Tanácsok fejesugrás előtt | Esterházy Miklós, Kovács Dóra: Az új kutyád

Posted on 2021. október 18. hétfő Szerző:

0


Paddington |

Két örökbefogadott kutya gazdájaként nagyon örültem, amikor láttam, hogy megjelenik Esterházy Miklós és Kovács Dóra könyve, Az új kutyád. A szándékról mindent elárul a kötet alcíme: Útikalauz az örökbefogadáshoz és a kutyás mindennapokhoz. Hasonlóan ahhoz, mint amikor először válunk szülővé, a kutyagazdivá válás is olyan új helyzet, amiben szükség van az útmutatásra. A kötet valamiképp reklámja a szerzők azonos című honlapjának is, amely a kutya-örökbefogadás sajátos megközelítését hirdeti.

Úgy hozta a sors, hogy éppen akkor vettem végül kézbe, amikor a Vigyél haza! Alapítvány, amelytől a mi egyik kóborkánk is érkezett, éppen örökbefogadó napot tartott a hírhedt Illatos úti telepen. Olvasás közben azon gondolkodtam, jó lenne-e ezt a karcsú kötetet azok kezébe adni, akik talán éppen ezen az eseményen válnak gazdivá. Azt hiszem, hatására sokkal kevesebben „gazdisodtak” volna ezen a napon, pedig azzal rosszul járt volna kutya is, leendő gazdi is.

A könyv erénye, hogy – még ha sokszor közhelyesen is –, de felhívja a leendő gazdák figyelmét arra, hogy egy kutya befogadása, bármilyen úton is történik, felelősséggel jár. Hogy az átgondolt döntéshez sok szempontot figyelembe kell venni. Hogy a „kutyásodás” természetes módon átalakítja az ember életét. És hogy a kutyával foglalkozni kell. És a kutya befogadása hosszú távra szól, de arról megfeledkeznek például, hogy a röpke 10-15-20 év alatt akkora változások is bekövetkezhetnek, amelyek alapvetően felborítják ezeket a terveket. És bizony ilyenkor nem szabad mindent alárendelni a kutyának, még ha az ember hajlamos is elmenni a falig.

Különösen fura a könyvet Hollandiából olvasni, Amszterdam ugyanis a világ leginkább kutyabarát városa, és ebből a szempontból minta az egész ország. Ismerve a magyar állatvédők agresszív ivartalanítási politikáját, meg is lepett, hogy itt inkább azzal értenek egyet: a felelős gazdi megelőzi a nem kívánt szaporulatot, ám anélkül, hogy fölöslegesen veszélyeztetné kutyája életét egy műtéttel.

A kötet talán legjobb tanácsa az, hogy állatorvost alapos mérlegelés után válasszunk, olyat, aki hozzánk hasonlóan gondolkodik, és akihez bármikor fordulhatunk tanácsért. Ha így járunk el, az állatorvos majd választ tud adni számos olyan kérdésre, amire a kötet nem tér ki. A szerzők ugyanis a legfontosabb kérdések nagy részét elintézik annyival, hogy közlik, azért ilyen vékonyka a kötet, mert minden más kérdésre majd a kutyaiskola ad választ. Igen ám, de a kutyák döntő többsége nem megy kutyaiskolába, és ez nem is baj. Ahogyan a legtöbb ebecskét sem állítják rá gazdáik a szerzők által javasolt méregdrága étkezésre. Viszont nyakörv helyett a legtöbben hámot viselnek – amit a szerzők, ki tudja, miért, nem szeretnek –, egyrészt mert jobb a kutyának, másrészt mert a hámból nem tud kibújni akkor sem, ha megijed, és elszaladna.

