Veszett frekvencia nyele | Arató András: Az elmúlt fél év

Posted on 2022. január 21. péntek Szerző:

0


B. I. |

A félév, amiben elmélyedünk és elkavarodunk 2020 júliusától 2021 márciusig tartott. Tehát az a bizonyos fél év már csaknem fél éve elmúlt és reméljük, 2022 áprilisával az egész nyomasztó korszak elmúlik, amelyről Arató András naplója tanúskodik. Akkor Az elmúlt félév – A Klubrádió és én című könyvet majd egy letűnt kor vidám dokumentumaként olvassuk, derűsen hüledezve, ahogy most szoktuk élvezni a hatvanas-hetvenes évek humorát. Arató mozaikokban rögzíti a Klubrádió bedarálásának folyamatát. A sajtószabadság eltiprása elleni viaskodás krónikajellegén túl vádirat is ez, ami az autokratikus országirányítás minden egyes döntéshozóját és cinkosait a bírái elé állítja, mert lesznek.

Kedveltem Arató fecserésző stílusban fogalmazott naplóját, melyben elmélkedik a napló műfajáról is. „A naplójegyzetek rögzítésekor … az esetek döntő többségében a szerzők döntő többsége nincs azzal tisztában, hogy semmi jelentősége nincs annak, amit ír. [A] a te szavaid csak akkor lesznek érdekesek, ha valamilyen különleges megvilágítást tudtál adni a történéseknek.” Például, ha Arató Andrásnak hívnak.

A 2010 utáni években a rádió 12 vidéki frekvenciáját veszítette el. Az új korszak kezdetén hitetlenkedve hallottuk a Médiatanács abszurd döntését, hogy a Klubrádió pályázatát visszautasította azzal az indokkal, hogy az üres oldalak nem voltak megszámozva és aláírva. Akkor még fel lehetett lépni ez ellen, két évnyi pereskedés után a bíróság igazat adott a Klubrádiónak.

A hét évre szóló szerződés letelt és a kormányzat nyomában lihegő, tanácsnak csúfolt szerv alkalmasnak látta kivégezni a világhírű, de már csak Budapesten körzetében fogható véleménycsatornát. Ugorva az időben: az összes hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítvén a Klubrádió beperelte a Magyar Államot a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságán.

Ez a könyv abban az időszakban született, ami aztán a frekvencia teljes elvesztéséhez vezetett. Soha nem fog kiderülni, ki volt az a lelkes ítélet-végrehajtó, aki megoldásként az elvett frekvenciát ama tévécsatorna tulajdonosának engedte át, ahol még megszólalhatnak ellenzéki politikusok. Holott Németh Sándor „egyházügyi nagyvállalkozó” hithű fideszes. Ennek a következményeit jóhiszeműek, balekok, (különféle színezetű) ellenzékiek, illetve kormánypárti mérsékeltek és véresszájúak (ugyanonnan) mind másképp minősítették. Egy azonban bizonyos: növekedett a zavar, gyanakvás az ellenzéki oldalon. Olykor ellenségeskedés is.

Hasonlóan ragadós szürke habokat vert Köves Slomó (és így a kormányzat lelkes támogatását élvező EMIH) ajánlata és manőverei a Klubrádió megvásárlására a Médiatanács fenyegetésének oldalvizén… Polarizált világban nehezen lehet eldönteni, hogy kit utáljunk és miért. Minden felvetett lehetőség „velem vagy ellenem” kérdéssé fajul. A politikai konfliktusok személyessé válnak, a segítséget nyújtó minden kézről el kell dönteni, el lehet-e hinni a segítés szándékát, vagy éppen azon morfondírozni, hogy mennyire álságos szándékok irányítják, ki és miért áll mögötte…

Arató szavait idézem megint:„Hogy a demokrácia lényegéből adódóan a jogokért meg kell küzdeni, az Evangélikus Testvérközösségnek is meg kell küzdenie a létéért? Durván nem így van, demokráciában nem azért kell megküzdeni, hogy a hatalom elfogadjon, hanem elegendő a jogszabályoknak megfelelni.”

Ez a könyv megszülethetett volna A NER címmel, felidézve Kafka fásult stílusát, A per folytatásaként. Ugyanolyan kilátástalan és egyben abszurd küzdelem a Klubrádióé. De a különbség mégis nagyon magyar: Arató humorral, iróniával és öniróniával szemléli az eseményeket és önmagát.

A kötetet a szerző kis fekete-fehér fotói illusztrálják.  Ezek gyakran olyanok, mintha egy rövidlátó, aki nem találja a szemüvegét, jó közel menne, és úgy venné szemügyre a közismert tereket, impozáns szobrokat. Így felfedezi és leleplezi az addig észre se vett részleteket. A fát, amit nem láttunk az erdőtől. Képi a humor.

Itt tartottam ajánlómban, amikor megjelent az ÉS, benne Vásárhelyi Mária írásával éppen erről a könyvről.

Nála lényeglátóbban nem tudnám folytatni írásomat.

Arató András

Arató András: Az elmúlt fél év – A Klubrádió és én
Kossuth Kiadó, Budapest, 2020
350 oldal, teljes bolti ár 4200 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3570 Ft,
ISBN 978 963 544 3161

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Kétezerhúsz július közepétől írtam ezt a könyvet a következő év márciusáig. Megírtam a Klubrádió történéseit az ő szűkebb és tágabb környezetébe illesztve. A Klubrádió a főszereplő, nem elfeledkezve rólam és a világ többi részéről. Amit összehoztam, ajánlom azoknak, akiket érdekel a világhírű magyar adó legújabb kori története, nem idegenkednek a szarkazmustól, kételkednek abban, hogy a lehetséges világok legjobbika a nemzeti együttműködés rendszere, vagy azoknak, aki pont fordítva gondolják, de szükségük van egy kis gyűlölet-utánpótlásra. Utóbbiak vigyázzanak, nehogy elkezdjenek kételkedni!