Vagányság és veszélyes élet | Csabai Márk: Egy csibész naplója

Posted on 2011. november 9. szerda Szerző:

0


Írta: Salamon Eszter

Csabai Márk: Egy csibész naplójaViktor igazi vagány srácnak gondolja magát egészen addig, amíg bele nem kóstol az általa nagyon kedvelt éjszakai élet egy olyan szeletébe, amit talán sosem akart megismerni. Csabai Márk, az Egy csibész naplója című nemrégiben megjelent kalandregény fiatal írója saját bevallása szerint sokat tud erről a világról, amit fordulatosan és időnként megcsillanó remek humorral oszt meg olvasóival.

A címben szereplő csibész, Barabás Viktor szereti a nőket, az italt, a bulit. Néhány kisebb balhéban is benne volt már, ezért nem ismeretlen a rendőrség számára. Aztán megjelenik életében a NŐ, és elérkezik az életében az a PONT, amitől a végére felnőtté válik. Ahogy az utolsó oldalak egyikén fogalmaz: a történet elején „még nem sejtettem, hogy az igazi éjszakai élet nem emlegethető egy lapon a dübörgő zenével és az alkoholtól torz arcokkal.” A történet végére már „ismerem az érme mindkét oldalát, igaz, ezért súlyos árat fizettetett velem az élet.”

A felelőtlen srácot felkeresi a NŐ, Gabriella, akiről kiderül, nem elcsábítani, hanem beszervezni akarja őt egy nemzetközi kábítószer-csempész banda felmorzsolására a Nemzeti Nyomozó Iroda megbízásából. Viktor társakat is választ maga mellé, két nagyon különböző barátját. Hamarosan „elkezdődik egy másik barátság: az okos, az erős és a csibész sokkal mélyebb barátsága.”

Annyit mindenki tudni vél a magyar éjszakáról, hogy abban vannak orosz és ukrán maffiózók, aranysmukktól roskadozó roma verőemberek. Talán arról is vannak sejtéseink, hogy a kínaiak és az arabok sem mind patyolattiszták, ám Csabai Márk elszakad ezektől a kliséktől. A csibész világában a „gonoszok” nem felelnek meg ezeknek a sztereotípiáknak. A neves francia étterem séfje ugyan csak kis hal, ám egy nagyobb cápa vietnaminak dolgozik, aki viszont egy osztrák bűnszövetkezet hazai feje. Akik ütnek, azok nem Boriszok és kung-fu mesterek, hanem apró termetű, ám kigyúrt magyarok, csecsenek és Hansok. És még ebben a sokszínűségben sem lehet az ember biztos abban, hogy ki melyik térfélen játszik.

A vendéglátás világában dolgozó, fiatal szerző ma is közel áll az éjszaka világához. Szóhasználatából éppúgy sejtjük, hogy ismeri azt, amiről ír, mint a kibontakozó kalandokból. A kötet apróbb stílusbeli egyenetlenségeit – amit akár a fenti idézetekből is sejthetünk – megbocsátjuk neki, amint belemerülünk a történetbe. Ez az igazi jó kaland üdítő színfolt a hazai ponyvakínálatban, ahol a celeb szerzők jelentős példányszámban megjelent, olvashatatlan regényei mellett nem könnyű érvényesülni. Pedig Csabai Márk könyvét érdemes elolvasni és kamasz fiaink kezébe adni arra az esetre, ha az ő fejükben is megfordulna az éjszakában való megmerítkezés.

A szerző számára egészen biztosan fontos a sztereotípiáktól való elszakadás. Viktor legfőbb segítsége és mentőangyala Juszup, a muzulmán csecsen, aki szerint „a vallás olyan, mint az autó, régiónként más alapfelszereltséggel, és mindig az ott élők igényeihez igazítva” mutatkozik meg.

A hagyományosan „gemütlich” osztrák sógor viszont sok minden, de nem barátságos és nem vendégszerető. A könyv lehetőségeihez mérten szakít a szokásos hollywoodi fordulatokkal is, ahol a bajba jutott szépség mindig ártatlan és kiszabadul, ahol a rosszfiúk megbűnhődnek, a jókról pedig mindig kiderül, hogy egytől egyig megúszták.

Csabai Márk

Csabai Márk

Nem tudhatjuk, Csabai Márk egykönyves író lesz-e vagy a Csibész naplóját követik-e még újabb regények. A szerző szándéka szerint lesz következő is. Egy dolog biztos, a kaland és a fordulatok megvannak, azt pedig csak remélni tudom, hogy nyelvi humorát is meri a továbbiakban is csillogtatni. Az apróbb egyenetlenségeket pedig minden bizonnyal kiküszöböli majd az idő és a gyakorlat.

Olvass bele: Részlet a könyvből

A könyv fülszövege

Csabai Márk: Egy csibész naplója

Aba Kiadó, 2011