Ádám almái, avagy Ravashi-szindróma és félkennedy

Posted on 2011. november 16. szerda Szerző:

1


Írta: Boros Ágota

Ádám almáiSzeretünk skatulyázni, dobozokba tenni mindent; filmeket, zenéket, érzelmeket. Minden fekete vagy fehér, jó vagy rossz. Az Ádám almái besorolása szerint vígjáték. Dán.

Mielőtt elkezdtem nézni, rémlett valami Olsenékről meg a nagy fogásról, ehhez képest tíz perc után úgy éreztem, feszítenek az indulatok. Vígjáték?! Ne már. Aztán ahogy haladt előre a film, azt ugyan még mindig nem tudtam volna megmondani, mi a műfaja, de hogy az utóbbi pár év egyik legjobb filmje, abban biztos voltam.

A szinopszis alapján készülhetett volna egy erősen közhelyes film. Hiszen miről is van szó? A hős, aki akkor még antihős, bekerül egy számára idegen közegbe, fejlődik, aztán megváltozik. Ennyi. Ennyi? Nem, nem úgy, ahogy ezt Anders Thomas Jensen látja és láttatja.

A középkorú, újfasiszta Adamot (Ulrich Thomsen) három hónap közmunkára ítélik. Büntetését egy vidéki plébánián kell letöltenie, Ivan lelkész (Mads Mikkelsen) felügyelete alatt. A rövidnadrágos, Take Thatet (!) hallgató pap üdvözült mosollyal, Jób türelmével vezeti be birodalmába a bőrfejű újoncot, aki értetlenül hallgatja a tények nyilvánvaló meghamisítását.

Adam arckifejezést, ahogy a többiekre néz, „most komolyan azt hallom, amit hallok, szólna már valaki, hogy ez elmebeteg?”, nem lehet elfelejteni. Lassan megismerkedik a díszes kompániával: a köhögés elleni szirupot nyakaló, kleptomániás, szabad idejében nőket megerőszakoló Gunnarral (Nicolas Bro), Khaliddal, az arab bevándorlóval (Ali Kazim), aki benzinkutakat rabol ki, az alkoholista Sarah-val (Paprika Steen) és a háziorvossal (Ole Thestrup). Adam először „Meztelen a király”-t kiált, szembesíti a társaságot az igazsággal, majd amikor rájön, hogy ez hiábavaló, legalább a károkat próbálja enyhíteni.

Ironikus. A felforgató rendet tesz. Minden szereplő kompenzál, pótcselekszik, és a vicces az, hogy az egyetlen úgymond normális figura a neonáci Adam, aki szépen felakasztja Hitler képét a szobájában (természetesen a kereszt helyére), és berendezkedik. Ivan erőszakoskodására, miszerint kell lenni egy küldetésnek, melyért élni érdemes, feladatául a pitekészítést választja, amihez a hozzávalót a parókia kertjének büszkeségéről, az almafáról venné. De jönnek a varjak, a kukacok, villám csap a fába, a siker elérhetetlennek tűnik. Vajon az ördög műve? Vagy Istené? Van egyáltalán különbség? Néhányan a film hibájául róják fel Adam megtérését. Adam nem megtért – talán inkább családot talált.

Isten veled van, Ádám! (Mads Mikkelsen és Ulrich Thomsen)

Isten veled van, Ádám! (Mads Mikkelsen és Ulrich Thomsen)

Indulatokat kiváltó film ez, tabukat feszegető, ahány ember látja, annyiféle értelmezése, megközelítése lehet. Ivan hite talán nem is hit, hanem menekülés a valóság elől. Adam fasizmusa talán nem is ideológia, csak külsőség. Morbid, groteszk, tele politikailag inkorrekt humorral – és mégis… Komédia ez a javából, amin néha sírunk, ugyanakkor dráma, amin visítunk a röhögéstől. Tragikomédia.

