Haragban a világgal | Susanne Bier: Egy jobb világ

Posted on 2011. november 9. szerda Szerző:

0


Írta: Boros Ágota

Susanne Bier: Egy jobb világNagyon kevesen képesek arra a csodára, amire a dán filmművészek. Alkotásaik először elnémítják, majd egyfajta önvizsgálatra késztetik a nézőt. Hatásukra elővesszük, leporoljuk otthonról hozott, menetközben ránk ragadt, megtartott vagy elfeledett erkölcsi elveinket, értékeinket.
Arra kényszerítenek, hogy újragondoljuk a sztereotípiákat, és hogy újra és újra felfedezzük: nincs egyetlen abszolút igazság az életben.
Hogy a dán filmektől jobb emberekké válunk-e, vagy hogy hatásukra jobb lesz-e a világ? Nem tudom. De hogy semmi sem lesz ugyanolyan utánuk, az biztos.

A dán filmek hősei sohasem hősök. Kisemberek, mint mi. Problémáik is hasonlók, ahogy ők vívódnak egy-egy döntés felett, ahogy próbálnak rátalálni a helyes útra, mintha magunkat látnánk. És csak azért imádkozunk, hogy ez velünk sose történhessen meg… Pedig megtörténik. Ha nem is pont úgy, ha nem is pont az, de megtörténik.

Egy festői szépségű dán kisvárosban él családjával, feleségével és két kisfiával Anton (Mikael Persbrandt). Már persze amikor rövid időre hazalátogat valahonnan, egy közelebbről meg nem nevezett afrikai menekülttáborból, ahol orvosként szembesül nap mint nap az értelmetlen erőszakkal. Folyamatos életveszélyben dolgozik valahol Afrikában, ahol teherautókról vadásszák le az embereket, főleg a kislányokat, szörnyű sebesüléseket okozva nekik, amiket Anton a humanitárius misszió többi önkéntesével próbál helyre hozni. Az orvost otthon sem várja meleg családi tűzhely, feleségétől válófélben van. Külön élnek, amióta fény derült Anton félrelépésére, és Marianne (Trine Dyrholm) képtelen a megbocsátásra.

Susanne Bier: Egy jobb világEbben a családban a nagyobbik fiú, Elias (Markus Rygaard) nemcsak hogy kimondhatatlanul magányos, de az iskolában is ő társai céltáblája, „Patkánypofá”-nak csúfolják, leeresztik a biciklije kerekét, és ha már ezek a heccek kevésnek bizonyulnak a nagyfiúknak, akkor jön a fizikai erőszak. Ugye milyen ismerős helyzet… A tanárok elbagatellizálják az ügyet. Gyerekek egymás közt. Ez is milyen ismerős…
Pedig a gyerekek nem angyalok, van köztük gonosz is, jó is. És szomorú, hogy csak egy-egy iskolai lövöldözés kapcsán jut eszünkbe, hogy megakadályozhattuk volna, hiszen mindig vannak jelek.

Elias védelmére sem kel senki, amíg Christian (William Johnk Juels Nielsen), az újfiú barátkozni nem kezd vele. A világlátott kisfiú Londonból költözött a városba, miután édesanyja rákban meghalt. Christian haragban van a világgal, gyűlöl mindent és mindenkit, de legjobban édesapját, Claust (Ulrich Thomsen), akit az anya haláláért hibáztat. Abban az állapotban van, amikor az ember egyszerűen ütne-rúgna cél nélkül, fájjon másnak is. Kapóra jön neki Elias kirekesztettsége, és dühét a jó irányba tereli azzal, hogy kiáll a másik kisfiúért.

Ám Elias élete ettől nem lesz könnyebb. Szerzett ugyan egy életre szóló barátot, de ennek a barátságnak, mint mindennek az életben, ára van. Christiannak ugyanis homlokegyenest ellenkező véleménye van harcról, bosszúról és megbocsátásról, mint Elias orvos apukájának. Anton „a tartsd oda másik orcádat is” mondás híve, úgy gondolja, minden háború azzal kezdődik, hogy ütnek és visszaütnek, majd megint visszaütnek. Christian viszont úgy véli, ha megütnek, elég egyszer visszaütni, de úgy, hogy egy életre megtanulják a leckét. Eliasnak tehát választania kell, melyikük elveivel azonosul, hogyan él tovább.

Susanne Bier: Egy jobb világMiközben Dániában már-már tragikussá és visszafordíthatatlanná válnak az események, ugyanakkor Afrikában az idealista Anton is megvívja a csatát saját lelkiismeretével, és döntenie kell: a hippokratészi esküt felülírhatja-e a legvérlázítóbb aljasság.

Kihagyhatatlan, feledhetetlen film Susanne Bier rendező és Anders Thomas Jensen forgatókönyvíró alkotása, zseniális szereplőgárdával.
Az az egyre ritkábban fellelhető gyöngyszem, ami képes katarzist okozni. És amitől mi is reménykedni kezdünk, hogy talán egyszer mégiscsak lesz egy jobb világ…

A Golden Globe díjat már megnyert Egy jobb világ (In a Better World) című filmet beválogatták a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelöltjei közé is. Magyarországi bemutatója február 10-én lesz a Cirko-Gejzírben.

Interjú Susanne Bierrel

Posted in: Film, NÉZŐ