Töprengések könyve | Vámos Miklós: IGEN

Posted on 2021. november 12. péntek Szerző:

0


Somogyi András |

Leginkább miniesszék teszik ki Vámos Miklós új kötetét, tehát fölösleges lenne keresni valami összefogó műfajt számára. Tapasztalatok az írói szakmáról, s mellettük csapongó merengések, emlékek, érzelmek. Volt, ami erősebben megfogott, volt, ami kevésbé.

Tartalmát tekintve egy humán érdeklődésű, szűkebb értelmiségi réteg lehet a könyv célközönsége. Persze akik Vámost nagyszerű regényei alapján ismerik és szeretik (és én közéjük tartozom), már a szerző miatt megveszik a kötetet. Csapongjunk mi is egy kicsit a témái között.

Kezdő prózaíróknak címzett tanácsaiban logikus fázisokra tagolja a regény megalkotását. A témaválasztástól (nem veszem el a kenyerét a teljes felsorolással) a kiinduló vázlat megszerkesztésén és a figurák felvázolásán át az első mondat leírásáig. A többi vagy megy magától, vagy nem… Aztán újabb akadály: a párbeszédek, melyekkel szintén sok-sok gond lehet – olykor például nehéz kibogozni, éppen ki beszél, mert az „ő”-re nincs férfi és női változat (szemben az angollal, némettel, franciával, olasszal stb.).

Érdekes etikai fejtegetés az írói és olvasói hazugság megfogalmazása. A legnagyobb írói hazugságnak a szerző a megrendelésre, pusztán pénzért készített „bérirodalmat” tartja. Az olvasói hazugság (éspedig igen csúf) olyan műről véleményt mondani, amit csak részben vagy egyáltalán nem olvastunk.

Vámos életében sok mindennel próbálkozott – sikeresen vagy kevésbé sikeresen –, amiről azt vélte, hogy háttértudását gyarapítja. Foglalkozott pszichológiával, szociálpszichológiával, joggal; zenélt, táncolt, énekelt – ezek az emlékek is regénnyé váltak.

Némelyik gondolatát érdekesnek tartottam – vagy mert kapcsolódik mindennapjainkhoz, vagy mert magam is átéltem a történteket. A napjainkban tapasztalható antiszemitizmus – személyes érintettsége miatt is – nagy fájdalmat okozott a szerzőnek. Az Elég című fejezetben ír arról, hogy 2019-ben a Koncz Zsuzsával közös fellépésüket hirdető plakátokat Dávid-csillaggal „díszítették” ki. Erre a Facebookon válaszolt, amire együttérző hozzászólások mellett gyalázatos kommentek áradata érkezett. A regnáló hatalom gyűlöletpolitikája táptalajt teremt az antiszemitizmusnak is, a kormányfő által hirdetett „zéró tolerancia” ellenére. A másik, ugyancsak az előbbiekből következő, közelmúltbeli esemény, amikor – VM-et idézve – egy tébolyult politikus nyilvánosan ledarált egy könyvet. Nevezzük csak nevén: a náci időkre emlékeztető tett elkövetője Dúró Dóra volt, a szélsőjobbnál is jobbra elhelyezkedő Mi Hazánk mozgalom társalapítója pusztította el a Meseország mindenkié című mesekönyv egy példányát.

Vámos sokfelé kalandozik kisebb terjedelmű írásaiban. Anekdotaszerű karcolat a szerelmes levelek megírásához tanácsot kérő lány története, ami az íróembert a szakmai feladat végiggondolására készteti – persze ez leginkább a többi tanácstalan kamaszlány számára lehet érdekes. Kevésbé találtam izgalmasnak azt a vesszőfutást, amelyet a szerző irodalmi ügynökének keresésével töltött…

Meglepetést és igazi szép olvasói élményt szerzett – a merengések közé beiktatott – Happy ending című mininovella. Hálás vagyok érte a szerzőnek. Amint azért is, hogy Vámos öt évtizednyi „hagyományos történetmesélés” (© VM: Lehetetlen, tévéműsor) után elárulja, hogy valamennyi regényével – átvitt értelemben – adósságot kívánt törleszteni. A címtől és tartalomtól függően anyjának, apjának, barátainak – a Dunapest című regényében pedig egyrészt a holokauszt összes áldozatának, valamint főhajtással adózott a nyilas tömegmészárlástól ezreket megmentő Raoul Wallenberg és Carl Lutz emlékének.

A szerkesztő megjegyzése: Külön dicséretet érdemel a könyv védőborítóját tervező Földi Andrea. Vámos a kötetben a kimondott és ki nem mondott IGENek és NEMek jelenségén is eltöpreng. A borítón a hatalmas IGEN szó csupa NEMből áll össze, és a súrolófényben az is látszik, hogy a fehér papíron átlátszó, ún. formalakkal csak nemek vannak láthatatlanul is jelen.

Vámos Miklós

Vámos Miklós: Igen
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2021
300 oldal, teljes bolti ár 4299 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3439 Ft,
e-könyv változat 2999 Ft
ISBN 978 963 543 1083 (papír)
ISBN 978 963 543 1564 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az én három fő tevékenységem ebben az életemben:
Élek. Olvasok. Írok. Ez valamiféle fontossági sorrend is.
Sok tapasztalatot, gondolatot, megfigyelést gyűjtöttem össze, amióta az aranyérmes tevékenységet folytatom. Ezeket próbálom közreadni most. Ugyanakkor tudhatni rólam, hogy soha nem veszem magam túl komolyan. Igyekszem kevesebbet sírni, mint írni. Valamint lehetőleg soha nem félni, inkább élni.
Élni arany.
Olvasni ezüst.
Írni ötvözet.