Korunk hőse | Nicolas Winding Refn: Drive

Posted on 2011. november 17. csütörtök Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

DriveHatásos jelenettel indul a Drive. Két tolvaj ugrik be az utcán várakozó autó hátsó üléseire, a sofőr rezzenéstelen arccal sebességbe kapcsol, és elhajt a helyszínről. Rendkívüli sebességre ösztökéli a járgányt, de nem száguld őrült módjára, okosan megbújik a sötét utcák rejtekében és a hidak árnyékában, hidegvérrel kerüli ki a kocsiját kutató rendőrségi reflektorok figyelmét.

A Drive főszereplője ügyes kezű sofőr. Fogpiszkáló lóg szája szegletében, kézfején bőrkesztyű feszül, hátán ezüstszínű dzsekit visel, skorpiómintával. Nem ismerjük a nevét, a múltjáról is alig tudunk meg valamit. Éjszakánként arra használja tehetségét, hogy banditáknak segít kereket oldani a tett helyszínéről. Napközben öreg barátja szerelőműhelyében bütyköli az autókat, mellékállásban pedig hajmeresztő kaszkadőrmutatványokat hajt végre B-kategóriás hollywoodi filmekben.

És egyszer csak megismerkedik a szomszéd lánnyal, aki első látásra felkelti az érdeklődését. Megszereli lefulladt kocsiját, segít cipelni a bevásárlószatyrait, végül egyre gyakrabban jár vendégségbe hozzá. Rövid párbeszédekből, a tekintetek csöndes találkozásából, leheletnyi érintésekből egy szerelemféle bontakozik ki.

DriveA nőnek azonban férje van, aki éppen a sittről szabadul. A börtönévek alatt nyújtott védelemért jókora összeget követelnek tőle rossz hírű gengszterek, és ha nem fizet, neki és családjának esik bántódása. A sofőr a szerelméért bármire hajlandó, még a lány férjének is segít. Bevállal hát még egy rablás utáni szöktetést. Nem érdekli a pénz, csak a nőt és a gyerekét akarja biztonságban tudni. Az akció azonban balul üt ki, ezután pedig elszabadulnak az események…

A dán származású Nicolas Winding Refn már a kezdéssel szinte robbanásig lefojtja az indulatokat, és egekbe emeli a feszültséget. A James Sallis 2005-ben publikált „hard boiled” krimijéből adaptált film ugyanakkor minimálisra redukálja akciójeleneteket. A rendező a tiszta csendekre építi filmjét és lelassítja a mozgóképet, amellyel meditatív hatást ér el. Szokatlan vágási technikával és képkompozícióval, rafinált fény- és hangjátékkal, a színek hangsúlyos alkalmazásával balladai légkört teremt. Ezúttal a rendező – szemben az emlékezetes Pusher-trilógiával – nem használ kézi kamerát sem, ezzel elrugaszkodik a valóság hű ábrázolástól, filmje költői szépségű jelentekben bővelkedik.

Refn számos stílust és műfajt gyúr egybe. Helyet kap a melodráma, az akció és a romantika is. Felmagasztalja és közben gyengéden ki is figurázza a nyolcvanas évek kép világát. A retró hatást a korszellemnek megfelelő pop zenei betétek is erősítik. Tökéletesen alkalmazza a zsánerfilmek jellemző technikáit, ugyanakkor a hollywoodi szokásoktól teljesen eltérő filmkészítési gyakorlattal a klasszikus amerikai sémákat rendre kijátssza. Ezért egyszerre képes megfelelni a szórakozást igénylő tömegízlésnek és az önmagára reflektáló szerzői filmek kedvelőinek. Ennek köszönhetően minden esélye meg van arra, hogy hamisítatlan kult film váljon belőle.

Drive - Ryan GoslingKiváló az egész szereplőgárda. Ryan Gosling üres szócséplés helyett szuggesztív jelenlétével hitelesíti a sofőr alakját, apró gesztusokból építi fel karakterét. Carey Mulligan szomorú szemű, bájos szomszédnője a puszta jelenlétével képes elhitetni a nézővel, hogy a legkeményebb akcióhős is kész azonnal vele szerelembe esni. Ron Perlman és Albert Brooks hitelesen játsszák el a gusztustalanul gengszter karaktereket, Bryan Cranston pedig a becsületét alvilági játszmák kereszttüzében feladó mentor szerepében tündököl.

Refn filmjeinek főszereplői állandóan csapdahelyzetbe kerülnek. A Pusher-trilógia alvilági figurái például képtelenek uralni indulataikat, és ezzel elkerülhetetlenül a bukásukat okozzák. A koppenhágai alvilág valóságos keményfejű erőembereihez képest, a Gosling által eljátszott figura sokkal inkább stilizált mesealak. Egy eszményi embertípus megtestesítője.

A Drive névtelen főszereplője kiismerhetetlen figura: szenvtelen arcú, titokzatos múltú, öntörvényű, magányos, modernkori western hős. Az egyik percben még kedves segítőkész fiatalember, aki átszellemült tekintettel nézi a szeretett nő gyermekével együtt a televízióban sugárzott rajzfilmet, a másik pillanatban meg hideg tekintettel mészárolja le a vesztére törő gengsztereket. Egyetlen cimborája a munkáltatója, aki csodagyerekként mutatja be mindenkinek. Nem kérkedik tudásával, és csak akkor szólal meg, ha nagyon muszáj. Lelke állapotáról sokkal inkább arcának visszafogott rezdülései, a vele szimbiózisban élő autó motorjának felbőgése, a kormányt markoló kesztyűk száraz nyikorgása árulkodik.

A sofőr hagyja, hogy az érzelmei sodortassák az eseményekkel, és ezzel belekerül egy olyan folyamatba, amely csak a bukásával végződhet. Ellentétben azonban a Pusher szereplőivel, kezébe veszi az irányítást. Tisztában van azzal is, hogy soha nem lehet övé a lány, de mielőtt elkocsikázik a naplementébe, hőn szerelmes lovag módjára kíméletlenül leszámol a szeretett lényt fenyegető fenevadakkal.

Nicolas Winding Refn

Nicolas Winding Refn

Nicholas Winding Refn: Drive – Gázt!, 2011

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. szeptember 15. (Forgalmazó: Fórum Hungary)

Rendező: Nicolas Winding Refn
Forgatókönyvíró: Hossein Amini
Zeneszerző: Cliff Martinez
Operatőr: Newton Thomas Sigel

A főbb szerepekben:

Ryan Gosling (Driver)
Bryan Cranston (Shannon)
Albert Brooks (Bernie Rose)
Ron Perlman (Nino)

Magyar feliratos előzetes:

Posted in: Film, NÉZŐ