Személyes többes | Fodor Sándor: Énekelsz Csehtamást?

Posted on 2021. október 22. péntek Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

(Zárójelben, ám tanulságként azzal kell indítanom, hogy e könyv írója, Fodor Sándor – NEM a Csipike rég elhunyt szerzője. Akkor sem, ha az ismert könyves portálokon a szerzőre utalóan a néhai FS adatai jönnek fel. Tudom, hogy a fülszöveg elmondja, ki is ez a fiatalabb FS, meg a korábbi Cseh Tamás könyv alapján is lehet tudni – de azért a később érkező pályatársnak illik megkülönböztetni magát. És nem csupán most, de már a korábbi könyvei alkalmából is. Itt kérem fel a nagy hálózatokat – libri.hu, lira.hu – tegyék meg a kezdő lépést: legalább frissítsék oldalaikat az élő FS adataival.)

Jól tervezett, kiválóan újra hangolt, frissített könyv jelent meg Cseh Tamásról Fodor Sándor újságíró tollából, aki 1994-ben készített vallomásos kötetet a ma is igen népszerű, sajnos már csak lélekben velünk élő előadóval, és róla. Bevallom, annak idején nem olvastam, de Cseh Tamást hűségesen hallgatom (éneklek vele – magamban) mindmáig. Valószínű, hogy nem csupán az őt kezdettől ismerők vannak ezzel hasonlóképp, de azok gyermekei, unokái is visszhangozzák már jellegzetes dalait.

A könyvet élvezet olvasni – még ha maradt is benne egy-két elütésnyi hibácska. Kellemes méretűek a betűk, szellős a tipográfia, és mindenekelőtt érdekes, tanulságos a tartalom. A szerző által vállalt, szeretetteli elfogódottsággal idéződik meg minden, amit tudni érdemes a mi „Indiánunkról”; élete, kapcsolati hálója, a dalok és a háttér (úgy is mint korrajz) lázgörbéi. Megszólalnak a barátok, szerzőtársak, mindenekelőtt Bereményi, de természetesen Másik János is; szó esik Csengey Dénesről, s még ki mindenkiről, és mennyi minden másról. Emlékek, esték, utazások, szerelmek, barátságok, alkotások. Micsoda utak! (És de jó, hogy voltak.) Meglehetősen kendőzetlenül tárul ki egy teljes élet, ami több nemzedéknyi történetet foglal magába. A Dalkalauz fejezetekben az egyes lemezek anyagához fűzött szerzői megjegyzéseket kapunk – rendkívül tömören, olykor egyértelmű inspirációként az újrahallgatáshoz. (Persze, nem hiszem, hogy erre egy igazi Csehtamás-hívőt rá kéne beszélni…)

Ahogy Másik János mondja a könyvben, ezáltal kicsit konzerválódik az ifjúság (mármint a Csehtamáson felnőttek ifjúsága – ami egyébként ma már több „ifjúságot” jelent). Felemlegeti, hogy közös estjeiket, amelyeket öleléssel kezdtek, egyszerre tartja „rendkívül személyesnek”, és „persze többes”-nek. Az egész könyvet lehetne így jellemezni. Aki megszólal, általában többes számban szól személyes emlékeiről. Mert összeadódtak, összesűrűsödtek az élmények, talán ezért is érintenek meg csaknem minden embert. Mert mindenki belső „Csehtamása” más, és mégis ugyanaz.

Fontos megemlítenem még, sajnálom, hogy a könyv frissített megjelenéséhez sem a szerző, sem a kiadó nem csatolt névmutatót; pedig ez nem csupán a mai olvasókat segítené eligazodni, de megérdemelné minden régi és új megszólaló is.

Fodor Sándor újságíró (Fotó: Stekovics Gáspár)

Fodor Sándor: Énekelsz Csehtamást?
Cser Kiadó, Budapest, 2021
264 oldal, teljes bolti ár 4695 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3990 Ft
ISBN  978 963 278 6445

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A kilencvenes évek elején Fodor Sándor már írt egy könyvet Cseh Tamásról. Aztán úgy gondolta, jórészt azoknak a szövegeknek, interjúknak a felhasználásával rányitja az ajtót a kétezerhúszas évekre, hogy a nyomasztó kádári időket felidéző sorok közé némi friss szelet engedjen be. Így került a kötetbe Marozsán Erika, Víg Mihály, Beck Zoltán és Cseh András. Talán a velük készített interjúkból is érződik, hogy Cseh Tamás még mindig mindenkit megérint és szíven talál.

Fodor Sándor (1957) volt adminisztrátor, raktáros, üdülőgondnok, népművelő, újságíró, stratégiai igazgató egy munkaruházati cégnél, kommunikációs szakértő.