Esterházy Miklós, Kovács Dóra: Az új kutyád (részlet)

Posted on 2021. október 18. hétfő Szerző:

0


Első fejezet || A kutyáról

A kutyázás körül meglepően sok illúzió és tévhit kering, nehezítve ezzel mind az állatvédők, mind az állattartók dolgát. A kutyák viselkedésének és „személyiségének” ismerete nem annyira szubjektív, mint ahogy elsőre tűnik. Így a négylábúakkal való ismerkedésünket kezdjük azzal, hogy tudatosítjuk: mi is a kutya valójában, és mi az, amit mi, emberek aggatunk rájuk.

Kié a kutya?

Gyerekkorunkban nagyon vágytunk egy kutyára. Leveleket írtunk a szüleinknek, rajzoltunk is hozzá. Könyörögtünk, mindent megígértünk, csak engedjék meg, hogy legyen egy kiskutyánk. Mi majd mindennap sétáltatjuk, etetjük, felszedjük a kakit a kertben, megtanítjuk behozni az újságot… Aztán megérkezett a kiskutya, és nagy volt a boldogság. Mivel azonban egyikünk sem értett hozzá a családban, sorra érkeztek a viselkedési problémák is. A szülők többnyire a gyerekre hárították a felelősséget, a gyerek meg, ugye, azért gyerek, mert még nem következetes, nem kitartó, nem tudja felmérni, mit jelent egy 10-15 évre szóló vállalás.

Minden családban másként végződtek az ilyen történetek, de egy biztos: a kutyának nagyon kiegyensúlyozatlan, ingerszegény és feszültséggel teli élete volt.

Mindegy, hogy hány gyerek ostromol a leveleivel, a kutya mindig a felnőtté.

Emellett rengeteg olyan inger is formálja majd, amit nem mindig tudsz az irányításod alá vonni. Ha az anyósod a plafonon van tőle, az ugyanúgy hat majd a kutyádra, mint a nagymamád, aki titokban az asztal alatt eteti.

Mindenki, aki együtt él a kutyával, akár akarja, akár nem, részt vesz a kutya nevelésében.

Bőven lesznek olyan helyzetek, amelyek konfliktust szülnek az otthonodon belül és kívül egyaránt. Össze kell dugnotok a fejeteket, és ha jól csináljátok, a kutya még jobban összehoz titeket, vagy sikerül végre kiállnod magadért ezekben a családi szituációkban.

De kezdjük az alapoknál!

Mi a kutya?

Kedves Gazdijelölt! Segíteni fogunk neked felmérni, mivel is jár egy kutya jelenléte, és igyekszünk reális és praktikus képet adni a kutyás mindennapokról. Mert sokszor fel sem fogjuk, mire mondunk igent. Ahhoz, hogy bármilyen kapcsolat jól működjön, elengedhetetlen, hogy jó helyről hozzuk meg a döntésünket. Hogy később ne fogjuk másra, hanem büszkén szembe tudjunk nézni a következményekkel.

Rengeteg tapasztalt kutyás szülő fogja elárulni neked, hogy a kutyázás sok szempontból olyan, mint a gyerekvállalás. Néha sóhajthatsz egy nagyot, és elábrándozhatsz rajta, mennyivel könnyebb lenne nélkülük, de vissza sosem csinálnád!

Bízunk benne, hogy azért került a kezedbe ez a könyv, mert ha valaha el is szabadulna a pokol, nem fogod eldobni magadtól a problémát, hanem szembenézel vele, és megküzdesz a kutyádért. Egy olyan állatról van szó, aki mindig képes lesz neked megadni azt a lehetőséget, hogy jobban bánj vele. Te vagy őérte! Ahogy megtanulsz kutyázni, ő rengeteg gyönyörű, bensőséges és vidám pillanattal fog megajándékozni.

Az új jövevény egyértelműen változtatásokat követel tőled. Hogyan szervezd meg a hétköznapokat, mennyit mész le vele reggel, mire van időd munka után, mikor viszed magaddal napközben, ki vigyáz rá a nyaralás alatt, miért vakarja magát napok óta, milyen a széklete, és miért nem csinálja azt, amit mondasz.

Ha azt gondolod, hogy csak magad mellé veszel egy kutyát, és minden megy ugyanúgy, akkor inkább ne legyen kutyád. Mert nem tudod csak úgy elrakni és elővenni, amikor neked szükséged van rá.

