Nagyon szigorú asszonyok egy gazdag házban | Melanie Blake: Könyörtelen nők

Posted on 2021. november 17. szerda Szerző:

0


Bíró Zoltán István |

Lehet-e könyvkritikát írni a ponyváról? Mintha gasztroblogger elemezné a hamburgerájok produktumait. Az előítéleteket félretéve és rendkívüli energiabedobással futottunk neki Melanie Blake idén megjelent regényének, amely a brit Sunday Times bestsellere volt. (Megjegyzem, hogy a Sunday Times konzervatív hetilap. Alapállásához képest igen szabados a könyv, és az ideológiai fonalat most hagyjuk is.)

Miről is szól a Könyörtelen nők? Azt nem kell jobban figyelembe venni, mint mondjuk télvíz idején az út szélén felejtett GÖRÖG EPER feliratú táblát. Az írásom címében említett gazdag ház a világ legnépszerűbb szappanoperája, a Falcon Bay tévécsatornájának ad otthont, benne pedig gazdag, szigorúan törekvő és izgatott asszonyok nyomulnak, akik bármi áron előbbre akarnak jutni. (Vigyázat, egy leheletnyi spoiler! Némelyik nőről még az is kiderül, hogy nem is nő – pfúúúj, pfúúúj, brit konzervatív könyvkiadás.)

Ebben a regényben mindenki – de kivétel nélkül mindenki – duzzadt és nedves, hogy Melanie Blake epitheton ornansként használt szavait vegyük kölcsön, s valamennyi szereplő fogsora tökéletes, hófehér, akár a gyöngy. Ők soha nem vetkőznek, hanem mindig letépik a ruhát egymásról, még a régi házaspárok is állatként egymásnak zuhannak, mintha természeti katasztrófa örvénye rántaná őket.

Szereplői egy-két ötvenes kölyök kivételével mind a hatvanas éveiket tapossák: a sorozat sztárja, a hetvenéves Catherine tökéletes teste is még olyan iramra ragadtatja a férfiakat, hogy az épp bevégzett gyönyört azonnal újabb rohammal tetézik.

Az urak 195 centi magasak, khm, mondjuk úgy, köldökig ágaskodó szenvedéllyel, a hölgyeknek meg „mintha ezer pillangó verdesne ott”, fogalmaz a szerzőnő olyan átéléssel, amit csak sok évtized megélt tapasztalata teremhet.

A sokadik pillangónál érdemes frissítő pillantást vetni a kötet fülszövegén a szerző fotójára. Szembeötlő a hasonlóság a Könyörtelen nők szereplőivel. Fényképe alapján Blake szintén valahol 25 és 60 év között lehet, nagy ígéretű dekoltázzsal, hamvas szőkeséggel, macskaarca, enyhén kacsacsőrű ajka finoman utal a minőségi plasztikai sebészet kétségbevonhatatlan eredményeire.

Melanie Blake egy megzakkant apa lányaként viharos kamaszkort élt át, tizenhat évesen lázadó házfoglaló (squitter) volt, harmincéves korára pedig a brit szórakoztatóipar egyik befolyásos asszonya lett, s – ó, mily érdekes egybeesés a regény főalakjaival! – ő maga is számos tévéshow műsorvezetője, majd itt szerzett bennfentességét tükröző sikerkönyvek szerzője – a többi elolvasható róla a neten.

A regény szereplőit megbabonázza a smink, koromfekete műszempilláikat érzékien ívelt tusvonal hangsúlyozza ki, szikrázó, smaragdszínű szemhéjfestékük pedig káprázatosan kiemeli íriszüket, hogy lássák vetélytársuk lélegzetelállítóan kanárisárga, ejtett vállú, Stella McCartney ruháját, melyben olyan ragyogóak, mintha valaki lehozta volna a napot, hogy abból készítse el a finom anyagot, amely körülöleli tökéletes alakjukat – © Melanie B. (A csatolt videón ő maga mutatja be könyvét – felhívjuk a figyelmet a cenzúrázott részletekre…)

És miközben az Olvasó nyeli magába a folyamatos görögtűzben előre haladó történetet, amelyre nagy „V”-vel vetíti előre sötétlő árnyát a Végzet, már nem baj, hogy két napja migrénes fejfájás gyötri; hogy ismét csak a volt felesége/férje telefonál; hogy az az idegen, aki annyira nézte, nem démonikus szeretője lett, hanem udvariasan átadta a helyét neki a villamoson.

És a konyhában csöpög a csap.

De erről egy szót se, „közölte Madeline ridegen, és kinézett az ablakon egy vadlóra, mely a sziklaszirten vágtatott” – és még csak a 290. oldalon tartunk, Krug Clos Du Mesnil pezsgőt iszunk és hátra van még legalább 40 orgazmus, de az is lehet, hogy 50.

Melanie Blake: Könyörtelen nők
Fordította: Horváth M. Zsanett
Next21 Kiadó, Budapest, 2021
382 oldal, teljes bolti ár 4690 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3518 Ft
ISBN 978 615 818 5165

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy gyönyörű privát szigeten, nem messze a brit partoktól, éppen válságba került a Hajótörött szívek című szappanopera forgatása – és a stáb is készül ledobni a fedőt. A nézettségi adatok esnek, az új főnök egyre drámaibb – és egyre valószínűtlenebb – történetszálakkal áll elő, hogy visszarepítse a műsort a sikerlista élére.
Farrah, a rendező, Catherine, a főszereplő, és Amanda, a producer, egytől egyig szenvedélyes, ambiciózus nők – ők tartják egyben a produkciót. A tét óriási: semmi nem állítja meg őket, hogy megtartsák imádott munkájukat, és ott maradhassanak a szigeten, ami az otthonuk.