BBC History, november | Miről olvashat a folyóirat e havi számában?

Posted on 2022. november 19. szombat Szerző:

0


A BBC History
novemberi számának témái

Vikingek, a vizek nomádjai
A vértől mocskos fosztogatók sztereotípiája mögött egy kifinomult kultúra rejtőzik. Neil Price tanulmány értékű cikke megválaszolja a kérdést: hogyan kezdődött az élet a tenger partján. Aztán elbeszéli, hogy a vikingek miért hitték, hogy minden férfiban egy nő lakozik – ennek kapcsán szó esik a harcos, férfias nőkről is. Kitekint a természetfölötti jelenségekre – amelyek többek között a mondavilág szereplőit megalkották, Végül pedig kiderül, hányan vonultak egy-egy csapattal hódítani.

Több szerző foglalkozik a viking népesség megismerésének részterületeivel. Nem marad el a női szerepek felvázolása sem, a tudomány mind újabb vizsgáló eszközeivel egyre többet tudunk meg róluk és migrációjukról az európai térségben, sőt azon túl is.

A Szentföld hányatott sorsa
David Reynolds történész áttekinti, hogy a legújabb kori politikai döntések hogyan teremtettek kibogozhatatlan diplomáciai szituációt, amit ma, a több mint hetven éve létező Izrael Állam is eredménytelenül próbál megoldani.

Tudományos világforradalom
Hajlamosak vagyunk elhinni, amit az iskolában tanultunk: a 16-18. századi tudományos forradalom Európában zajlott – és csak ott. James Poskett tudománytörténész felhívja a figyelmet arra, a világban szerte akadtak igen jelentős gondolkodók – legfeljebb a hírük a saját korukban nem jutott el, csak kevesekhez.

Gorbacsov: hidegháborús hős vagy bukott idealista?
Három történész véleményét kérdezte a BBC History szerzője, hogyan ítélik meg a tavaly augusztusban elhunyt szovjet-orosz) politikust.

Ellenségek
A hazaáruló/felségáruló címkét gyakran osztogatják, különösen a politikusok igyekeznek címkézni. Mark Cornwall tíz olyan esete mutat be, amelyekben az államhatalom a saját érdekei szerint nyilvánított ellenségnek olyanokat, akik valójában a történelemhamisítás áldozatai lettek.

Színházak Magyarországon
A magyar színházi élet rövid múltú, és ennek okait a történelem menetében kell keresni. Pintér Márta Zsuzsanna cikkében visszatekint a 19. század elejér- közepére, amikor a színjátszás lassan magyar nyelvűvé formálódott.

Ukrán nemzet, ukrán identitás
Az éppen zajló háború különösen nyomatékos aktualitást ad annak, hogy Oroszország hamisításokkal és hazugságokkal körülbástyázva támadta meg Ukrajnát. Érdemes minél többet megtudni az ukrán nemzet létrejöttéről Fedinec Csilla cikkéből

Rovatok

EsszéMichael Wood a vallások örökidejűségéről ír, és arról, hogy mennyire különbözőképpen értelmezték Keleten és Európában a vallásos hit terjesztésének szerepét és fontosságát – s ez a különbözőség milyen fajta konfliktusokhoz (háborúkhoz) vezetett – és vezet ma is.

Évfordulók – Romsics Ignác két, éppen egy évszázada történt eseményről ír: Mussolini hatalomra kerüléséről és a Magyar Fasiszta Tábor feloszlatásáról .

Velünk omló történelem (új rovat!)
Magyarország – ezer csodája mellett – a kastélyromok és romkastélyok földje is. Ez alkalommal a szinte tégláig széthordott lcsúti Habsburg-kastély történetét ismerhetjük meg

Róma császárai (új rovat!)
A Római Birodalom legismertebb egyeduralkodói közül most Tiberius, a bosszúszomjas kerül terítékre. Most csak annyit – nem válogatott az eszközökben, hogy hatalmon maradjon. A populista tettektől jutott el az egyeduralom, és magát olyanokkal vette körül, akiktől feltételen engedelmességet és hűséget várt el – ezzel máig ható példát adott minden kor autokrata vezetőinek.

És még

Ki gondolná? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.

Megtalálható az újságárusoknál és a benzinkutakon!

Kedvezményes előfizetés

A digitális magazin letölthető innen vagy innen

Érdemes előfizetni, hogy minden lapszám már a megjelenés napján megérkezzen. Az éves előfizetés 35%-kal, a féléves 23%-kal kedvezőbb a lap utcai áránál.

Kedvezményes előfizetés

Posted in: Uncategorized