Az ezer »talán« földje | Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek

Posted on 2011. december 22. csütörtök Szerző:

1


Írta: Kibédi Varga Sándor

Semmi kis életek - címlapEz egy nagy regény. Remélhetőleg nem csak azért, mert közel négyszáz oldalt tartalmaz. A romániai, határközeli, magyarok és románok által lakott városka, és azon belül egy jól körülhatárolt csoport bemutatásával történelmi kór- és körképet készít a szerző. Ambíciója ennél is merészebb: az önkényuralom működését akarja ábrázolni.

A történelmi idő szintén egyértelmű, ez a romániai kommunizmus ún. arany korszaka, azaz főleg a ’80-as évek. Rengeteg szereplő nyüzsög a könyvben, ők többnyire egy négyemeletes házban laknak. Ez a ház a három részre tagolódó mű jeleneteinek legfőbb színpada.

A település nevével nem találkozunk, de csak Szatmárnémeti lehet, ahol az író gimnáziumba járt. Ezt a benyomásunkat erősíti a belvárosban álló, többször emlegetett tűzoltótorony. Papp Sándor Zsigmond szereti is, meg nem is ezt a várost – idézetet mindkettőre találni lehet. Érthető. Hiába kedves, szívünkhöz közel álló a hely, a messianisztikus politika mindent tönkre tud tenni. Megtudjuk, például, hogy a világon legtöbb magában motyogó ember talán itt látható. És a következő idézet is sokatmondó. »Itt a mértéket már gyerekkorában beleverik az emberbe. Ha álmából költik fel, akkor is tudja, ki előtt kussol, és kinek köszön előre.«

*

Az első rész Schiffer Rudolfról szól, aki fogtechnikus és mellékállásban besúgó. Hogy spicli lett, azt nem lehet felróni: másként nem adják ki – éppen szekusok által – meggyilkolt fiának holtestét. Rudolf lassan megszokja a jelentgető-írást, sőt már-már művésznek érezi magát. Kapcsolata, tartótisztje, Nicu Zmeura gyakran meglátogatja. A szomszédok mégsem gyanakodnak, talán nem akarják tudni, hogy ki a tégla. Végül öngyilkos lesz, talán mert Zmeura, azaz Málna elvtárs el akarja árulni, miért halt meg a fia, aki talán nem is az ő fia. Rudolfot mégsem tudjuk sajnálni. Ellenszenves ember. (Mint szinte mindenki a regényben.) Azért szokik rá a dohányzásra, például, hogy ne érezze kedves feleségének penészszagát. Pedig Márta különb, mint ő. Végül a nő hagyja el a férjét, képtelen elviselni az egyetlen erős kapocs, a gyerekük elvesztését. Balázs át akar szökni a határon, de lelövik. Ez persze nagy hazugság, mert a szeku helyi börtönében verik agyon. De hát ebben a miliőben a kamu olyan, mint a levegő, élni sem lehet nélküle.

A második részben a nagyhatalmú Mihai Gondru és családja költözik Rudolfék lakásába. Gondru elvtárs ludas Balázs halálában, de ez nem zavarja. Cinikus, mint minden hatalmat gyakorló, manipuláló pártember. Titulusa bizonytalan: talán katona, szekus ezredes vagy tábornok, talán civil, pártbizottsági titkár vagy valami hasonló. Ő Lucifer partiumi helytartója. Aztán kiderül, hogy a magyar feleségét és a fiait nagyon szereti, de a portréját ez jelentősen nem módosítja. A nagyobbik fiát, Rolandot katolikusnak, a kisebbet, Viorelt ortodoxnak nevelik. Talán hívők, templomba járók? Erre nincs utalás. Talán az egyik fiú inkább magyar, a másik román? Erre sem tér ki a szerző. Nemzetiségi ellentét szinte nincs a négyszáz oldalon, pedig a korszaknak ez az egyik jellemzője, pláne azokon a helyeken, ahol a magyarok és románok aránya nagyjából fele-fele.

