Móricz-Sabján Simon: nagyon rövid időt kapott | Kiállítás és gyűjtés

Posted on 2023. február 25. szombat Szerző:

0


BJI |

Tavaly december utolsó napjaiban hunyt el egy tragikus végű otthoni balesetben Móricz-Sabján Simon fotográfus kollégánk. Kollégánk, habár sosem voltunk munkakapcsolatban, de a szakma összeköt mindannyiunkat, akik valóságos sajtóban dolgozunk. (MSS életútja itt olvasható )

Még csak 42 éves volt. Feleségével, a szintén fotós Darnay Katalinnal nevelték négy gyermeküket, akik most egzisztenciálisan is nehéz élethelyzetbe kerültek. A, családhoz közel állók ezért szinte azonnal elkezdték szervezni a család anyagi támogatását.

A sajtó munkatársai és mások országszerte több eseményt is szerveznek emlékére, ezzel is igyekeznek – a tiszteletadáson túl – támogatni Simon családját. Az elmúlt héten a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban tartottak (gyűjtéssel egybekötött) emlékestet.

Budapesten február 27-én nyíló kiállítással emlékeznek a páratlan életművű fotográfusra az Einspach Fine Art & Photography galériában (1054 Budapest, Hold utca 12.). Trokán Nóra színművész nyitja meg 18 órakor a kiállítást, amely hétfőtől március 4-ig, szombatig tekinthető meg 12 és 19 óra között.

A helyszínt Czapolai Barbara és Einspach Gábor, a kiállított műveket pedig – amelyek megvásárolhatók – több művész ajánlotta fel. A befolyó összeg Móricz-Sabján Simon családját illeti meg.

A család támogatható adományokkal a következő számlaszámon: Darnay Katalin Noémi 12020407-01877130-00100000

Móricz-Sabján Simon utolsó munkahelye a Világgazdaság volt. Kiadója, a Mediaworks Zrt. a saját halottjának tekintette, ezért vállalati összefogás indult azért, hogy Darnay Katalin el tudja tartani a gyermekeket és fenn tudja tartani az otthonukat. Az ilyen célú felajánlásokat a HÁLÓ a Budakeszi Gyermekekért Alapítvány 10918001-00000106-73820014 számú bankszámlájára lehet utalni – a közlemény rovatban feltétlenül föltüntetve: „Simon” vagy „4 gyermekes édesapa”.

A Világgazdaság főszerkesztője, Deák Bálint nekrológjában azt írta:

„Amit akart, azt elérte, de nagyon rövid időt kapott minderre. Hirtelen, egyik pillanatról a másikra ment el, és nemcsak nagy űrt hagyott maga után, hanem a fájó kérdést is: Milyen különleges témát kell éppen fotózni a mennyben, hogy Simit kellett felkérni?”

A Világgazdaság cikke nyomán

A képeket Móricz-Sabján Simon Árnyéksáv cimű sorozatából válogattuk