Ámosz Oz: Párduc a pincében

Posted on 2012. január 30. hétfő Szerző:

0


Párduc a pincében - borítóPalesztina 1947-ben, a brit mandátum utolsó évében, néhány hónappal Izrael Állam kikiáltása előtt. A tizenkét éves Profi, eltökélt szabadságharcos, két barátjával földalatti ellenállási mozgalmat hoz létre.

Üres olajoshordóból, összegyűjtött elektromos huzaldarabokból, körömlakkból és más efféle hadianyagokból csodafegyvert akarnak fabrikálni, és így rákényszeríteni az angol királyt, hogy hívja vissza a megszálló csapatokat. Egyik este kijárási tilalom van – Profit elcsípi az angol Dunlop rendőr őrmestert, aki azonban ahelyett, hogy letartóztatná, hazakíséri a fiút. Néhány hét alatt barátság szövődik a két ellenség között: egy kávéházban találkozgatnak, ahol az őrmester angolra tanítja Profit, ő pedig modern héberre a bibliai hébert beszélő, zsidóbarát angolt. Csakhogy Profi társai meglátják őket, és hadbíróság elé állítják a fiút, akinek ettől fogva egyre több alkalma nyílik eltöprengeni azon, hogy mit is jelent az árulás…

Ámosz Oznak ebből a világszerte népszerű remekművéből A kis áruló címmel emlékezetes film is készült Lynn Roth rendezésében.

Fordította: Rajki András

Bővebben a könyvről: Érett gyermekek földje

Olvass bele: Részlet a könyvből

Európa Könyvkiadó, 2011

ISBN: 9789630792769