Ősmagyarok, összeesküvések, összevisszaság | Szabó Tibor Benjámin: EPIC 1. Az első küldetés és EPIC 2. Elmék labirintusában

Posted on 2022. május 4. szerda Szerző:

0


Paddington |

Az EPIC első kötetének eredeti megjelenésekor, 2014-ben még javában dúlt A Da Vinci-kód sikerét hátszélként kihasználó összeesküvéselmélet-regények divatja. Ezeknek a lektűröknek minden esetben az a célja – természetesen a szórakoztatás mellett –, hogy egy-egy okkult vagy más okból obskúrus „titokról” rántsa le a leplet – általában felnőtt olvasók számára. Erre a divatvonatra ült fel Szabó Tibor Benjámin, amikor Az első küldetés megjelent. A 14 éves kamaszokról írt, fordulatos kalandregény a 10–14 éves olvasóknak szólt – hiszen tudjuk, a fiatal olvasók általában a maguknál idősebbekről olvasnak szívesen. Aztán nyolc évvel később követte az Elmék labirintusában.

Míg az első kötet a hun eredetmondát és a kapcsolódó hitvilág meglehetősen összetett, ám komolyan vitatott legendáriumát állítja a középpontba, az új történet egy még ennél is nehezebben emészthető témát, az antropozófia gondolatrendszerét hivatott megismertetni a fiatal korosztályokkal.

A Z generációnak semmilyen kapcsolódása nincs már a szülők világához. Ez nem csak nyelvi kérdés. Leginkább azt tanultam vagy tapasztalom, hogy teljesen irrelevánsak vagyunk a gyerekeink nemzedéke számára” – mondta egy interjúban a szerző. Miközben felmerült bennem a kérdés, hogy akkor miért is ír ennek a célcsoportnak, hősei is rendre rácáfolnak erre az állításra. Bár akad a történetben némi kamaszos lázadás, a gyerekek nagy mértékben támaszkodnak a felnőttekre, könnyedén alkalmazkodnak a RUDI (a különleges tehetségek számára létrehozott különös délutáni „szakkör”) tantestülete agyament szabályaihoz, sőt: szó-hang nélkül viselik, hogy a szülők hozzák-viszik őket. Személy szerint egészen más tapasztalataim vannak ezzel a korosztállyal, mint a szerzőnek, és talán ez is befolyásolta, milyen szemmel olvastam a köteteket.

A RUDI-ban összejött B Team igazi csodabogarak gyülekezete, akik remekül kiegészítik egymást, ráadásul szinte biztosan talál minden olvasó köztük kedvencet. Talán ezért is egyformán főszereplők mindannyian. A két történet során rengeteg kalandban van részük, ám nemigen tapasztalunk fejlődést a személyiségükben vagy a tudásukban sem. Persze eleve jók az adottságaik. Van köztük számítógépes zseni, aki minden kütyüt és felületet ismer. Ő aztán sokat alakul a két regény közti időben, a második történet elejére felveszi egy őrült rapper stílusát, ami talán azért van így mert a szerző – saját bevallása szerint – élő személyről mintázta ezt a szereplőt. Az egyik szereplő szinte az egész magyar történelmet magával hozza a társaságba – Zichy-leszármazott lévén –, és nagyon kézre eső módon van egy nagyapja, aki a szocialista időszakban komoly amerikai titkosszolgálati kapcsolatokat épített ki. A banda egyetlen lány tagja igazi manipulátor – naná, miért is fiú lenne. Van még a B Teamben olyan is, aki a testi erőt képviseli, tudja a „frankót”, hiszen a dzsumbujban nőtt fel és boldogult. Ellenpontként ott a fiú, akinek a pénz nem számít, bármikor bármit kifizet zsebből. Ezt a figurát én is ismerem, a szülők korlátlan pénzforrásként működnek, ha a kamaszka csak szordínósan lázad. Végül pedig Alma Peti, a miniszter autista fia. A miniszter maga, a mindenható kormányzati zsírdisznó is megér egy misét, ő a regény egyértelműen karikatúraszerű alakja.

Az első küldetés története lassan vezet el a végkifejletig. A fiúk lassan, de maguk találnak rá a RUDI és a hun–magyar eredetmonda köré épített Anyahita-kultusz kapcsolatára. A történet eddig jól szerkesztett és feszes, jól is olvastatja magát. A csavar a történet végén vár az olvasóra, és egészen váratlanul arra vezeti ki a regényt, hogy az emberiség saját erőből el fogja pusztítani magát, ezért egy mesterséges intelligenciára kell bízni, hogy kényszerítse az embereket saját érdekükben. Sok olvasó említette, hogy az utolsó, a többinél lényegesen hosszabb fejezet túlságosan sok információt tartalmazott. Ráadásul a regényből nagyon hiányzik valamiféle háttér vagy lábjegyzet-csomag, ami könnyebben emészthetővé tenné a sztorit a célkorosztály számára. Ennek ellenére Az első küldetés jó ifjúsági regény.

