Még a kudarcaikat is szeretjük | Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Posted on 2022. március 19. szombat Szerző:

0


H. Móra Éva |

Először a műfajról. Üdvözlendő minden verses mese! Gyerekversünk van bőven, de mintha a gyerekeknek szóló verses epika már nem teremne olyan sűrűn. Pedig a vers talán épp nekik a legfontosabb. Mondókákon cseperednek (jobb esetben); maguk is szeretnek akár halandzsanyelven is ilyeneket fabrikálni, mondogatni. Nos, ez a másik! „A vers az, amit mondani kell” – tanítja nekünk Kányádi Sándor. S ha a mesére igaz, hogy mondva-hallgatva élvezetesebb, mint olvasva, hát a verses mesére többszörösen igaz ez. A rímes-ritmusos szövegben ott lüktet valami őserő, ami magával ragadja a gyerekeket, de a felnőtteket is.

Harcos Bálinttól nem idegen ez a műfaj: sok-sok, gyerekeknek írt könyve között több ilyet is találunk, legutóbb például a Boszorkánycica történetét mesélte el rímekbe öntve. Ezúttal pedig négy kópé: Nünü, a pókocska, Habók, az ábrándos denevér, Lulla, a kígyó és Zazi, a patkány a főszereplő. Ugye nem a legvonzóbb állatok? Hát ebben a mesekönyvben bájos, huncut kis figurák, akik megszöknek Árcsibáld, a mágus elől. Ennek a varázslónak fő foglalatossága, hogy borsot tör mások orra alá, de még ehhez is lusta, a négy jóbarátot dolgoztatja. Ezért a lázadás, ezért a szökés.

Szép sorjában meséli el a kalandokat a szerző: az öt fejezet az öt főszereplőre fókuszál. Az elsőben megismerjük Árcsibáldot, majd a többi négyben egyenként olvashatjuk a négy barát próbálkozását az önálló vállalkozásra. Elsőként Nünüre irányul a figyelem: ő szobafestőcéget alapít, ám amilyen nagy a lelkesedés, olyan kevés a szakértelem… Tovább kell állniuk. Egy másik városban Habók fodrászszalont nyit – hasonló (nem)sikerrel. Lulla következik egy újabb helyen egy jógastúdióval: ez is csak addig működhet, amíg a kitekeredett vendégek mindegyikét elviszi a mentő. Újabb menekülés, majd Zazin a sor: neki még van egy befektetni való aranya – mert hőseink nem hamuban sült pogácsával, hanem alaptőkével keltek ám útra!

Az utolsó helyszín egy megahipervilágváros, sci-fibe illő díszletekkel: röpködő buborékokban közlekednek, mindent robotok végeznek, az éttermi pincéreket parányi űrhajók helyettesítik – csak épp egy tisztességes nyalánksághoz nem lehet hozzájutni. Kész hát az ötlet: vásárolnak egy felhőt, s Zazi cukrászdát nyit rajta. De jaj, hiába a sok munka, rákészülés, valahogy mégsem nyeri el a vevők tetszését se a szőrös puszedli, se az orrnyalóka, se a májjal töltött rágógumi, se a gyömöszölt fülzsírpuding. Újabb kudarc, újabb anyagi veszteség – most már csőd. De szerencsére… a végét nem árulhatom el, elég legyen annyi, hogy jóra fordul kedvenceink sorsa. Igen, ekkorra már igazán a szívünkbe zártuk őket.

Nem csupán a sodró, izgalmas meseszövés ragad magával ebben a könyvben. Imponálóan gazdag a szókincse, a hangulatteremtő ereje is. Ha nagyvárosról ír, dinamikus, minden érzékszervünket megmozgató sorokban teszi: …Ezer ember nyüzsgött! / Buszok, taxik dudáltak, és pufogták a füstöt, / bringások és rolleresek repesztettek suhanva, / és bérházak nyújtóztak föl tíz emelet magasba. Ha a jógastúdiót mutatja be, ehhez válogat stílusos szókészletet: csí, karma, füstölő, matrac, biopamut takaró, életfa, mandala, környezetbarát parafa jógatégla, varrásmentes jógapóló, csúszásgátló zokni, meditáció, harmónia, egyensúly, belső csend… Telitalálat.

Felgyorsult, pörgős világunk gyermekeinek pörgős, lendületes mese kell, ezt jól érzi a szerző. Ennek titka pedig a halmozás, amivel bőkezűen bánik: nem ritka a tíz elemű felsorolás sem! Csak úgy zúdul a nyakunkba a sok újdonság, szédületes tempót diktálva. Vonzó még az ifjú olvasóknak/mesehallgatóknak a szlengben bővelkedő stílus is, efféle kifejezésekkel: asszem, léceljünk le, toljuk fel a napszemdzsót, undi, csúcsfejek és szimpik, milyen gáz, tökre nem bírnak már bennünket; de akkor sem jön zavarba, ha halandzsanyelven kell töltelékszavakat kreálni a rímek és a szótagszám okán. Apropó, rímek! Ezek is változatosak: főképp páros és keresztrímekkel találkozunk, de felüdülésképpen szembefut velünk egy-egy visszatérő, ölelkező vagy ráütő rím is, és ugyanígy játszik a szótagszámokkal.

Fordulatos mese, nyüzsgő környezet, izgő-mozgó, nyughatatlan szereplők – mindehhez színpompás rajzok dukálnak. Bognár Éva Katinka jóvoltából az illusztrációk tökéletesen kiegészítik a szöveget.

Jó móka olvasni, nézegetni, ajánlom!

Harcos Bálint * Bognár Éva Katinka

Harcos Bálint: Felhőcukrászda
Illusztrációk: Bognár Éva Katinka
Pagony Kiadó, Budapest, 2022
80 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3817 Ft
ISBN 978 963 587 1339

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Négy jóbarát, Nünü, Habók, Lulla és Zazi egy nap úgy dönt, hogy világgá megy.
Hogy miért? Hát azért, mert gazdájuk, a lustálkodó varázsló mindig csak őket dolgoztatja a gonosz csínyeiben!
A kis pók, a denevér, a kígyó és a patkány elhatározza, hogy a saját lábukra állnak, és hogy bebizonyítják: igenis szeretni valók. Egyre nagyobb és nagyobb városokba veti őket a sorsuk, ahol mindig új és új vállalkozásba fognak. De a végső sikerig hosszú és rögös út vezet…
Harcos Bálint új könyvében elragadóan vegyíti a régi, klasszikus mesék és a mai (mi több: egy jövőbeli!) világ elemeit. Verses meséjével megírta Az Évtized Gyerekkönyve-díjjal jutalmazott, nagy sikerű Boszorkánycicának a párdarabját, amelyet ismét Bognár Éva Katinka illusztrált – varázslatosan!