Cannes 2011 – összefoglaló

Posted on 2011. november 29. kedd Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

A hagyomány szerint májusban a nemzetközi filmes szakma a francia tengerpartra költözik. Ez történt idén is. Május 11. és 22. között 64. alkalommal rendezték meg Cannes-ban a legrangosabb nemzetközi filmfesztivált.

Cannes-2011 - zsűri

Cannes-2011 - zsűri

Az esemény Woody Allen Midnight in Paris (Éjfél Párizsban) című keserédes komédiájával nyitotta meg kapuit. Az amerikai rendező legújabb filmje az első, amelyet teljes egészében a francia fővárosban forgatott. A francia és a külföldi kritikusokat egyaránt lenyűgözte az idős mester alkotása.

A 20 produkciót felvonultató versenyprogramban rendkívül erős mezőny alakult ki. Cannes-ban mutatta be legújabb munkáját – többek között – Pedro Almodóvar (La Piel Que Habito – Antonio Banderassal a főszerepben), Nanni Moretti (Habemus Papam), Aki Kaurismäki (Le Havre), a Dardenne testvérek (Le Gamin Au Vélo), Lars Von Trier (Melancholia) és a nagyon ritkán alkotó amerikai Terrence Malick (The Tree of Life).

Cannes-2011 - Terrence Malick Arany pálmáját átveszi a producer

Cannes-2011 - Terrence Malick Arany Pálmáját átveszi a producer

A Robert De Niro vezette zsűri a fesztiválzáró ceremónián végül a nagy várakozást keltő amerikai The Tree of Life (Az élet fája) című filmnek adta a filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. A félénkségéről ismert rendező nem jelent meg a ceremónián, a díjat a producerek vették át. A teljes univerzum működését bemutató, több mint kétórás filmköltemény története az ötvenes években, egy vallási buzgalomtól átitatott texasi kisvárosban játszódik, s egy átlagos háromgyerekes amerikai család történetét meséli el. A tekintélyelvű, gyermekeit vasszigorral nevelő apát Brad Pitt alakítja, oldalán a gyengédséget és az irgalmasságot megelevenítő anyával, akit Jessica Chastain játszik. A fiú szerepében Sean Penn látható.

A második legrangosabb elismerést, a zsűri nagydíját a zsűri megosztva ítélte oda a kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne testvérek (Rosetta, A gyermek, Lorna csendje) legújabb munkájának: a Srác a biciklivel-nek, és a török származású Nuri Bilge Ceylan Once Upon a Time in Anatolia (Volt egyszer egy Anatolia) című alkotásának. Utóbbi rendező 2003-ban a Messze című művével már részesült hasonló elismerésben.

Nicolas Winding Refn

Nicolas Winding Refn

A legjobb rendezés díját a dán Nicolas Winding Refn (Pusher trilógia) Drive című Los Angelesben játszódó akciódrámája érdemelte ki. A legjobb színésznő megtisztelő címét Kirsten Dunst nyerte el a Melancholia-val. Ez azután talán meglepő, hogy a film rendezőjét Lars von Triert a sajtótájékoztatón Hitlerrel kapcsolatosan tett botrányos kijelentései miatt a szervezők nem kívánatos személynek nyilvánították. Munkája – amely a kritikusok szerint is a fesztivál egyik legkiemelkedőbb darabja – azonban szerencsére mégis versenyben maradhatott. A legjobb színész trófea nyertese Jean Dujardin lett Michel Hazanavicius A művész (The Artist) című fekete-fehér némafilmjében nyújtott teljesítményéért.

A zsűri díját a francia filmrendezőnő, Maїwenn Le Besco Polisse című filmje nyerte. Forgatókönyvek területén Joseph Cedar Footnote (Lábjegyzet) szcenárióját emelték ki. A legjobb első filmnek járó Arany Kamera díját az argentin Pablo Giorgelli a Las Acacias című művével zsebelte be. A Camera D’Or héttagú zsűrijében Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója is helyet foglalt. A legjobb rövidfilmek kategória győztesei: Arany Pálma: Maryna Vroda: Cross-Country; Zsűri díja: Wannes Destoop: Badpakje 46.