Az első fontos kérdés: van már kutyád? Ha igen, úgy olvasd el ezt a könyvet, és vizsgáld meg, eddig hogyan éltetek együtt. Tedd meg a legtöbbet azért, hogy a jelenlegi kutyád boldog legyen, és a kapcsolatotok minél inkább kiteljesedjen, mielőtt megkétszerezed a teendőidet. Nem igaz, hogy két kutya le fogja foglalni egymást, és majd egész nap játszanak. Az elengedhetetlen egyéni foglalkozások mellett a közöttük lévő dinamikákkal is meg kell majd birkóznod.

A másik fontos kérdés: valójában mire kell neked a kutya?

Hogy őrizze a házat? Mert olyan aranyos? Mert jó lesz összebújni a kanapén? Hogy lefoglalja a gyerekeket? Tanuljanak egy kis felelősséget? Ezek azok a fantáziák, amik kudarcra vannak ítélve, mert egy kutyának sem lesz ez elég.

Egy gyerek saját magáért sem tud még felelősséget vállalni. Így egy másik életért ilyen korán vállalt felelősség maximum egy csalódásélménnyel járul hozzá a felnőtté válásához. Más dolog kapcsolódni a gyerekedhez a kutyázáson keresztül, és más dolog magára hagyni egy hatalmas feladattal, amivel felnőttként te is rendre próbára leszel téve. A következetesség, a magabiztosság, a kiegyensúlyozottság elérése minden embernél hosszú évek munkája és lassan érlelt bölcsessége. Nem lesz ez másképp a jövő generációinál sem.

A kutyát azért válaszd társadul, mert te is adni szeretnél neki. Ha aktívabb életre vágysz, és szeretnél nagyokat sétálni, kirándulni. Közösen tanulni és együtt gyakorolni.

Egyszóval akkor legyen kutyád, ha pont egy kutyára vágysz. Se többre, se kevesebbre.

Ne kerülgessük a dolgot: az embereknek legtöbbször azért lesz kutyájuk, mert a kutyák cukik. Mert mélyen az érzelmeinkhez szólnak. De! Ahhoz, hogy ez ne menjen át állatkínzásba, tisztában kell lenned a kutya igényeivel is. Akkor csinálod jól, ha fizikailag, mentálisan és szociálisan is „megmozgattad” a barátodat, te pedig cserébe nagy büszkeséget érzel, hogy milyen jó gazdi vagy!

Ez a kutyázás lényege – hogy jó gazdi legyél.

És ha már ilyen jó gazdik vagyunk, engedjük meg nekik azt is, hogy kutyák legyenek. Hogy kifejezhessék magukat, máskor meg elcsendesülhessenek.

Hatalmas lépés lenne az egész emberiség számára, ha nem stimulálnák annyit a kutyáinkat. Rengeteg probléma eredője pusztán az, hogy túl sokat nyúlkálunk utánuk, túl sokat beszélünk hozzájuk, túl sokszor tiltjuk le őket. Más eszközöket kell találnunk a szeretetünk kifejezésére.

A cicák például nagyon célravezetően oldották meg ezt a kérdést. Ha valami túl sok nekik, akkor egyszerűen megharapnak, szépen összekarmolnak majd otthagynak. Mi, emberek, megtanultuk tiszteletben tartani ezt, és az egész jelenséget egyszerűen hozzácsaptuk a macskák öntörvényűségének mítoszához. Ám ha egy kutya csinál ilyet, akkor egyből azt mondjuk rá, hogy agresszív és viselkedési zavara van. Pedig valójában ugyanarról van szó, csak nem akarjuk venni a lapot.

Engedjük, hogy a kutyák többször lehessenek kutyák, és ezért ne kelljen különösebben semmit se tenniük.

Mi nem a kutya?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, arra a kérdésre kell megtalálnunk a választ, hogy a legjobb szándékunk ellenére mik azok az életkörülmények, szokások és reakciók, amikkel egy kutyát belekényszerítünk bizonyos viselkedésbe vagy káros élethelyzetbe.

Ilyen lehet például a kutyák helytelen szeretése. A szeretet nem egyenlő a simogatással. Akkor simogasd meg a kutyádat, amikor valamit kértél tőle, és ő megcsinálta. Akkor simogasd, ha nyugodt és megadó. Használd a simogatást úgy, mint egy jutalomfalatot. Ez ugyanis a legnagyobb dicséret egy kutya számára. Így érti majd meg, mikor csinált valamit igazán jól.

Lassan mindenkinél teljesen automatikus, hogy ha találkozik egy kutyával, akkor lehajol és megsimogatja. Egyből nyesztetjük a kutyát, és elárasztjuk a „szeretetünkkel”. Ő azonban ebből mit sem ért. Miután elolvastad ezt a könyvet, látni fogod, milyen távol áll ez mindattól, amire egy kutya vágyik. A szeretethez elsősorban bizalom kell, a bizalom megteremtéséhez pedig hosszú és figyelmes út vezet.

