Sziámi és vendégei | Zsenik a zsiniben | ZsiKuFeszt

Posted on 2022. szeptember 13. kedd Szerző:

0


Müller Péter Sziámi

Bedő J. István |

A nem igazán szerény cím csak a valóságot tükrözi, Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla már korábban kiérdemelte a minősítést, a vendég Gubik Petra pedig nagyon-nagyon ígéretes formát mutatott ebben a felállásban.

A Zsidó Kulturális Fesztivál hetének eseménye a Sziámi-koncert, mondhatnám: az őszi fesztiváli kínálat elmaradhatatlan része… A jobbára tematikus programok közé most vegyes csokrot kaptunk a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga nagytermében. Sziámi sokadszor dolgozik együtt Szakcsival, nem kevés a közös daluk, Gubik viszont új résztvevő. Érdemes elolvasni az életútját a Wikipédián – ilyenkor derül ki, hogy a fővárosi létezés mennyire szemellenzőssé tehet. Keveset tudunk róla, csak mert Petra a szerepeinek túlnyomó részét Budapesten kívüli zenés színházakban teljesítette, az Operettszínházban csak alkalmanként kapott szerepet – igaz, a Honthy-gyűrűt is ott érdemelte ki.

Szakcsit nem kell különösebbet bemutatni, sejthető volt, hogy a program része lesz valamilyen dzsesszes meglepetés is, és persze essék szó az est programjának megszerkesztőjének, Sziáminak a teljesítményéről.

Erős felütéssel indultunk: az Elnök urat megszólító, békére és a fegyverek elhallgatására felszólító sanzonnal, amit egy darabig frissnek lehetett gondolni – csak a szövegének a vége felé derült ki, hogy a (második) világháború idején írta Boris Vian – fordítója Sziámi. Amúgy a dalok legnagyobb részének szövege is az ő munkája, a zenék pedig legtöbbször Szakcsitól származnak. (Néha el-elhangzik egy Seres Rezső is…)

Sziámi nagyon vakmerő ötlettel bekeverte a műsorába Piaf két legendás, de feltétlenül karcos mezzoszopránra írt dalát is (Mylord, Nem bánok semmit sem), csak azért, mert a francia nyelv szerelmese, de aztán ezt kiegyenlítette egy bluesos bugival (Éjszakás nővér), aminek nem túl rejtett erotikája kissé frivolnak hatott a zsinagóga falai között.

Duett: Gubik Petra, Müller Péter Sziámi

Gubik Petra selymes-puhán énekelt két szép, szerelmes dalt a készülő közös (MPSz–GP) nagylemezről.. A következő, cigány ritmusokból és melódiavilágból merített, alaposan kieresztett hanggal bizonyító dal megmutatta mennyivel többre képesek együtt. Egyébként Petra szerelmes vagy érzelmes dalai mindig tanúskodtak remek előadói képességeiről és minden fekvésben erővel megszólaló hangterjedelméről.

Nem követve a sorrendet, Sziámi szívesen bolondozott is, a vetésbe tévedő kancáról és csikajáról szóló breton népdallal, meg a zsebpénzért tarháló kamasz kupléjával.

Szakcsi Lakatos Béla

Külön kell szólni Szakcsiról. All-round muzsikus lévén könnyedén (le)kísérte a bármilyen stílusú műveket, de ha némi szabadságot élvezett, akkora improvizációt vágott le, hogy a másra felkészült közönség csak kapkodta a fejét. Az est lenyűgöző, nagy találkozása volt, amikor az impró királya és a gyémánthangú Petra bársonyfinoman belekezdett a Hava Negilába. Amit aztán a Mozart–MPSz: Török induló lazított, csacsacsásítva (na azért nem az egész).

De ugyebár mordkontra fölött is van fedáksári: Szakcsi valami Allegro Barbaro-szerű intenzitással letámadta a zongorát, de az abból kibontakozó dallam a Hej, tulipán, tulipán kezdetű népdal volt. És amikor a vihar véget ért: Petra kezdett bele a csitári hegyek alatti baleset eléneklésébe – nagyszerű kontrasztot adva az előzőekhez, ebbe pedig Sziámi szőtt bele egy verses fohászt.

Természetesen volt egy sor ráadás, végül Gilbert Bécaud minisanzonjával (Amikor meghalt a költő) a közönséget megénekeltette. Voltaképpen mi is társ-zsenik lettünk a zsiniben. Vagy legalábbis jelen voltunk velük.

„Zsenik a zsiniben”, Müller Péter Sziámi és vendégei: Szakcsi Lakatos Béla, Gubik Petra
Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, 2022. szeptember 6.

Fotók: Fotók: Zsidó Kulturális Fesztivál