Az Emir Kusturica vezette zsűri az iráni Mohammad Rasoulof Be Omid e Didar (Viszontlátásra) című alkotásának ítélte oda a fesztivál versenyprogramon kívüli, önálló szekciójának (Un Certain Regard) fődíját. A filmfőiskolások és egyetemisták kisfilmjeit bemutató Cinéfondation első díját Doroteya Droumeva Der Brief című munkája kapta.

A Semaine de la Critique (Kritikusok Hete) szekció idei válogatását szintén egy amerikai alkotás, a Take Shelter (Jeff Nichols) nyerte meg. A film egy viharparanoiától szenvedő családapa mentális betegségének diagnózisa. A Rendezők Kéthetét az első filmes osztrák rendező, Karl Markovics dominálta, az Atmen kapta a Label Europa Cinemas díjat, de a kitüntetettek között ott van Ruben Östlund (Akaratlanul) Play című munkája is.

A versenyprogramban ugyan idén nem volt érdekelt a magyar film, azonban Cannes-ban ezúttal is jelen voltak a hazai szakma képviselői. Till Attila Csicska című rövidfilmje – mely a kategóriájában a legjobb lett a 42. Magyar Filmszemlén – a Rendezők Kéthete elnevezésű párhuzamos programjában vett részt. Ugyancsak a program keretében mutatták be a Pusztai Ferenc vezette KMH Film részvételével készült Rebecca Daly ír rendezőnő első játékfilmjét [The Other Side of Sleep (Az álom másik oldala)].

Cannes-2011 - a zsűri és a díjazottak (Fotó: Reuters)

Cannes-2011 - a zsűri és a díjazottak (Fotó: Reuters)

Az Európai Producerek Klubjának (EPC) koprodukciós fórumára meghívást kapott Bodzsár Márk Godly Shift című filmterve, melyet a KMH Film stúdió készít elő. A cannes-i filmfesztivál által szervezett öthónapos „Résidence” program keretében fejlesztette Nemes Jeles László első játékfilmje forgatókönyvét Franciaországban. A Türelem című rövidfilmmel ismertté vált fiatal filmrendező S.K. címmel készülő játékfilm tervével volt hivatalos Cannes-ba.

A magyarokat ezúttal a jövőbeni tervek megvalósulásában díjazták. Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc A parkoló (Car Park) című forgatókönyve nyerte az idén ötödik alkalommal – a varsói székhelyű Independent Film Foundation a MEDIA Program támogatásával – megrendezett ScriptEast különdíját. A közép-európai forgatókönyvek fejlesztésére szakosodott workshop egész éven át tart, és utolsó állomása a cannes-i filmfesztivál, ahol a forgatókönyvírók a nemzetközi filmszakma elitjét képviselő mentorokkal találkoznak. A zsűri indoklásában forgatókönyv friss eredetiségét, valamint a parkolóban játszódó szokatlan fekete komédia elbűvölő karaktereit méltatta.

Kenyeres Bálint Hier (Tegnap) címmel készülő első játékfilmjének forgatókönyve nyerte az Atelier-válogatás fődíját. A programot 2005-ben hozták létre a szerzői filmek fejlesztésére és az új fiatal filmes generáció támogatására azzal a céllal, hogy a minőségük és eredetiségük által kiemelkedő filmtervek létrehozását előmozdítsák. A rangos filmtervfejlesztő fórum díját először nyerte el magyar rendező.

Rajtuk kívül még az elsőfilmes Zomborácz Virág vehette át az Európai Unió MEDIA Európai Tehetség nevű díját Utóélet (Afterlife) című forgatókönyvéért.

Jean-Paul Belmondo, Cannes, 2011, életmű-díj

Jean-Paul Belmondo, Cannes, 2011, életmű-díj (fotó: MTI)

A fesztivál életműdíjasa a francia színészóriás, Jean-Paul Belmondo lett.

Posted in: Filmes hírek, HÍREK