Párdarab | Köves József: Szemenszedett irodalomtörténet

Posted on 2022. december 1. csütörtök Szerző:

0


Bedő J. István |

Nagyon jó pillanatban jelent meg Köves József legújabb, zsebbe való könyve. Kivált azért, mert az alcíme – Elolvasókönyv – szamárfület mutat a tankönyveknek, a kötelező irodalmaknak, tehát könnyedén beleilleszthető egy harmadik-negyedikes gimnazista zsebébe.

Továbbá – és ez most fontosabb – szinte egy időben került a polcokra Nyáry Krisztián sokak által várt kötete, az Így szerettek ők harmadik része mellé. Ettől lett párdarab. Párdarabnak ugyanis azt szoktuk nevezni, ami kiegészít egy rokon témájú másik művet, talán más nézőpontból mutatva a témát. Mondjuk a nemzetközi hírű, tömérdek magas kitüntetéssel dekorált kémikus, aki az asszisztensnőjét vette el, és róla meg a monumentális életműről szóló regény mellett megszólal kisregényben a háttérfeleség, akinek a világszemlélete egészen másra fókuszál. Nem leleplez, csak kiegészít.

Köves a karcsú kis könyvben jeleneteket rajzol meg, az irodalmi élet nagyon ismert figuráit mutatja, mondjuk így, emberi kapcsolataik tükrében. Például azt tudjuk, hogy Ady és Kaffka Margit ismerte egymást, sőt még évődéseiket is (Bandikám, te mennyiért lennél nő?) és ezt Margitka meg is írta. A találkozásaikat azonban nem minden érintett írta meg. Köves tehát a nagyszerű emlékű és mindenről mindent tudó Hegedűs Géza nyomdokaiba lépett. (Emlékezetes az anekdota: a tanítványai egyszer valamilyen kevéssé ismert személyiségről akartak tudni, mert nem találtak róla semmit a történelemkönyvekben. [Idő: internet előtt.] A tanár úr azt felelte nekik: Nincs benne a könyvekben? Majd én megírom! És megírta.)

Így születtek ezek a lehetséges szituációkról, találkozásokról szóló történetkék, amelyek napi- vagy hetilapban meg is jelentek. Köves rendesen szórakoztat, de ő maga is szórakozik velünk: nem mindig nevezi meg hőseit. Ettől az olvasó újabb élvezethez jut: ha ismeri is a szereplőket az irodalomból, a színháztörténetből, esetleg még a köztük szövődött fellángolásokat, szerelmeket, akkor kapásból (vagy nem) tudja, hogy a Ferenc, aki egy Zsazsába szeretett bele – az Molnár és Fedák.

A szerző játszik velünk, elvárja, hogy rájöjjünk, kik a szereplői – és ez valamiféle találgatós játék: Ki a Gyula, ki az Irén, ki a Bella?

Nyáry Krisztián rendkívül alaposan és olvasmányosan elmeséli az irodalomba beleépült személyek fordulatos életét – a nagyfilmet. Köves meg elkészítette a párdarabokat: a klipeket.

Sokat mulattam, amíg olvastam. Remélem, a Szemenszedett irodalomtörténet minden olvasója hasonlóképpen fogja élvezni a kitalálósdit.

A nyitó képen: A helyreállított Hadik kávéház irodalmi fala 

Köves József

Köves József:
Szemenszedett irodalomtörténet.
Elolvasókönyv

Illusztrációk: Török Tivadar
K.u.K. Kiadó, Budapest, 2022
124 oldal, teljes bolti ár 1950 Ft,
online ár a lira.hu-n 1657 Ft,
ISBN 978 615 618 8243

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A legnagyobb vicckönyv című giga-viccgyűjtemény és számos szépírói munka szerzőjének új könyve sajátos – „szemenszedett”, azaz nem igaz, ám kissé pimasz – irodalomtörténeti karcolatcsokor. Elbeszéléseiben a távolabbi és a közelmúlt jelentős íróit hozza emberközelbe fiktív, ironikus, de a környezetet, kort, életrajzot illetően teljesen hiteles történetekben. Amikor az író internetes oldalára föltette az egyik írást, ezt az üzenetet kapta: „A Juhász Gyula-karcolatot tananyagként használom. Berlini diákjaim imádják. Köszönöm a kellemes perceket!
A szerző meggyőződése is ez: furcsa, humoros vagy gyakran iróniával tálalt írói magánélet-persziflázsai, fricskái kíváncsivá tehetik az olvasót, segíthetik megszerettetni a fiatalokkal, felnőttekkel és diákokkal a magyar irodalmat.
A karikatúrákkal illusztrált, szórakoztató kötetben szerepel egyebek között Ady Endre, Babits Mihály, Bródy Sándor, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Móra Ferenc, Vajda János, Vay (Sándor) Sarolta, Márai Sándor, Molnár Ferenc, Örkény István, Zelk Zoltán.