Vatikáni titkok | Nuno Nepomuceno: Meghalt a pápa!

Posted on 2022. november 30. szerda Szerző:

0


kistibi |

Furcsa helyzetbe keveredtem. Thrillert, krimit a lehető legritkábban olvasok, de Nepomuceno regényére azonnal lecsaptam a rövid ajánló alapján. Ennek egyszerű az oka. A thriller felszíne alatt olyan tudást oszt meg a Vatikánról, a vatikáni életről, amiről nekem eddig nem volt tudomásom. Kezdjük azzal, hogy a Vatikán nevet hallgatva mindenkinek először az egyház, a katolicizmus, a hit, a pápa jut eszébe, de valójában a Vatikán kőkemény üzleti vállalkozás.

A 19. század elején Napóleon törvényei csorbították a Pápai Állam vagyonát. A Pápai Állam vagy Egyházi Állam név ugyanazt jelöli: Patrimonium Petri (Péter öröksége). Az egységes Olaszország létrejötte nagy mértékben megnyirbálta a Pápai Állam területét, 1861-től gyakorlatilag csak a Róma környéki birtokok maradtak a pápa tulajdonában. Ebben a helyzetben köttetett meg 1929-ben a lateráni egyezmény az Egyházi Állam és a Mussolini vezette Olaszország között. (Csak apró megjegyzés, hogy van az a pénz, amikor az ember egy egyre erőszakosabb fasiszta diktátorral köt üzletet.) Olaszország 750 millió lírát, és egymilliárd líra értékű államkötvényt adott a Vatikánnak. Ez olyan hatalmas összeg volt akkor, hogy a Vatikán bankot alapított belőle. Olyan sikeresen, hogy a vatikáni tőke beáramlott az olasz vasúthálózatba, mezőgazdasági gépgyártásba, cementgyártásba, bányászatba, kohászatba, ingatlancégekbe, villamossági vállalatokba, olaj- és vegyipari cégekbe, bankokba, papírgyártásba. A lista hosszú, s ez a felsorolás csak ízelítő. Csoda-e, ha a maffia felfigyelt erre a hihetetlen sebességű és mértékű terjeszkedésre, és a maga módján részt követelt belőle.

Az ilyen jellegű thrillert, ami ilyen izgalmas történelmi háttéranyagot közvetít, már érdemes olvasni. Illetve ahol ilyen hatalmas vagyon mozog, megteremti a melegágyát az intrikának, szövetségeknek, ellen-szövetségeknek, melyek gyilkosságokig fajulhatnak.

A cselekmény kezdetekor I. János Pál már halott, a pápaválasztó konklávé időpontját még nem írta ki Tremblay bíboros, aki ebben az időszakban irányítja a Vatikánt.

Két fontosabb cselekményszál bontakozik ki a továbbiakban, látszólag mérhetetlen távolságban egymástól. Egyik a pápa halála, amit semmi nem indokol, hiszen bíborosként jó egészségi állapotban választották pápává. Másrészt egy fiatal lány halála, aki nyomtalanul tűnt el Rómából. De vajon miért és hova? Mivel a szálak összefonódását nem árulhatom el, ezért inkább a regény további színfoltjairól fogok írni, a cselekmény leleplezése nélkül. (Megjegyzem azonban, hogy a valóságos Albino Luciani bíboros helyett a regényben Stefano Uggeri szerepel – hogy érzékeljük a távolságtartást.)

A szerző kibontja azt a fontos háttér-információt, hogy milyen ember volt Uggeri, és mit akart tenni pápaként. Ezt a thriller által használt szokásos eszközöknél magasabb szinten mutatja be. Visszanyúl a múltba, az éppen felszentelt pap első, lelket és sorsokat érintő döntésébe: a helyszín Feltre, ahol Stefano Uggeri első szolgálatát tölti. A mélyen hívő polgármester azzal keresi fel, hogy húga haldoklik, és a pokolra fog jutni, mert újra férjhez ment egyházi áldás nélkül, és soha nem fog találkozni az Úrral, megszenteletlen földbe fogják temetni. Uggeri atya az alábbiakat mondja a családból kitaszított nőnek: „…ragaszkodjon ehhez a szerelemhez, amelyet iránta érez. Kapaszkodjon belé, amennyire csak tud, és soha, de soha ne adja fel őt. Sem nekem, sem a bátyjának, sem a pápának. Tartson ki mellette, mert ő a szerelme. Nem ember adta magának, hanem Isten. Ő nem örülne, ha halandó emberek szeszélye miatt megtagadná őt. (…) Ígérem, Laura (…), ha lesz bátorsága, hogy megtegye ezt, hogy a mennyekben fenntartanak majd egy helyet magának és a párjának.” Egy huszonéves fiú, kezdő káplán beszél így egy haldoklóhoz. Számomra ez mellbevágó, és alaposan eltér a katolikus papokról kialakult általános vélekedéstől. Ezt a fiatalembert választják később pápává, és sejthető, hogy az erősen elüzletiesedett Vatikánban az effajta gondolkodás aligha vonz sok támogatót.

A másik szál főszereplője a tizenöt éves, gyönyörű Gabriella, aki az egyik hegedűórája után nyom nélkül eltűnik. Ez a látszólag idegen szál egy váratlan fordulattal kapcsolódik a fősodorhoz, feszültebbé és színesebbé téve a regény egészét.