Inkább Rolandról szól ez a középső rész. Ő líceumba jár, és az apja ellentéte: belevaló, tisztességes, bátor srác. Egy alkalommal, heccből, nem akarja megmondani, mikor van a pártfőtitkár elvtárs születésnapja. (Ami az év legfontosabb ünnepévé avanzsál Romániában.) Sőt, a hányaveti válasza trágár: „Honnan a faszomból tudjam?!” Ezen a kijelentésen fordul meg vele és apjával a világ. A nagyfőnök kétségbe esik, azt gondolja, hogy a felségsértés után bármi történhet velük. Meg akarja védeni a fiát és persze önmagát, de a líceum igazgatója, a Lupu elvtárs hajlíthatatlan elvtárs. A heves szópárbaj arról szól, ki erősebb kutya, ki tudja a másikat elintézni. Azt gondoltam, ez a rész nem reális, mert ha nincs komoly ok, az egyik román a másikat testvérnek érzi – főleg kétnyelvű, azaz „ellenséges” közegben. Csakhogy kiderül, az igazgatónak személyes oka van a hepciáskodásra, az ő feleségét is elcsábította Gondru. A befolyás-féltést és hatalmi acsarkodás porszagát egy romantikus illatú történet enyhíti: a kamasz Roland beleszeret az iskola nővérébe, Novák Eszterbe.

A harmadik rész már Eszter körül bonyolódik, aki Gondruék lakásának egy szobáját béreli volt szeretőjétől, Rolandtól, miután a család – a rendszerváltás után – Kanadába költözik. Ám most is az aranykorszakos múlt dominál. Eszter egy disszidálási kísérletére, zöld határon – talán a magyar–román határon – történő szökésére emlékezik, a ház lakói pedig a forradalom idején meghalt szomszédjukról, a hős Veterényi Lajoskáról beszélnek – egy osztrák tévé forgatócsoportja előtt.
Nagyjából ennyi a történet.

*

Könyvének megjelenésekor nyilatkozta a szerző az MTI-nek: »A nyolcvanas években voltam gimnazista, ami az ember legnyitottabb időszaka, szinte szívtam magamba a kort. A nagy kérdés inkább az volt, hogyan tudom mindezt fikcióvá átgyúrni, hiszen engem nem a dokumentálás vágya hajtott, hanem az, hogy megfogjam a diktatúra természetét.«

Az írói szándék megvalósul. Ez nem dokumentumregény – bár a korszak jegyeivel gyakran találkozunk: áruhiány, áramszünet, magyar tévéadás-vadászat, hazafias munka – hanem szépirodalom. Ez nem dicséret, nem is elmarasztalás. Egy biztos, nehéz lehetett eldönteni, hol legyen a rögvalóság meg a fikció határa. Papp Sándor Zsigmondot ebben az írói példaképei alig vagy csak felemás módon segítik. Igaz, a Bodor Ádám-féle szürrealizmus, mágikus realizmus föllelhető a regényben, főleg a titokzatosságban és az állandó feszültségcsiholás szándékában. Mesébe illő fordulat is van. Branner Feri apja olyan kenőcsöt talált fel, ami bárkit képes láthatatlanná tenni. Egy nap, megelégelve a szekuritáté zaklatását, az egész családot bekeni vele, és hipp-hopp eltűntek. Talán kár, hogy nem ilyen meg hasonló a regény vezérfonala.

Fordulatos a cselekmény, a befogadáshoz mégis türelem és belső indíttatás szükségeltetik. Mert minden lebeg: leírások, portrék, motivációk, magyarázatok. Mert a történések végét kegyetlenül levágja az író – mintha az kutyafarok lenne –, és eldugja egy későbbi részbe. Ezzel talán a kíváncsiságot fokozza, csakhogy nem biztos, szereti-e az olvasó a bújócskát. És végül, mert az élményszerzést megnehezíti a túlbonyolítottság. Ebben a könyvben majdnem minden majdnem mindennel összefügg – állapítja meg Károlyi Csaba is az ÉS-ben közölt kritikájában.

Papp Sándor Zsigmond

Papp Sándor Zsigmond

Az utolsó lapokon tudjuk meg, hogy Novák Eszter is »elrepül«, vagyis elmegy, elpályázik, kivándorol valahová. Valószínűleg nem Magyarországra, mert kis hazánk vonzási képessége a rendszerváltás óta rohamosan és katasztrofálisan csökken. Talán Kanadába megy. Lassan mindenki eltűnik az író által meg- és felidézett térből: vagy így, vagy úgy. Talán mert vannak olyan helyek, ahol élni lehetetlen. Ennek oka lehet a sok embertelen szabály, törvény, a korrupció, a szegénység, a vadnacionalizmus vagy más egyéb. Papp Sándor Zsigmond szereplői, a semmi kis életet élők, és az ilyen sorstól megválni akaró olvasók akár kórusban énekelhetik a Cabaret formáció Kis ember című dalát: Kis ember, hát itt a vége, / látod, kár volt sírni érte…

Olvass bele: Részlet a könyvből

Adatok: A könyv fülszövege

Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek

Libri Könyvkiadó, 2011