Kiosztották az Európai Filmdíjakat | Tarr Béla filmjét nem díjazták

Posted on 2011. december 8. csütörtök Szerző:

0


Az Európai Filmakadémia 24. alkalommal adta át a legjobb európai produkcióknak járó elismeréseket a szervezet ünnepélyes berlini gáláján. Tarr Béla utolsó filmje, A torinói ló három kategóriában is jelölt volt, a magyar alkotók végül mégis üres kézzel távoztak Berlinből.

EFA

Az operatőrök mezőnyében Fred Kelemen Manuel Alberto Claróval (Melankólia) szemben maradt alul, Víg Mihály zeneszerző helyett a The Artist című mozi alkotója, Ludovic Bource vihette haza az aranyszobrocskát.

A rendezők versenyében a gálától egyébként távol maradó Tarr Béla helyett az Egy jobb világ direktora, a dán Susanne Bier lett a győztes. Biert ugyanezért a műért az év elején már jutalmazták Golden Globe- és Oscar-díjjal is.

Susanne Bier a díjátadón

Susanne Bier a díjátadón (forrás: action press)

A király beszéde három elismerést zsebelt be: a közönségdíj mellett Tariq Anwar lett a legjobb vágó, a főszereplő, a dadogó VI. György királyt alakító Colin Firth pedig a legjobb európai színész.

Tilda Swinton a Beszélnünk kell Kevinről című drámában nyújtott hátborzongatóan erős alakításáért megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat. A Dardenne fivérek filmje a Srác a biciklivel a forgatókönyvéért kapott elismerést.

A legjobb film díját Lars von Trier Melankóliája kapta, a cannes-i bemutatón történt botrányt kavaró megnyilatkozások ellenére. Az alkotás az említetteken túl még a legjobb látványtervezőnek járó díjat is hazavihette.

A világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért Mads Mikkelsent ismerték el, életműdíjatpedig Stephen Frears kapott.

Az év felfedezettje az Adem (Oxygen) című belga–holland mű, a legjobb dokumentumfilm Wim Wenders Pina Bausch című 3D-s portréfilmje, a legjobb animációs film a spanyol-angol Chico & Rita, a legjobb rövidfilm pedig az olasz gyártásban készült Terry Gilliam-opus, a The Wholly Family lett.

A spanyol Mariela Besuievsky koprodukciós díjat, míg Michel Piccoli tiszteletdíjat nyert.

Terry Gilliam és Stephen Frears  (forrás: action press)

Terry Gilliam és Stephen Frears (forrás: action press)

Kapcsolódó cikk: Interjú Susanne Bierrel az Egy jobb világ című film kapcsán

Posted in: Filmes hírek, HÍREK