A második történet is bővelkedik izgalomban és kalandban, mégis azt kell mondanom: sajnos nem hozza az első színvonalát. Sőt: a fiatalok itt a korábbiaknál sokkal nagyobb veszélyben vannak. Ezt szinte az első perctől kezdve tudjuk, hiszen gyorsan előkerülnek a fegyverek, el is sülnek, és nem áldozatok nélkül. Az Elmék labirintusában az izgalmak ellenére sokkal kevésbé olvasmányos, ráadásul számos ellentmondást is rejt.

Megpróbáltam megfejteni, hogy miért éppen nyolc évvel az első kötet után adták ki a második regényt, és az utolsó fejezetekben, azt hiszem, meg is leltem kérdésemre a választ. Ezt a poént nem fogom lelőni, ám annyit elmondhatok, Szabó Tibor Benjámin olyan magyarázatot dob be az elmúlt két és fél év történéseire, ami egészen előkelő helyezést kapna a legszélsőségesebb összeesküvés-hívők alufólia-sisakos mezőnyében. Ha valaki komolyan venné.

Én viszont komolyan vettem ezt a regényt is, és sajnálattal állapítottam meg, hogy ennek a fejezetei zömében iszonyatosan hosszúak, itt is rengeteg az idegen szó, minimális magyarázattal, holott ez elvileg ifjúsági regény lenne.

Már csak az a kérdés marad, a beígért harmadik kötetből vajon többet tudunk-e meg arról, mi is tulajdonképpen a RUDI becenevű tehetséggondozó intézet, és mi a dolga ott ezeknek a kamaszoknak.

Szabó Tibor Benjámin

Szabó Tibor Benjámin:
EPIC 1. Az első küldetés;
EPIC 2. Elmék labirintusában

Menő Könyvek, Budapest, 2022 (az EPIC 1. eredeti megjelenési éve 2014)
340, illetve 272 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft/kötet,
kedvezményes ár a kiadónál 2792 Ft/kötet,
e-könyv változat 2399 Ft/kötet
ISBN 978 963 584 1202 (1. kötet),
ISBN 978 963 584 1219 (2. kötet) (papír)
ISBN 978 963 403 0126 (1. kötet),
ISBN 978 963 584 1912 (2. kötet) (e-könyv)

* * * * * *

A könyvek kiadói fülszövege

EPIC 1. || Egy iskola, ami lehet, hogy a ti házatok mellett van. Hat barát, akik közül az egyik akár te is lehetnél. Vagányak, lázadók és tehetségesek. Mind a hatan másban. Mi lehet bennük a közös? Sádi, János, Röfi, Márkó, Zuzu és Alma Peti, vagyis a B Team nevű tanulócsoport tagjai délutánonként a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI) járnak, de egyáltalán nem érzik magukat különlegesnek. Az első küldetés során jó, hogy van, aki minden kódot és tűzfalat fel tud törni, az összes high-tech kütyüt ismeri, hasznos egy igazi manipulátor, néha nem rosszak a családi kapcsolatok, de az sem mellékes, hogy egy aikido bajnok is akad a csapatban. És még az is lehet, hogy a történelmi tudás is jó valamire…
A Budapesten játszódó regény főhősei mintha egy mai kalandregénybe csöppentek volna, és nagy erőkkel próbálnak rájönni, hogy mi a saját szerepük: műkincstolvajlásra akarják őket használni, vagy tényleg csak különleges vezetőket igyekeznek képezni belőlük. Közben egyre többet tanulnak, főleg a barátságról, felelősségből és az életről.

EPIC 2. || A balatonvilágosi magasparton szilveszterre készül a különleges tehetségekből álló B Team. Hógolyóznak, ugratják egymás, falják Babi néni palacsintáját Márkóék nyaralójában.
Váratlanul azonban szörnyű támadás éri őket, melynek során Alma Peti eltűnik. A gyerekekre rázárul a felnőttek világa, az idő vészesen telik, és a csapatnak arról kell döntenie, hogy bíznak-e a szüleik generációjában, elfogadják-e az ő utasításaikat, vagy inkább egy magasabb rendű, belső parancsnak engedelmeskednek.
Az EPIC második része négy napnyi rohanás történetét meséli el. Mindannyian tudják, hogy csak akkor találhatják meg a barátjukat, ha előbb megértik, miért vitték el őt. Egyik jel vezet a másikhoz, egyik világ nyílik a másikba, és mire feltárul a bűntény titka, a csapat egységét már árulások és szerelmek is veszélyeztetik.