Esterházy Miklós és Kovács Dóra, nekem úgy tűnik, egy egészen speciális, nagyon sznob réteget célzott meg a könyvével. Azokat, akik naponta tesznek fel egy gyerekneveléssel foglalkozó Facebook-csoportban kérdéseket arról, hogy hol láttak a többiek 10 perces sétatávon belül mindenmentes bébiételt egyenesen Ausztráliából, de olyan helyen, ahol a kiszolgáló előre elnézést kér, hogy elő kell venni a bankkártyánkat a fizetéshez. Ebben a szellemiségben kétféle „kutyásodási” utat ajánlanak az olvasónak. Egyfelől javasolják, hogy támogassuk a tenyésztőket, akik méregdrágán árulják a kutyáikat (és nem említik, hogy ezek közül hányan landolnak a sintértelepeken, jobb esetben a fajtamentőknél), másrészt agitálnak az örökbefogadásra. Közben megemlítik a szaporítókat, akik a szerzők szerint a sátánfajzat kategóriába tartoznak (amiben nagyjából igazuk van), de arról nem szólnak, hogy mi is történjen a már megszületett szaporulattal, ha sznobék nem fogadják örökbe vagy nem fizetik ki a pár ezer forintot, amit a neten vagy egy piacon kérnek értük.

A szerzők honlapján egyébként különösen szigorú feltételeket szabnak az örökbefogadáshoz. Az örökbefogadót kötelezik a kutyaiskolára és már megjelölt igen magas kategóriájú (és árú) kajára is, és nem csak az ivartalanításra – ahogy a többi magyar alapítvány kívánja. Ez utóbbi miatt döntöttem úgy, hogy soha többet nem fogadok örökbe a hivatalos út betartásával, csak talált kutya jöhet szóba.

És a két szerző úgy tesz, mintha nem létezne más út, nem lennének ismerősök által talált kutyák (holott a mi egyik kutyánk is ilyen, és sokkal szerencsésebb volt, mintha valamelyik alapítvány belépett volna az életébe), sőt olyanok is, akik ismerősök kutyáinak szándékolt vagy esetleg véletlen szerelemgyerekei.

Egy kutya (pláne sokszorosan traumatizált kutya) örökbefogadása esetén ennél sokkal érzékenyebbnek és nyitottabbnak kell lenni. Nem minden kutyának van igénye mindarra, amit a szerzők elő akarnak írni – ahogyan sznobék gyerekeinek sem lenne szüksége az agyonfoglalkoztatásra. Meg kell ismernünk egymást a kutyával – arra vonatkozóan viszont nem találunk tanácsokat, ezt hogyan tegyük, főként akkor, ha felnőtt, érett személyiségű eb érkezik a családba. A szerzői jó szándék mellé, bizonyára teljesen jóindulatúan, odaállt a Partvonal Kiadó, ám munkatársaiknak ebben az esetben talán érdemes lett volna megkérdezniük néhány városi kutyás örökbefogadót a kéziratról. Igazán sajnálom, hogy magáról a könyvről leginkább az mondható el pozitívumként, hogy szépek a rajzok, a fotók, a tipográfia és a borító grafikája.

Esterházy Miklós * Kovács Dóra

Esterházy Miklós, Kovács Dóra:
Az új kutyád

Partvonal Kiadó, Budapest, 2021
144 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2799 Ft,
e-könyv változat 2499 Ft
ISBN 978 615 605 8386 (papír)
ISBN 978 615 605 8713 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Nagyon sok kutya várja, hogy egy gondoskodó, szerető és elkötelezett család tagja lehessen.
Ez a könyv abban segít téged, hogy mögé nézhess ezeknek a fogalmaknak, és megismerd a kutyák valós igényeit. Végigvezet majd az örökbefogadás folyamatán, az elhatározástól egészen az első találkozásokig, és azon túl. A tudatos kutyatartás felé vezető úton szembesülni fogsz annak realitásaival és lehetőségeivel is.
Mindeközben sok-sok gyakorlati, a magyarországi kutyás világra szabott tanács kísér majd, hogy fizikailag és lelkileg egyaránt felkészült lehess, amikor megérkezik hozzád az új kutyád.
Kovács Dóra és Esterházy Miklós ideiglenes befogadókként csöppentek a kutyamentés világába. Az évek során rengeteg kutyát emeltek ki a rácsok közül, és nemcsak a modern, városi kutyázásban segítik oldaluk követőit, hanem az örökbefogadással járó örömök és kihívások megélésében is.