Queen Marple | S. J. Bennett: A Windsor-csomó

Posted on 2021. október 6. szerda Szerző:

0


Paddington |

A brit királyi család, különösen II. Erzsébet angol királynő talán az egyetlen olyan uralkodó, akit a világon mindenhol ismernek. A Netflix jóvoltából uralkodása egész történetét végigkövethetjük a The Crown című, hazánkban is népszerű sorozatban. A sorozat mellett számos könyv és film jelent már meg, amelyekben az uralkodó szerepel, még James Bond mellett is kapott „epizódszerepet”. Életrajzából és a Netflixről tudjuk, a kilencvenes éveiben járó királynőnek nem kell a szomszédba mennie egy kis vagányságért sem. S. J. Bennett brit írónő új regénye egy ötkötetesnek tervezett sorozat első része (és angolul a második kötet novemberben várható). Az eddig főként ifjúsági regényeiről ismert szerző azzal a gondolattal játszik el, hogy mit tenne II. Erzsébet, ha bűntény történne a palotában, és a nyomozás látszólag rossz irányba indulna el.

A történet 2016-ban a windsori kastélyban kezdődik. Javában zajlanak az uralkodó hivatalos 90. születésnapjának előkészületei. Erzsébet vacsoravendégeket fogad, akik a kastélyban töltik az éjszakát is. Másnap holtan találják az egyik vendéget, egy fiatal, orosz zongoristát. A nyomok alapján először öngyilkosságra gyanakszik a titkosszolgálat, majd a királynő egyik hűséges alkalmazottjára terelődik a gyanú. Bözsi néni azonban jó emberismerő, és nem hisz az illető bűnösségében, így aztán akcióba lép. A történet szerint korábban is intézett már el ügyeket titokban, ám most nagyobb a tét, a királyság intézményének renoméja is kockán forog. Azt pedig minden Erzsébetről szóló írásból tudjuk, erején felül tesz azért, hogy megőrizze a Windsor-ház hírnevét.

Helyettes magántitkára, Rozie segítségével titkos magánnyomozásba kezd. Ez a kaland bevezeti az olvasót a brit uralkodó legbelső helyiségeibe és a nyilvánosság elől elzárt magánéletébe is, ám mindenféle intimpistáskodás nélkül. A kalandok során megismert királynő remekül illik a legnagyobb államférfiak és államnők sorába, számára a birodalom szent, saját szerepe pedig annak szolgálata. Közel hetvenévnyi házasság után is folyamatosan évődik szabadszájú férjével, Fülöp herceggel, és nagyvonalúan, ám tisztelettel bánik a neki dolgozó alkalmazottakkal, akikkel szemben viszont magasak az elvárásai is. Bár James Bond nem jelenik meg a történetben, csak a brit titkosszolgálat kevésbé mesteri ügynökei, az Obama házaspár és David Attenborough epizódszereplőként felvillannak benne.

A kiindulópont, a nyomozó királynő meglehetősen képtelennek hangzik, és az eredmény akár erőltetett és groteszk is lehetne. Ám Bennettnek sikerül megtalálnia az egyensúlyt, így a regényben éppen a kellő mennyiségben akad humor, és a királynő szerepe egy cseppet sem erőltetett, miközben tökéletesen megfelel az uralkodói protokollnak is. A Windsor-csomó minden sorából süt a brit uralkodó iránti szeretet, és közben olyan, mintha Miss Marple bokros teendői miatt nem tudna maga utánajárni az éppen aktuális rejtélynek, így segítséget venne igénybe – ami Agatha Christie kedvelt regényeben is előfordul. Erzsébethez hasonló gyengéd szeretettel ábrázolja a szerző Fülöp herceget is, aki éppen akkor halt meg, amikor a kötetet még angolul elolvastam. Ha a királynő kezébe is eljutott, biztosan örömmel olvasott élete társáról is benne. A nem királyi olvasóra pedig biztosan vár néhány óra kellemes kikapcsolódás és remek szórakozás. S. J. Bennett az angol krimiírás hagyományainak méltó folytatója ezzel a regénnyel.

Kiss Ádám fordítása remekül adja vissza az eredeti szöveg báját és alig palástolt iróniáját. Maga Bennett sem fukarkodik a meglepő hasonlatokkal:

– Jól aludt? – kérdezte egy ismerős hang a jobbján. Sir David Attenborough volt az, aki éppolyan dallamos és figyelmes hangon szólalt meg, mint a tévében szokott. Úgy érezte magát tőle, akár egy veszélyeztetett panda.”

A következő kötet A három kutya probléma címet viseli, és az előzetes ismertető szerint a Brexit népszavazás előtti időszakban játszódik majd a Buckingham palotában. A címből arra lehet következtetni, hogy a királynő imádott corgie-jainak is szerepe lesz majd benne. Reméljük, a sorozat éppolyan szórakoztatóan folytatódik majd, ahogy indult.

Sophia J. Bennett

S. J. Bennett: A Windsor-csomó
Fordította: Kiss Ádám
General Press, Budapest, 2021
304 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2792 Ft,
e-könyv változat 2399 Ft
ISBN 978 963 452 5455 (papír)
ISBN 978 963 452 5462 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

2016 tavaszán II. Erzsébetet a Windsor-kastélybeli születésnapi ünnepségének az előkészületei kötik le, amikor sokkoló hír érkezik: az egyik vendéget holtan találták a hálószobájában. Látszólag minden jel arra mutat, hogy a fiatal orosz zongorista öngyilkos lett, ám a rosszul megkötött csomó idegenkezűségre utal. A királynő a nyomozókra hagyja az eset felderítését, de nemsokára bosszantani kezdi a rendőrség hozzá nem értése, ezért úgy dönt: diszkréten a saját kezébe veszi az ügy felgöngyölítését…