzek, nem formája, hanem éppen a lényege a könyvnek.

Tibor Fischer

Tibor Fischer

Azért akad egy fordulópont a könyvben, ami elvihette volna a sztorit: Tyndale megrendezett halála és a címben is írt feltámadása, ami kiemelhette volna Miami káoszából. Hiszen erre vágyott, pénzre és sikerre. De ez az ötlet végül kidolgozatlan marad, nincs csavar, nincs fantázia. Az süt a könyvből, amit a Complete review nevű, angol nyelvű »irodalmi szalon« Fischer jellemző negatívumai között említ: jó részletek és ritkán sikeres kidolgozás. Tyndale istenné akar válni, de valójában rettenetesen rossz úton jár, mint Hemingway leopárdja a Kilimandzsárón. A sztorinak egyszerű és rettentően destruktív az üzenete: a pénz az Isten. Minden tiszteletem Vajda Tündéé, aki fordításával megpróbálta menteni a szerző renoméját.

Az angol és amerikai sajtóvélemények általában rokonszenvvel fogadták Fischer első sikerkönyvét, A béka segge alatt címűt. Dicsérték fekete humorát. A fekete humor mesterei számomra inkább a Monty vagy Vonnegut, itt a feketeséget a keserű rosszkedv, az együttérzés hiánya adja.

Olvass bele: Részlet a könyvből

Adatok: A könyv fülszövege

Tibor Fischer: Megváltás Miamiban

Helikon Kiadó, 2011