Újra megjelenik a BBC History, a történelmi havilap

Posted on 2022. augusztus 17. szerda Szerző:

0


A folyóirat regisztrációs száma: ISSN 2062-5200

Xénia |

Romsics Ignác főszerkesztővel a Kocsis Kiadó újraindította a világ egyik legismertebb történelmi havilapját, a BBC Historyt. A standokra augusztus 24-én kerül, de a korábbi vagy az új előfizetők már megkereshetik a kiadót — erre a lap sikere érdekében azért is nagy szükség van, mert a lap előző kiadója nem adta át a közel 3000 partner/előfizető elérhetőségét.

Mi ez a magazin?

A BBC History 2011 áprilisában debütált Magyarországon, Nagy-Britannia legsikeresebb történelmi magazinjának hazai változataként. Ebben a világhírű brit történészek írásai mellett egyre több magyar nyelvű cikket közölt, megfelelve az olvasók igényeinek. Témaválasztásában és annak feldolgozásában is egyedülálló a magyar lappiacon.

A világtörténelmi profil az eltelt 11 év alatt jelentősen átalakult, ma már túlsúlyban vannak az első vonalbeli magyar történészek és a fiatal kutatók írásai, amelyek a magyar történelem kiemelt időszakaira koncentrálnak. Emellett számos cikk foglalkozik Európa és az Európán túli világ történetével, a nagy birodalmakkal és kultúrákkal, elődeink életmódjával, a jeles uralkodókkal és uralkodónőkkel.

A 84 oldalas magazin hármas struktúrára épül: a nagyobb lélegzetű, elemző cikkek (egyenként 5-8 oldal) mellett rovatcikkek (1-4 oldal), valamint rövid színes, érdekes történelmi hírek és felfedezések is helyet kapnak.

Ízelítő a korábbi lapszámokból:

Címlapos összeállítások (számonként 5-6 nagy cikk):

Székelyek évszázadai
Ukrajna: A Kijevi Rusztól napjainkig
Népiek és urbánusok
A hódító és a keresztény Róma
Magyar miniszterelnökök a 20. században
A titokzatos Kína
1956 – 65 év távolából
Keresztes háborúk – Magyar hadak a Szentföldön
Rákositól Kádárig – Élet a szocializmusban
Mátyás, a király
Két jóbarát – a lengyel–magyar kapcsolatok története

Rovatok

Évfordulók – Fontos dátumok a történelemből
Kilátó – Kitekintés a környező országok történelmi problémáira
Disputa – Jeles magyar történészek vitafóruma
A magyar foci története
Kis magyar gasztrotörténelem
Esszé, interjú
Bemutatjuk – Fókuszban a történészek
Ki gondolná? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények
Szemezgetés – Kutatási érdekességek

A magazinjelleget szolgálják a képek, illusztrációk, térképek, magyarázó ábrák, keretes információk, illetve áttekinthető kronológiák, továbbá az írások könnyed, olvasmányos stílusa. A szerzők az ismert történelmi tényeket új fényben mutatják meg, és ismertetik a legújabb kutatási eredményeket.

Olvasótábora igen széles, a korábbi háromezer előfizető mellett havonta 6500-7000 példány került olvasóihoz az újságárusoktól. Több olvasói felmérés eredménye szerint egy lappéldányt legalább 4-5 ember olvas, tehát a tényleges olvasók száma 40-50 ezerre becsülhető.

A magazin Facebook-oldalát több mint hétezren kedvelik és követik. Kedvcsináló és figyelemfelkeltő cikkei évek óta jelennek meg népszerű online felületeken, és esetenként több tízezer kattintást vonzanak.

Belföldre előfizethető a kiadónál, a https://kocsiskiado.hu/bbc-history-havilap/ oldalon. Előfizetési díj egy évre 9990, fél évre 5990 Ft. A postaköltséget a kiadó magára vállalja.

Lehetőség van személyes befizetésre is, ebben a szerkesztőségi titkár (Márkus József, +3620 552 2476) nyújt segítséget. A lap megvásárolható vagy átvehető a Katica Könyvműhelyben (1062 Budapest, Bajza utca 24., #3 kapucsengő) 9 és 17 óra között.

A kiadó örömmel fogadná, ha olvasói, előfizetői – lehetőség szerint – hirdetéssel is segítenék a lap fenntartását.
Kérdésével, kérésével a szerkesztőségi titkárhoz fordulhat.