Egy válás szövevényes szövődményei | Helga Flatland: Egy modern család

Posted on 2022. február 14. hétfő Szerző:

0


Laczkó Ilona Adél |

Milyen különös, hogy a házasságkötéshez vezető útnak vagy éppen a szétválásnak tengernyi az irodalma. Ám a kettő közötti rövidebb-hosszabb időszakról, vagyis magáról a házasságról kevesebb szó esik. Úgy gondoltam eddig, a válásról nemigen lehet már új dolgot írni, érdekes regényt meg végképp nem. Alaposan tévedtem: Helga Flatland könyvében egy válás történetét meséli el, mégpedig egészen különleges és egyedi módon.

Sverre, a családfő Olaszországban ünnepli hetvenedik születésnapját népes családja körében. Három felnőtt gyerekük, Liv, Ellen és Håkon jelen van ugyan, de a nyaralás ideje alatt sem tudnak megszabadulni otthonról elhozott gondjaiktól. Az ünnepi vacsorán aztán bombaként robban a szülők bejelentése, hogy negyvenévi házasság után elválnak. Az indok nagyon tömör: a kapcsolatuk kiüresedett. A válás okairól nem árulnak el ennél többet, hiába faggatják őket.

Livet az nyomasztja, hogy kamasz fiuk, Agnar nagyon önállósodna, és ezeket a kísérleteket a férje, Olaf sokkal lazábban fogja fel, mint ő. A szülők válásának híre annyira összezavarja, hogy inkább úgy tesz, mintha a probléma nem is létezne.

A másik lány, Ellen hónapok óta egyre kétségbeesettebben figyeli, sikerült-e végre teherbe esnie. Ez lassan tönkreteszi a párkapcsolatát, ezért nem is igazán képes foglalkozni a családi válsággal.

Håkon, a lyukas szívvel született, várva várt, kései fiúgyermek, modern ifjúként következetesen tagadja a monogám kapcsolat életszerűségét, így természetesnek veszi szülei döntését. A nővérei egyre furcsább reakcióit kívülállóként szemléli, és egyedül ő tartja a kapcsolatot mindkét szülővel.

Ahogy a cselekmény kibomlik, egyre többfelől megközelítve látjuk a múltat és a jelent, a ki nem mondott vádakat, a sejtéseket, okokat, következményeket – és az apró részletekből összeáll a család szövevényes képe, a családé, amelyben eddig éltek.

Helga Flatland szövegéből, akár egy szövőszéken a helyüket mindig változtató szálak, kirajzolódik a mindig felelősen cselekvő legidősebb testvér, a vélt szeretethiánytól szenvedő, öntudatos középső, és az elkényeztetésben lubickoló legkisebb gyermek profilja. De nem csak az: a régi és új, vélt vagy valós sérelmek, a féltékenységek, a szülői kivételezések, az apró lelki sebek, majd a felnőttként átélt vagy elkövetett hibák is. A válásról mindenkinek van valamilyen véleménye, csak a legérintettebbek, a szülők nem beszélnek.

A könyv szerkezete, dramaturgiája lenyűgöző, ehhez azonban egy nagyon szikár, dísztelen nyelvezet párosul, Medgyesi Ágota fordításában. Az olvasót olykor zavarba ejti, hogy a párbeszédeket helyenként a megszokott gondolatjeles megoldással látja, másutt pedig ömlesztve a szövegen belül. Mindenesetre az olvasó alkotótárssá válik a szerző oldalán.

Miközben a mozaikdarabkák lassan a helyükre kerülnek, azt vesszük észre, hogy drukkolni kezdünk valamennyi szereplőnek, hogy megtalálja a megoldást és helyreálljon a béke a szívekben és a fejekben. Persze a családdal ismerkedés közben megfogalmazódnak a kérdéseink: vajon képesek lesznek tanulni a válságból? Megérti-e Liv, hogyan kellene elengednie egyre felnőttebb gyermekét? Képes lesz-e gyermektelenül is boldogan élni Ellen? És Håkon vajon érettebb fejjel elfogadja-e majd a monogám kapcsolatot?

Aki helyesen követi a szövevényes szálakat, az megtalálja mindezekre (is) a választ. Flatland nem a válásról írt – valójában a házasságról és a családról mesélt.

Helga Flatland

Helga Flatland: Egy modern család
Fordította: Medgyesi Ágota
Prae Kiadó, Budapest, 2021
256 oldal, teljes bolti ár 3790 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2993 Ft
ISBN 978 615 619 9171

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy népes norvég család elutazik Olaszországba, hogy megünnepeljék az apa, Sverre hetvenedik születésnapját. A vacsorán azonban ünneplés helyett a szülők bejelentik, hogy negyven év házasság után elválnak: úgy érzik, teljesítették a gyerekek felé vállalt kötelességeiket, és nyugdíjas éveikre új alapokra akarják helyezni az életüket. Három felnőtt gyerekük, Liv, Ellen és Håkon számára viszont a család még mindig a középpont, az értékeik, döntéseik és ambícióik legfontosabb forrása.
A szétmálló biztonságérzet, a túl későn felismert igazságok és a személyes csalódások nyomán több évtizedes családtörténet bontakozik ki a három testvér nézőpontjain keresztül. Felnőtt mese az összetartozásról, a függetlenségről, és arról, hogy mit is jelent valójában a család.