A kutyáknak belülről fakadó igényük van a határozott vezetésre. Mivel ez sokunknak nem megy, ezért az erőt gyakran kölcsönözni szoktuk, és fizikai erővel kompenzáljuk. De határozottnak lenni sosem azt jelenti, hogy agresszívak vagyunk.

Amikor kezet emelsz egy kutyára, pontosan ugyanabban a tévedésben vagy, mint azok, akik egy gyerekre emelnek kezet. Ha te vagy az erősebb, akkor neked kell az okosabbnak is lenned. Például utánajársz, miért nem tudod kezelni a kutyádat, és miért nem tudod kezelni a saját indulataidat. Mindkettőre van szakember.

Nem csak fizikailag lehetsz agresszív. Az üvöltözés, az idegeskedés, a bűntudatkeltés ugyanúgy negatívan hat a kutyára, a kutya viselkedésére.

A kutya szeret dolgozni. De ehhez nekünk is dolgoznunk kell vele együtt. Magától nem megy. A kutya nem házőrzésre született, akinek elég, ha a kertben éli le az egész életét; akinek odaadod a vacsora maradékát, és egész éjjel kint ugatja a holdat. Kutyát lehet ugyan kertben tartani, de bármekkora is az a kert, nélküled unatkozni fog benne. A sétákra és a közösen eltöltött időre mindennap szüksége van!

A mi tapasztalatunk az, hogy ha egy kutyát kertben tartanak, akkor az egy nagyszerű kifogás arra, hogy előbb-utóbb elhagyják a napi foglalkozásokat. Az együttélés nem véletlenül jelent nagyobb kihívást, hiszen minden problémával – legyen az egészségügyi vagy viselkedésbeli – azonnal szembesülsz, és esélyed van korrigálni. Nem ellenőrzés nélkül történik minden, a kert felásásától a kerti bútorok megrágásáig. Ha a fáradt kutya a jó kutya, hogyan fáradna el interakció híján? A kinti tartással megteremtjük magunknak azt a kiskaput, amin ugyan nem férünk át se mi, se a kutyánk, de végül mégiscsak azt akarjuk használni a legtöbbet.

A kutyák társas lények. Az emberrel együtt szeretnek élni, és így tanulják meg a leggyorsabban, mit hogyan várnak el tőlük. Ha kicsapod a kertbe, attól ő még nem lesz boldog. Attól lesz egy kutya boldog, ha kölcsönhatásban lehet az emberrel. A megfelelő módon. Kint unalmában szétszedi a kertet, vagy új izgalmak után néz, és állandóan szökni fog. Márpedig ez senkinek nem jó.

A mítosz másik része az, hogy valójában nincs házőrző kutya. Csak őrző-védő képzésen részt vett kutya van. Aki érti a dolgát, és akinek értik a jelzéseit. Ez komoly sportág, komoly felelősséggel. A kerítésnél ugató kutya lehet izgatott, bizonytalan vagy egyenesen frusztrált. Ez nem házőrzés. Egy instabil kutya amúgy sem mehet ilyen képzésre, így nem is lesz jó őrző-védő.

A terápiás kutya ugyancsak egy alaposan félreértett fogalom. Csak az a kutya hívható így, aki kellőképpen kiegyensúlyozott, és aki a gazdájával együtt alkalmassági vizsgát tett terápiás tevékenységre. Ezeket a kutyákat elsősorban fizikai, szellemi és lelki betegséggel élők kiegészítő kezelésénél alkalmazzák. Nem terápiás kutya az, akit megrohamoznak a gyerekek, vagy akit a gazdája a saját rosszkedvében vigaszpárnának használ!

A kutyafajtákat különböző célra tenyésztették ki, ami miatt bizonyos ösztönös mintákat, viselkedésjegyeket hordozhatnak magukon. A köztudatban erősen élnek ezek az általánosítások: milyen egy tacskó, milyen egy bull típusú kutya. Pedig ennél sokkal meghatározóbb, hogy milyen idegrendszerű, temperamentumú egy kutya, és hogy mik történtek vele az életében, milyen ingerek érték, milyen élményei vannak az emberrel kapcsolatban. Nekünk két spánielünk is van, és egy-két dolgot leszámítva egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Nem érdemes előítéletekkel korlátozni magunkat.

A kutyát – akár az embert – meg kell ismerni.

