Ládák a Balatonban | Szlavicsek Judit: Légy/ott

Posted on 2022. március 21. hétfő Szerző:

0


Laczkó Ilona Adél |

A cím kétértelműsége fogott meg: Légy/ott. Romantikus asszonyregény lenne, könnyen felejthető találkákkal, hasonlóan sáros férjekkel? Rémséges, üldözésekkel fullasztott kémregény? De helyre tett a borító sorozatra utaló jelzése: Balatoni krimik 1. Belelapoztam, aztán kis híján rám zárták a könyvesboltot.

Szlavicsek Judit elsőkötetes szerző. Sőt: író. Az írásmódja, a szöveg stílusa kiforrott, letisztult és egyszerű, semmi sallang, semmi fölös cicoma, mintha már a sokadik kötet munkáin csiszolódott volna ilyenné.

Minek tagadnám, a Balaton egyik legkedvesebb hazai tájam – mint oly sokunknak –, gyűjtöm az ott játszódó, a róla szóló könyveket, történeteket, melyek hazavisznek a balatoni világba. A nyaralás, a boldog lubickolás, a szép naplementék, a sülő hal illata, a hajók kürtje: ez a szebbik oldala. De a fény mellett mindig van árnyék. A könyv az árnyékban lapuló alvilági szereplőkről szól.

Az események sora egy alaposan berúgott gimnazista lány botorkálásával kezdődik. Lili összeveszett a barátjával, majd a Beach Clubból egyedül indul hazafelé a hideg februári éjszakában. Megörül, amikor egy autó felveszi és a sofőr kedélyesen elbeszélget vele. Mire megszólal a vészcsengő Lili fejében, már késő.

Szendrei Gábor visszamegy a klubhoz a fiáért, aki történetesen a lány barátja volt. Márk megérzi a kocsiban Lili parfümjének illatát, ám apja reakciója miatt igyekszik elfeledkezni erről. Otthon az anya izgatottan várja őket, és türelmetlenül faggatja a férjét, sikerült-e meggyőznie Lilit, hogy szakíttassa meg a terhességét. Idegességében fel se tűnik a férje furcsa zavarodottsága, még az sem, hogy ráparancsol, mossa ki kissé véres ruháit.

Tudjuk, mi történt, ki a gyilkos – és mégsem tudunk semmit. A jelen időben megfogalmazott történet kézen fogva vezet bennünket a sztoriban. Megyünk mi is mindenhová a szereplőkkel, látunk, hallunk mindent, valóságosak a helyszínek, az utcasarkok, kávézók, fürdők, szállók. Mégis minden egyre kuszább, mert egyre inkább az derül ki, hogy nem is az történt, amire gondolunk.

A fővárosból Keszthelyre költözött Kardos Júlia nyomozó sincs könnyű helyzetben. Szendrei Gábor és barátai a felső tízezer alsó rétegéhez tartoznak, kiváló kapcsolatokkal, látszólagos erkölcsi feddhetetlenséggel. Amikor egy újabb gyilkosság történik, meglepődünk, mert úgy tűnik ennek semmi köze Lili halálához, és kételkedni kezdünk, vajon eddig helyesen követtük-e az eseményeket. Az ügy terebélyesedik, napvilágra kerül prostitúció, drog és zsarolás, és ahogy egyre jobban szorul a hurok a bűnös/ök nyakán, mindenki tagadja az ismeretséget, a barátságot – menekül a velük való kapcsolattól.

Kardos Júliát eltiltják a fejeseket érintő további nyomozástól, ezért elszánt magánakcióba kezd, hogy rács mögé juttathassa a két kamasz gyilkosát. Mindenhol falakba ütközik, már-már feladni kényszerül a reményt, hogy sikerrel járhat, amikor egy PhD-ját író bűnügyi elemzőtől és az ő révén egy haldokló, nyugdíjas nyomozótól kulcsfontosságú információkat kap. Ezek birtokában a felettese is elismeri jó úton járt, immár csak egy dolga maradt, rábírni az elkövetőt, hogy beismerje mindazt, amit és amiért elkövetett. Nyugodtan hátra is dőlhetnénk, lám-lám mégiscsak az volt a tettes, akire az első pillanattól gyanakodtunk, ha nem azzal zárulna a regény, hogy valaki ládákat süllyeszt el a Balatonban. Kincseket?

Lehetne (de nem érdemes) töprengeni azon, hogy az elmúlt két évben – a korábbi család-, romantikus és történelmi regények után – miért lett főként krimik helyszíne a Balaton térsége. Talán mert többen felfedezték, hogy nem csak a tengerparton történhetnek bűnügyek. Apropó: úgy véltem, Agatha Christie és Arthur Conan Doyle után nehéz egyszerű, jó krimit írni. De lám!

A borító ígérete nyomán tájékozódtam: a Balatoni krimik következő kötete már nyomdában van, sőt igen előkelő helyen áll az előjegyzési listákon. Az sem meglepő, hogy a Légy/ott nyomtatott változatára vadászni kell… (Még szerencse, hogy e-könyv formátumban korlátlanul elérhető.) Szóval úgy tűnik, érdemes megjegyezni Szlavicsek Judit nevét – különösen a Balatont és a krimit egyaránt kedvelő olvasóknak.

Szlavicsek Judit

Szlavicsek Judit: Légy/ott
Erawan Könyvkiadó, Budapest, 2020.
304 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3199 Ft,
e-könyv változat 2399 Ft
ISBN 978 615 565 2974 (papír)
ISBN 978 615 565 2981 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy feldúlt, fiatal lány indul haza éjjel egyedül egy szórakozóhelyről a kihalt Balaton-parti fasorban. Mikor meglátja a közeledő fényszórókat, először nagyon megörül. De aztán…
Kardos Júlia, az évek óta magányosan élő negyvenes nyomozó képtelen szabadulni múltjától, hiába menekül előle a Balatonhoz, a feldolgozatlan traumák oda is utánajönnek. Pedig muszáj lesz összeszednie magát. Mert a fagyos februári tó egy fiatal lány holttestét dobja ki magából. És ez még csak a kezdet.
A szálak egy jómódú családhoz vezetnek, ahol a jólét és a tökéletes család látszata mögött sötét titkok rejtőznek.