Drogvadászat | Jeffrey Archer: Szem előtt

Posted on 2022. március 18. péntek Szerző:

0


Ú J R A O L V A S Ó

Somogyi András |

A Warwick-sorozat („egy detektívről szóló regény”) második kötetében ismét tanúi lehetünk William Warwick pályafutásának, aki az első kötetben a Scotland Yard Műkincsvédelmi osztályán aratott megérdemelt szakmai sikereket. Letéve az őrmesteri vizsgát, áthelyezték a Drogellenes Osztályra, néhány kollégájával együtt.

Sir Jeffrey Archer sorozatának e része sem szűkölködik izgalmakban. Ugyanis megismerkedhetünk a rendőri munka azon részével, amelyben a beépített informátorok, a vádalkuk nyomán a tanúvédelmi programba kerülő reménybeli tanúk legalább annyira fontos részei egy-egy bűneset felderítésének, mint a nyomozók tevékenysége. Warwick őrmester magánélete is feltárul az olvasó előtt – megházasodik, feleségül veszi az első kötetben megismert gyönyörű, fiatal muzeológus nőt, Beth-t, akinek apját új bizonyítékok alapján Sir Julian Warwick hathatós közreműködésével minden vád alól tisztáztak.

A szerző szellemesen váltogatja az izgalmakat fanyar humorral, iróniával. Ennek illusztrálására hadd osszak meg az olvasóval egy epizódot. William esküvője nem teljesen a várt módon zajlik, mivel – a lelkész szokásos felszólítására, hogy aki ismeri a házasság valamely akadályát, jelentkezzék – a Rembrandt-kép szabadlábon lévő tolvaja, Miles Faulkner (akit négy év felfüggesztett börtönre ítéltek) azzal vádolja meg Williamet, hogy viszonyt folytat feleségével, Christinával. A történelmi hűség kedvéért: a válófélben lévő szépséges asszony egy alkalommal, mikor Faulkner távollétében William rendőri minőségében felkereste, tényleg elcsábította a fiatal nyomozót, meztelenül bújván mellé az ágyba. (Az vesse rá az első követ…) Az esküvőn azonban Christina Oscar-díjra érdemes alakítással, könnyeivel küszködve adta elő a vendégseregnek, mennyire megalázó volt számára, hogy William határozottan visszautasította közeledését. A rettegő William megmenekül, Faulkner próbálkozása pedig kudarcba fullad.

A Drogellenes Osztály legfontosabb nyomozása a londoni drogmaffia feje ellen irányul. Egy ismert díler (vádalku ígérete ellenében) elárulja a nevét – Assem Rashidi-nek hívják –, és további információkat is ad róla a nyomozóknak. Hosszas kutatás után, ami William újabb sikeres munkája, megtalálják a jól őrzött droglabort is, aminek felszámolásához a Scotland Yard igénybe kívánja venni a Különleges Légi Szolgálat (SAS) és a speciális fegyveres kommandó közreműködését is. Közben Faulkner ügyében rendkívül feszült tárgyalótermi küzdelem zajlik, mert a képtolvajt most drogbirtoklással vádolják. Az egyik oldalon Sir Julian és ugyancsak ügyvéd lánya, Grace képviselik a vádat, míg Faulkner védelmét az első kötetben megismert dörzsölt ügyvéd, Booth Watson látja el. Az esküdtszék által bűnösnek ítéltetvén – hozzáadva a korábbi négy év feltételest is – Faulkner tíz év letöltendőt kap. Összeköttetései és vagyona révén azonban még a börtönből is képes súlyos károkat okozni feleségének, és mindent megtesz szabadságának és (lopott) festményeinek visszaszerzése érdekében.

A kötet szinte befejezetlenül zárul. William el akarja hagyni a rendőrséget, mert nem tud szemet hunyni egyik kollégájának feltételezett bűncselekménye felett. Mivel azonban tudjuk, hogy a sorozat végén a fiatalemberből London rendőrparancsnoka lesz, egyértelmű, hogy a szerző ezzel csak az érdeklődést kívánja fokozni a sorozat további kötetei iránt.

A fordító, Tóth Bálint Péter munkáját – akár az első kötet alkalmával – ismételten csak dicséret illeti.

Jeffrey Archer (Fotó: Broosk Saib)

Jeffrey Archer: Szem előtt
Fordította: Tóth Bálint Péter
General Press Kiadó, Budapest, 2021
312 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3192 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 452 4779 (papír)
ISBN 978 963 452 4786 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

William Warwick nyomozót a csapata tagjaival egyetemben átirányították a Scotland Yard kábítószer-ellenes ügyosztályára. Elsőként azt a feladatot kapják, hogy fogják el Assem Rashidit, a hírhedt drogkereskedőt. A nyomozás előrehaladtával William új és régi ellenségekkel is szembekerül: felbukkan a régi osztálytársa, Adrian Heath, aki rendőrségi besúgóként kockáztatja az életét; és természetesen Miles Faulkner is újra színre lép, aki mindent megtesz, hogy a rendőrök – és különösképpen ősellensége, Warwick nyomozó – mindennapjait megkeserítse.
Miközben William csapata egyre közelebb kerül egy minden fogást ismerő bűnszövetkezet leleplezéséhez, olyan csapdát kell állítaniuk, amit sosem vennének észre, pedig szem előtt van…