Maga a mű rövid snittekből álló filmként jelenik meg az olvasó számára. Nepomuceno általában három-négy oldalt szán egy téma, egy szereplő, egy helyszín megmutatására. Ezekre a rövid vágások adják a regény alaptempóját, így válik a történet sodró lendületűvé, a krimik, thrillerek szokásos izgalmaival. A figurák szerethetők és izgalmasak, és ami a legfontosabb: mindig van egy újabb kanyar a történetben, mindig kiderül valami váratlan – az olvasó az utolsó oldalig nem lehet biztos semmiben.

Az eddig sem egyszerű történetet tovább bonyolítja (már napjainkban) az emanuel.org weboldal, melynek Pedró nevű (álnevű?) szerzője időnként fontos információkat oszt meg két „bulldog besorolású” újságíróval, akik egyrészt a pápa, másrészt Gabriella halálának okai után nyomoznak. „Pedro ismét támadásba lendült tehát, és ismét kihúzta a szőnyeget a Vatikán lába alól. (…) …amikor nyilvános betekintésre közzétette Stefano Uggeri valamennyi orvosi papírját. Ezekből kiderült, hogy a szegény fiú, akiből pápa lett, világéletében igen egészséges ember volt, s a leletekben nyoma sem volt légzőszervi vagy érrendszeri rendellenességnek.”

A két újságíró tényfeltáró kutakodása vezet végig a cselekményen, rálátunk a Vatikán életére, a pápaválasztó konklávé körüli intrikákba, és közben az egyházi állam egyre gyanúsabbá teszi magát titkolózással, információk elhallgatásával. Haláleset történik? Azonnal döntés születik: „Az első az volt, hogy lepecsételjék a lakást. Senki nem léphetett ki vagy be. A második, hogy távol tartják a carabinieriket. Rómának semmi köze ehhez. Ami Vatikánvárosban történik, az ott is marad.”

Ezt akár fel is lehetne vésni azokra a (valójában láthatatlan) kapukra, ahol az ember Pápai Állam területére lép.

Nuno Nepomuceno 1978-ban született a portugáliai Caldas da Rainhában. Matematikából szerzett diplomát. Ezt azért fontos elmondani, mert a mű rendkívül precíz szerkesztésén látszik, hogy a matematika fegyelméhez szokott elme találta ki a mű rendszerét. Hazájában rendkívül sikeres, és sorozatai már hódítanak az egész kontinensen. Ha van ilyen műfaj, hogy történelmi-politikai thriller, akkor ma ő az egyik legsikeresebb képviselője.

Hogy Nepomuceno hívő vagy sem, a mű szempontjából közömbös. Mindenesetre Gabriella eltűnésével, feltételezett halálával kapcsolatban nem rejti véka alá véleményét. A kutakodó újságíró kérdésére a hegedűtanár, aki utoljára látta életben a lányt, így válaszolt: „A Vatikán a szexuálisan elnyomott vén disznók barlangja. Nem csodálnám, ha ott művelt volna valaki valamit a lánnyal, s aztán megölte volna, hogy ne beszéljen róla.”

A regény fikciós, tehát nem történelmi tényeket sorol, de érdemes picit kitérni arra, hogy a történetnek milyen valóságalapja lehet.

Ahhoz képest, hogy a világ legkisebb állama, ahhoz képest, hogy milyen kevesen lakják, feltűnően magas a bűnözési ráta a világ egyik legszentebb helyén. Természetesen nem a pápa vagy az itt élő 1000 lakos keveredik bajba, hanem általában a Vatikánban hömpölygő turisták követik el a bűncselekményeket. A kínos valóságról itt lehet olvasni.

Ehhez még tegyük hozzá, hogy az irdatlan vagyont kezelő vatikáni bank nem is egyszer került pénzmosás gyanújába, illetve a bankbotrányok kapcsán gyilkosság is történt. Vagyis a Vatikán történetét tisztázatlan ügyek sora kíséri – Nepomuceno nem homokra építette művét

A művet Sajó Tamás kiváló fordításában olvashatjuk. Nagyon izgalmas figurája ő a magyar kultúrtörténetnek. Tizenöt nyelven beszél, ezekből fordít is, és vagy két tucatnyival még ezen túl is elboldogul. Ezen felül blogot ír, szerkeszt, világjáró utazásokat szervez, egyetemen tanít. Megőrizve a Nepomuceno-regény minimalista stílusát sikerült hihetetlenül pörgős magyar változatban újrateremtenie.

Nuno Nepomuceno

Nuno Nepomuceno: Meghalt a pápa!
Fordította: Sajó Tamás
Lettero Kiadó, Budapest, 2022
390 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft
kedvezményes ár a lira.hu-n 3143 Ft,
e-könyv változat 2990 Ft
ISBN 978 615 568 5576 (papír)
ISBN 978 615 568 5583 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Miután a pápát gyanús körülmények között holtan találják a dolgozószobájában, egy tinédzser különös dolgokról kezd mesélni. Tényleg ezt láthatta a fiú a pápa halálának éjszakáján az Apostoli palota főbejáratánál, amit állít? Aztán valaki furcsa üzenetet kap a Vatikáni Rádió irodájában – ki volt és miért tette? Nemsokára egy újságíró nyomozni kezd: mélyen titkolt botrányok nyomaira bukkan a Vatikánban. Lehetséges lenne, hogy a pápát meggyilkolták?