A másoló gyilkos | Mészáros Dorka: Mimézis

Posted on 2022. november 11. péntek Szerző:

1


Somogyi András |

A regény görög eredetű címe utánzást, másolást jelent. Erre a kötet első oldalán utal kissé bonyolult módon egy Arisztotelész-idézet – a pontos értelmezés végett az olvasó a mindentudó Google-hoz fordulhat, ahogy én is tettem. A cím jelentőségére maga a napjainkban játszódó történet ad magyarázatot.

Mészáros Dorka műve nem egészen szokványos krimi, inkább pszichokriminek tekinteném. Erre az ösztönöz, hogy a szerző számára legalább annyira fontos volt a főszereplők súlyosan traumatizált lelkivilágának ismertetése, mint a nyomozásé.

Lássuk először a regény kiemelt alakjait. Az abszolút főszereplő a 22 éves Varga Gergő. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Osztályán pszichológus gyakornokként dolgozik. Közvetlenül Márk alezredesnek, a főnöknek jelent, aki – megismerve kriminológiai témájú egyetemi szakdolgozatát – szárnyai alá vette. Fiatal kora ellenére elképesztő módon ért az emberekhez, átlát rajtuk, és megérzi, ha hazudnak neki. Mindig megsejti, mire készül az elkövető, és erre alapozva tesz javaslatot a nyomozás következő lépésére vagy fázisára.

Gergő lelke azonban nem egészséges. Tini korában éppen csak túlélt egy csoportos gyilkosságot. Tizenegy tagú baráti köréből hárman meghaltak, egy közülük zárt osztályra került – ő pedig felelősnek érzi magát az egyik lány haláláért. (Ezt a történetet a szerző Én, vagy senki című, 2016-ban megjelent regényében meséli el részletesen, e kötetben csak utal rá.) Gergő ráadásul kényszerbetegséggel is küzd. Egyes szavakat háromszor ismétel, bizonyos tevékenységeket háromszor végez el. Meleg lévén a szexuális irányultságának titkolása fájdalmas számára.

Másik főszereplőnk Wass Réka nyomozó, hatodik hónapos terhes, most betegszabadságon van. A terhesség egy bántalmazással párosult nemi erőszak következménye. Rékát szúrt sebekkel és zúzódásokkal, kritikus állapotban vitték kórházba és hosszú ideig kómában tartották. Anyja eltitkolta előtte a terhességet – ő mindenképpen unokát akart – és Rékát csak akkor tájékoztatta, amikor már az abortuszt nem lehetett elvégezni. Réka személyisége szétesőben van, gyűlöli kollégáját, Tonit, saját magát és az egész világot. Kivételezett helyzetéért irigyli és utálja Gergőt, különösen a négyszobás lakásáért, miközben őt éppen ki akarják tenni albérletéből. Harmadik főszereplőnk az elvált Tonkó Gábor (Toni), aki korábban Réka nyomozótársa volt, de miközben  Rékát a tettes megerőszakolta, ő éppen egy epilepsziás görcsben vonagló kislány életét próbálta megmenteni – így Réka úgy véli, Tonkó őt cserben hagyta. Noha végül Toni kapta el az erőszaktevőt, az eset kitörölhetetlen emléke rágja a férfi lelkét.

A fejezetek elején eltűnt személyek listáját olvashatjuk, akiknek megtalálásához a rendőrség a lakosság segítségét kéri. Márk alezredes nyomozócsoportja különös halálesetekkel találkozik, és több áldozat szerepel az eltűntek között is. Az elkövetés módja változó, de mindig különösen kegyetlen, és nem is ritkán erőszaktétellel párosul. Réka magát újságírónak álcázva titkos magánnyomozásba kezd, és értékes adatokkal látja el a hivatalos nyomozást végző Gergőt – meg Tonit, akikkel végül is összebékül.

Gergő rájön arra, hogy a különböző elkövetési módokkal egy sorozatgyilkos álcázza magát: híres gyilkosságokat igyekszik másolni rendkívüli precizitással. A regény valóban megtörtént gyilkosságokat sorol fel. Ilyenek például a martfűi rém, a balástyai rém, a soroksári futónő gyilkosának tettei, amik elkövetésük idején óriási sajtónyilvánosságot kaptak és a társadalom több – főként kiszolgáltatott – rétegében növekvő félelmet gerjesztettek. Ahhoz, hogy a gyilkost azonosítsák, előbb az indítékot kell megkeresni. Három hősünk erre is rátalál: a tettest a bizonyítási kényszer vezérli. Minden idők legjobb sorozatgyilkosa akar lenni, hogy ugyancsak sorozatgyilkosként főszereplője lehessen egy musicalnek – hiszen színész.

Nos, itt abba kell hagynom a regény ismertetését. A végkifejlet szolgáljon az olvasó örömére. A mai magyar irodalomban meglehetősen ritka a jó krimi. Mészáros Dorka könyve izgalmas, érdekes – és bepillantást enged az emberi lélek mélységeibe is.

Mészáros Dorka

Mészáros Dorka: Mimézis
General Press Kiadó, Budapest, 2022
304 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 2792 Ft,
e-könyv változat 2499 Ft
ISBN 978 963 452 6995 (papír)
ISBN 978 963 452 7008 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

ELTŰNT KOVÁCS BENCE
A VI. kerületi rendőrök a lakosság segítségét kérik. A harminckét éves férfi március 25-én az esti órákban a munkahelyéről távozott, azóta ismeretlen helyen tartózkodik, életjelet nem ad magáról.

Amikor a terhessége miatt szabadságolt rendőrnyomozó, Wass Réka szomszédja nyomtalanul eltűnik, a nő önhatalmúlag visszahelyezi magát a szolgálatba, hogy megkeresse a fiút. Titkos akciójában egyedül a rendőrség fiatal gyakornokára számíthat.
Varga Gergő már több mint egy éve áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság szolgálatában, pszichológus szakértő gyakornokként segíti a nyomozók munkáját. Amellett, hogy az emberi elme és viselkedés kiváló ismerője, a kriminológia területén szerzett tudása révén olyan összefüggéseket lát meg, amelyek mások figyelmét elkerülnék. Most pedig különösen nagy szükség van a segítségére, hiszen a városban megszaporodtak a furcsa halálesetek.
Réka és Gergő kénytelen együttműködni, hogy a nem mindennapi sorozatgyilkos nyomára bukkanjanak. Az elkövető, akit keresnek, olyan pontosan gyilkol, mintha könyvből olvasná.