Szinte mindenkinek vannak kutyás emlékei. Evvel együtt rengeteg hiedelem, mítosz ragadt át ránk a gyerekkorunkból és a korábbi generációktól. A lista elég hosszú, de íme pár díjnyertes tévedés, ami miatt sok kutya szenved, és amit most lehetőséged lesz felülírni.

A kutyákat néha fedeztetni kell, hogy egészségesek legyenek.

Mind a tüzelés, mind a vemhesség megterhelő egy kutya számára. Az ivartalanítással nem csupán könnyítesz a kutya terhein, de rengeteg betegséget is megelőzöl. Az így született szaporulatok pedig csak növelik a kutyák és a genetikai betegségek számát.

A kutyákat lehet kenyérrel vagy maradékkal etetni, mert bármit megesznek. Ami azt illeti, tényleg bármit megesznek, azt is, amibe bele is halhatnak. Pont ezért fontos, hogy mit kínálunk fel nekik.

Ha barátkozni akarsz egy kutyával, dugd oda a kezed az orrához.

A kutya már jó távolról érzi a szagodat, így az ilyen közeledés nemcsak értelmetlen, tolakodó is lehet a kutya és a gazdi számára.

Vannak kutyák, akiknél csak a szigor segít.

Azok a gazdik nyúlnak erőszakhoz, akik nem tanultak meg helyesen kommunikálni a kutyáikkal, és számukra is nehézséget okoz megfelelő módon kifejezni az autoritásukat.

Vértől a kutyák megvadulnak.
Nem, azok a cápák… esetleg a vámpírok.
A kutya direkt csinál valami rosszat.
Tudja, és ennek ellenére megcsinálja, hogy téged bosszantson.

A kutyák nem úgy gondolkodnak, mint mi. Ők ingerekre reagálnak, és minél érdekesebb egy inger, annál nagyobb a kísértés. Ha megtörténik a baj, akkor vagy nem voltál ott, vagy hagytad, hogy megtörténjen. Utólag már nem fogja érteni, hogy miért szidod le.

Falkavezérré kell válnod ahhoz, hogy a kutya elfogadjon vezetőnek, és kövessen téged.

A falkaelméleteket már tudományosan is megcáfolták. Nem kell négy lábra ereszkedned és morognod többé. Legyél önmagad, és tekints úgy a kutyára, mint egy családtagra, akinek szabályokra és iránymutatásra van szüksége.

Mi kell a kutyának?

A kutyának elsősorban egy otthon kell, ahol biztonságban érezheti magát.
Ahol tudja, hogy hol a helye, hogy mit szabad és mit nem. Ahol megvan a dolgok menete, ahol nincs állandóan őrültekháza.

A kutyának megfelelő táplálék és napi testmozgás kell. Nem elég levinni, hogy gyorsan pisiljen-kakiljon, aztán húzás vissza. Nem-nem. A kutyának kellenek impulzusok, barátok, helyek, amik izgalmassá teszik az életüket. Minél több helyre viszed el, annál jobban fog viselkedni. De csak akkor, ha figyeled, és segítesz neki megérteni, mikor mit vársz tőle. Ha beleteszed az energiád, olyan szabadon élhettek a kutyáddal, hogy bárhova elmehettek együtt!

Esterházy Miklós * Kovács Dóra

A kutyák fantasztikus leleményességgel ismerik fel a rendszer gyenge pontjait. Ha valamit nem lehet, akkor ott ki finomabban, ki pofátlanul, de be fog próbálkozni. Ez persze sokszor vicces, de ne dőlj be! A kutyák ezeken a kis „győzelmeken” keresztül mérik fel azt, hogy ki mennyire stabil, és hogy mennyire számíthat rád. Ha nem te vagy az, aki elsőként lép be az ajtón, ha nem érzi benned a vezetőt, akkor önállósítja magát, és ebből egy rakás problémátok adódik, amint kiléptek az utcára vagy belép hozzátok egy vendég. Ezt persze egy kutyával a saját nyelvén kell megértetni. Ha nem tanítottad meg neki rendesen a szabályokat, akkor ne is várd el tőle, hogy azokat betartsa.

Míg a kutya rengeteg pluszkört fog neked okozni, ő lesz az is, aki megmutatja neked ezáltal, hogyan legyél határozott, nyugodt vezető. És erre nemcsak a cégigazgatóknak, de a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt nagy szükségük van.

A legfontosabb, és ami miatt ez a könyv nem 300 oldalas: a kutyának kell a kutyaiskola. Itt fogod ugyanis megérteni, valójában hogyan működnek a kutyák!

Esterházy Miklós, Kovács Dóra: Az új kutyád
Partvonal Kiadó, Budapest, 2021
144 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft