Bolygómentők | Andy Weir: A Hail Mary küldetés

Posted on 2021. október 27. szerda Szerző:

0


Somogyi András |

Bevezetésül feltétlenül kell néhány szót szólnunk a szerzőről. Andy Weir 2011-ben megjelent regényéből, a Marsianból (A marsi) készítették a Ridley Scott rendezésében, Matt Damon főszereplésével, Mentőakció címen forgatott, az egész világon és hazánkban is óriási sikert arató filmet. Tudományos körök szerint Weir hihetetlen pontossággal jelenítette meg a Mars bolygó természeti körülményeit. Imádta a sci-fiket, és már 15 éves korában számítógép programozóként dolgozott. Informatikát tanult a kaliforniai egyetemen, de nem diplomázott.

Számos nagysikerű könyvet írt, a Hail Mary küldetés 2021-ben jelent meg. Érdekes módon a kötet köszönetnyilvánításában láthatjuk legvilágosabban, hogy a fikció elkülönítése mellett hány tudományág szakértői segítségével érte el a leírás és a számítások elképesztő részletességű pontosságát. (Természetesen ebből a könyvből is film készül, Ryan Gosling főszereplésével.) Térjünk hát rá a könyvre.

A lavinát egy Irina Petrova orosz asztrofizikus által a tudományos közösségnek küldött e-mail indítja el. Megfigyelt egy meghatározott frekvenciájú, infravörös fényt kibocsátó ívet a Nap és a Vénusz között, amelyben elgondolása szerint részecskék mozognak. A tudósok hamar rámozdulnak a jelenségre. Egy japán űrszonda mérései szerint, ahogy az ív sugárzása erősödik, csökken – bár egyelőre kis mértékben – a Nap fénykibocsátása. A részecskék, esetleg egy földön kívüli életforma képviselői tehát energiát lopnak a Napból. A jelenség exponenciális növekedést mutat, ami néhány éven belül a Föld katasztrófájához vezethet, előidézve egy újabb jégkorszakot. A Vénusz köré küldött Arclight szonda már számos részecskét begyűjtött, és kiderült, hogy ezek valóban egy ismeretlen életforma elemei. Az Európai Űrügynökség korábbi igazgatóját, Eva Strattot bízták meg korlátlan, államok feletti hatáskörrel, hogy koordinálja a Föld megmentését. A törhetetlen akaraterejű és példátlan hatalmú „vaslady” az életforma kutatásának vezetésére dr. Ryland Grace-t szemelte ki.

Ryland Grace-nek a molekuláris biológia a szakterülete, elmélete szerint az evolúció során víz nélküli életformák is kialakulhatnak. E gondolat elfogadtatásáért korábban hosszas küzdelmet folytatott – de mint később kiderül, tévedett. Jelenleg középiskolai tanár, és esze ágában sincs elvállalni a megbízást. Azonban FBI ügynökök elkísérik egy csúcstechnológiával felszerelt laborba (méz a madzagon), ahol Ryland sok mindent kiderít az elképesztő tulajdonságokat mutató, addig ismeretlen életformáról, amit asztrofágnak, azaz csillagfalónak nevez el. Az egysejtű lény Einstein relativitás elméletének élő reprezentánsa. Fényből – azaz energiából – alkot tömeget, majd a tömeget újra fénnyé alakítja és hajtóanyagként használja fel. Szén-dioxid atmoszférában – mint a Vénuszé – hihetetlen sebességgel osztódva szaporodik. Közben Stratt vezetésével óriási erőfeszítéseket tesznek a Föld életének meghosszabbítására. Az egyik ötlet: nukleáris töltetekkel lerobbantják az Antarktisz jégperemének jelentős részét, hogy a sok millió éve elpusztult növényekből származó, jégbe zárt metánt felszabadítsák, és az üvegházhatás növelésével próbálják valamennyire megőrizni a Föld hőmérsékletét.

Ryland kómából ébredezik. Csak azt nem tudja, ő kicsoda, hol van, és mit keres két múmiává aszalódott holttest társaságában. Emlékei és érzékei lassan visszatérnek. Rájön, hogy űrhajóban van, a holttestek elhunyt társai és nem saját naprendszerünkben száguld csaknem fénysebességgel. Az űrhajót – a Hail Mary-t azért indították, hogy kiderítsék, miért pont a Tau Ceti érintetlen az asztrofággal fertőzött számos csillag közül.

Ryland nem önként vállalta az öngyilkos küldetést (az asztrofág üzemanyag és az élelem csak a Tau Ceti rendszeréig volt elegendő), erőszakkal rakták be az űrhajóba, egy balesetben elhunyt tudós pótlására. A megszerzett információt – esetleg a Föld megmentését szolgáló megoldást – a hajóhoz kapcsolt kicsi, előre programozott kapszulák juttatnák vissza. Ryland legnagyobb megdöbbenésére egy idegen, szokatlan formájú űrhajó közelíti meg a Hail Mary-t. Utasa egy barátságos – ötkarú, pókszerű – lény, aki felépítését és életformáját tekintve nem is különbözhetne jobban az embertől. Testének nagyobb része szervetlen anyagokból, szilikátokból és fémekből áll, „vére” higany. Az idegen hanggal „lát”, azaz egész testét befedő érzékelői az általa kibocsátott és visszavert, vagy mástól származó hangokat közvetítik agyának. Így tud tökéletesen tájékozódni és tárgyakat felismerni. Ryland és az általa Rockynak elnevezett idegen egyre gazdagodó kölcsönös kommunikációja során kiderül, hogy feladata ugyanaz, mint Rylandé, saját bolygójának megmentése. Bolygója a 40 Eridani csillag körül kering, atmoszferikus nyomása huszonkilencszerese a földinek és gravitációja is sokkal nagyobb. A Hail Mary utasát megdöbbenti, hogy az idegen anyabolygójának technológiája messze a Földé mögött van. Nem ismerik a sugárzás fogalmát, a relativitást és az ebből következő időeltérést a bolygó és az űrhajó között, nem ismerik a félvezetőket sem. Nem derül ki (sem Ryland, sem az olvasó számára), hogy számítógépek nélkül hogyan oldották meg a csillagközi utazás problémáját. Egy idő múlva Ryland és Rocky – aki egyébként zseniális mérnök – kifejezetten jó barátokká válnak, és közösen igyekeznek küldetésüket sikerre vinni.

Fordulatos, izgalmas, életveszélyes kalandokkal teli út áll előttük a végtelen űrben – de ennek megismerését meghagyom az olvasónak. Aki szereti az igazi, csak Isaac Asimov és Stanisław Lem mércéjével mérhető sci-fit, nem fogja megbánni, hogy kézbe vette a több mint vaskos kötetet.

Külön szeretném kifejezni elismerésemet és tiszteletemet a fordító, Rusznyák Csaba iránt. Módomban állt betekinteni az eredeti szövegbe, így pontosan tudom, hogy mekkora feladat ilyen ragyogóan magyarítani például a számtalan tudományos fogalmat, nemkülönben Rocky töredezett, megfogalmazásbeli problémákkal küszködő angolságát.

Andy Weir

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Fumax Kiadó, Budapest, 2021
512 oldal, teljes bolti ár 5495 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 4395 Ft,
e-könyv változat 3495 Ft
ISBN 978 963 470 1941 (papír)
ISBN 978 963 470 2009 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ryland Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie. Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában.
Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányainak összefogásával sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát.
Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.