Zseniálisak a filmben az áldiagnózisok. Senki ne keresse Ravashit, akiről a Ravashi-szindrómát nevezték el, és az sem valószínű, hogy a félkennedy nevű betegség benne lenne az orvosi szótárakban. Létezik azonban az anosognosia, talán ez ihlette meg Jensent. Maga a szó a görög „nosos” betegség és a „gnosis” tudás szavakból származik. Az anosognosia olyan állapot, amikor úgy tűnik, hogy a beteg nincs tisztában egy súlyos fogyatékosságával, beleértve akár a vakságot vagy a bénulást. Tagadja azt, mesét sző, konfabulál.

De ha tetszik, akkor mostantól – így magunk között – a valóság tagadását nevezzük csak Ravashi-szindrómának.

A filmet a dán filmakadémia 2006-ban Robert-díjjal tüntette ki, Brüsszelben megkapta a legjobb filmnek és a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést, Varsóban és Hamburgban pedig a közönségdíjat. 2007 Silver Scream Award, a legjobb rendezői díj.

A multikban természetesen nem adják, de dévédén megvehetjük.

Paprika Steen, Nicolas Bro, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen és Ali Kazim

Paprika Steen, Nicolas Bro, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen és Ali Kazim

Érdekességek:

Jensen saját bevallása szerint nem a Dogma-vonalat követi; annál sokkal jobban szereti a fényeket, a hangosítást és a speciális effekteket.

Egy kérdésre, hogy miért mindig ugyanazokkal a színészekkel dolgozik, azt válaszolta: „mert jó velük.”

Bármilyen meglepő, a rendező sem a forgatás alatt, sem utána nem került összetűzésbe az egyházzal.

Jensen filmjeivel azért sokkolja és provokálja a nézőket, mert ha nem ezt tenné, nem reagálnának.

„A tanmesék sokkal érdekesebbek, mint az igaz történetek” – jelenti ki Jensen.

Jób könyve:

8 Akkor az Úr így szólt a sátánhoz: “Felfigyeltél-e szolgámra, Jóbra? Mert nincs hozzá fogható a földön: feddhetetlen, derék ember, féli az Istent és kerüli a rosszat.”
9 A sátán azt válaszolta az Úrnak: “Talán bizony ingyen olyan istenfélő az a Jób?
10 Nem magad emeltél-e sövényt köré, háza és minden vagyona köré? Megáldottad keze munkáját, úgyhogy birtoka egyre gyarapszik a földön.
11 Csak nyújtsd ki egyszer a kezedet és nyúlj hozzá egész vagyonához! Szavamra, szemtől szemben fog majd káromolni!”
12 Az Úr erre azt mondta a sátánnak: “Nos, kezedbe adom mindenét, amije van. Csak rá magára nem szabad rátenned a kezed.” Erre a sátán eltávozott az Úr színe elől.
20 Jób ekkor fölkelt, megszaggatta ruháját és megnyírta fejét, a földre borult és imádkozott.
21 Így szólt: “Mezítelenül jöttem ki anyám méhéből, és ruhátlanul térek oda vissza. Az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott az Úr neve!”
22 Mindezek ellenére nem vétkezett Jób, és nem szólt dőreséget Isten ellen.

Anders Thomas Jensen

Anders Thomas Jensen

Anders Thomas Jensen: Ádám almái (Adams aebler), 2005

Magyarországi bemutató dátuma: 2008. március 6. (Forgalmazó: Cirko Film)

Rendező: Anders Thomas Jensen
Forgatókönyvíró: Anders Thomas Jensen
Zeneszerző: Jeppe Kaas
Operatőr: Sebastian Blenkov
Producer: Mie Andreasen, Tivi Magnusson
Vágó: Anders Villadsen

A főbb szerepekben:

Ulrich Thomsen (Adam Pedersen)
Mads Mikkelsen (Ivan)
Paprika Steen (Sarah Svendsen)
Nicolas Bro
(Gunnar)

Nemzetközi előzetes:

Posted in: Film, NÉZŐ