Az élet kirakósjátéka – Fernando León de Aranoa: Amador (film)

Posted on 2011. december 8. csütörtök Szerző:

0


Írta: Kleyer Éva

AmadorMilyen főszereplő az, aki egy egész filmet végigfekszik? Nagybeteg és idős. Láttunk már ilyet magyar vásznon is, a megrendítő Szerelemben. A spanyol Fernando León de Aranoa filmje nem dráma, vagyis nem lehet csak annak tekinteni.

A címadó úr, Amador ágyhoz kötött, öreg bácsi, a halál küszöbén. Mindig jelen van a színen, nagyobbrészt lepedővel letakarva. S egy óvatlan pillanatban egyszer csak elhalálozik. Nem kis gondot okoz ezzel Marcelának (Magaly Solier), a szép perui bevándorló lánynak, aki elvállalta felügyeletét és gondozását. Alig egy hetet tölthettek így együtt, éppen kezd kialakulni kettejük között egy kedves, évődő kapcsolat, amelyben mindketten jól érzik magukat.

Marcela nem kizárólag emberszeretetből ápolja Amadort (Celso Bugallo). Nagy szüksége van ugyanis a pénzre. Barátja, Nelson (Pietro Sibille) a szürkepiaci virágbizniszben utazik: haverjaival elcsórják a rózsát, átcsomagolják, befújják illatos spray-vel. (Minek kell befújni? – csodálkozik Marcela. – Mert az emberek szeretik, ha a rózsa illatos.)

Amíg az áru piacra kerül, hűvös helyen kell tartani, de miután a vállalkozás kisipari keretek között működik, az otthoni hűtőgép nem sörrel, hanem rózsával van tele. Amikor a rozoga szerkezet kileheli a lelkét, azonnal ki kell cserélni, s ehhez Nelsonnak pénz kell. Hogy a „nagyberuházás” okozta költségvetési lyukat betömje, Marcela jelentkezett az ápolói állásra. Ráadásul nem boldog. Idegen egy másik földrész másik országában (noha nyelvi nehézségeik nincsenek), de kiürült a kapcsolata Nelsonnal is. Épp szakításon gondolkozik, amikor kiderül, hogy közös gyermekükkel várandós.

És mire kezdenék megkedvelni egymást az ápolandó öregúrral, Amador fogja magát és meghal. Abszurd helyzet, de nem is túl ritka. Lesz-e élet a halál után – vagyis meg kell-e őrizni az ápolt életének látszatát, hogy az ápoló megéljen.

Magaly Solier

Magaly Solier

A vicc (illetve dehogyis vicc) az, hogy ilyesmiről szól drámaian Rejtő Jenő Csontbrigádja, az elmúlt húsz évben legalább fél tucat hasonló helyzet volt, ahol a nagymama, nagypapa nyugdíja volt a család egyetlen biztos jövedelme, ezért hűtőbe, ide-oda dugdosták az elhunytat. Sőt, még Puccini vígoperája, a Gianni Schicchi is ezzel rokon alaphelyzetet merít ki, szóval egyáltalán nem a rendező ujjából szopott a szituáció.

De mit tegyen Marcela? Folytatja a napi rutint, elhozza a gyógyszertárból az esedékes gyógyszereket, és igyekszik elkerülni a lebukást. Mint az életben mindig, a segítség váratlanul – és fekete komédiához méltóan – kopogtat. Amador törzslátogatója, Yolanda (Sonia Almarcha), a kiöregedett prosti talpraesetten felveti: egy másik kuncsaftja éppen hullakozmetikus, pont őrá van most szükség! Vagyis élni kell: a lány befejezi az öregúr által megkezdett puzzle-t, a tájképet sok felhővel és vízzel, ki is akasztja az ággyal szemben, hadd lássa!

Fernando León de Aranoa ügyesen vegyíti a kissé fekete történetet, az érzelmességet és az iróniát. Kicsit hosszan mesél, képi világa azonban nagyon szép, nemkülönben gyönyörű Marcelaként Magaly Solier. Van egy egészen kiemelkedően ironikus jelenete, amikor a lány imádkozni megy a templomba, és az atya lelki támogatást kínál fel neki. Marcela konkrét gondról beszél, a pap viszont általánosságban igyekszik vigasztalni. Mindketten tökéletesen másról beszélnek, az eredmény mégis normális párbeszédnek hat, ettől válik mulatságossá.

Többször is felteszik Marcelának a kérdést: mi lesz születendő gyermek neve? Eleinte csak kényszeredetten hallgat, mint aki még nem békélt meg a gondolattal, hogy anyává válik, de szép mosolya a történetmesélés végére már elárulja a választ. Ki ugyan nem mondja, de mindnyájan sejtjük: Amador.

Fernando León de Aranoa: Amador, 2010 – spanyol filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. július 28. (Forgalmazó: Cirko Film)

Rendező: Fernando León de Aranoa
Forgatókönyvíró: Fernando León de Aranoa
Zeneszerző: Lucio Godoy
Operatőr: Ramiro Civita

A főbb szerepekben:

Magaly Solier (Marcella)
Celso Bugallo (Amador)
Sonia Almarcha (Yolanda)

Posted in: Film, NÉZŐ