Zenében utazunk | A MÁV Szimfonikusok új évadáról

Posted on 2021. július 7. szerda Szerző:

0


Farkas Róbert (GM)

Xénia |

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2021/2022-es évadában többszörös Grammy-díjas karmesterekkel, hazai és nemzetközi sztárszólistákkal és új vezető karmesterrel találkozhat a zeneszerető közönség.

Az új évadban új vezető karmester áll a MÁV Szimfonikus Zenekar élén

A MÁV Szimfonikus Zenekar munkáját évek óta segítik híres és elismert művészek: tiszteletbeli vendégkarmesterként Kobajasi Kenicsiró, állandó vendégkarmesterként Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor, valamint Kesselyák Gergely. Az új évadtól vezető karmesteri minőségben csatlakozik e rangos névsorhoz a Németországban élő, tapasztalt és kitűnő művész, Farkas Róbert.

Farkas Róbert 1982-ben született Ózdon. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Konzervatóriumban, majd 2000-től a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, karvezetés szakon. A berlini Művészeti Akadémián diplomázott 2012-ben. Közben részt vett több mesterkurzuson. Horvátországban 2011-ben, a Lovro von Matačič Nemzetközi Karmesterversenyen 3. díjat, a Zenekar Különdíját és a Horvát Zeneszerzők Társasága különdíját nyerte.
Tanulmányainak befejezése után a Berlini Állami Operaházban lett a művészeti vezető asszisztense. 2013-ban kezdődött együttműködése Fischer Ivánnal, az általa vezetett Berlini Konzerthaus Zenekarban, majd asszisztense lett mind a berlini, mind a Budapesti Fesztiválzenekar élén.
Magyarországon rendszeresen áll a legnívósabb hazai, külföldön is magasra értékelt zenekarok karmesteri dobogóján, de közben eleget tesz főképpen német nyelvterületről érkező meghívásoknak is.

Az idén ősszel kezdődő évadban is patinás koncerthelyszíneken játszik a zenekar: a Zeneakadémián, a Müpában, az Olasz Kultúrintézetben, a Pesti Vigadóban és a pécsi Kodály Központban. Vendégművészei lesznek többek között Kobajasi Kenicsiró, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Kirill Truszov (Troussov), Miklósa Erika, Meláth Andrea, Molnár Levente, László Boldizsár – és ez még nem is a teljes lista.

Minőségi hangversenyek minden korosztálynak

Bízva abban, hogy nem ismétlődik meg az előző évadot – és mindannyiunk életét – felforgató és megkeserítő járvány, az új évadban hét bérletes, öt tematikus koncertsorozatot, valamint számos egyedi hangversenyt hirdettek meg. A közönség megértéssel fogadta a szinte folyamatos műsorváltozást, a koncertek esetleges elmaradását, és nagyon sokan felajánlották bérleteik, belépőjegyeik árát a fennmaradás érdekében. Mind a megértésért, mind az anyagi támogatásért, mind online térbe kényszerült koncertközvetítésekre válaszként küldött, meghatóan kedves üzenetekért óriási köszönet és hála illeti a zenekar törzsnézőit. Az online hangversenyek népszerűségét és sikerét jelzi az is, hogy a zenekar YouTube csatornája követőinek száma megtízszereződött az elmúlt hónapokban.

Leonard Slatkin (LL) * Balázs János (EL)

Open Day koncert és kedvezmény az új évad bérleteire!

Az új évadot nagyszabású szabadtéri Open Day koncert harangozza be. A hagyományaikhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében kerül sor erre 2021. július 10-én, szombaton este 8 órakor. Az ingyenes hangverseny műsorán népszerű művek szerepelnek: Erkel Hunyadi László nyitánya, Berlioz Rákóczi indulója, Lehár Arany és ezüst keringője, a csemege egy kortárs mű: az est karmesterének, a jó humorú Dénes Istvánnak a szerzeménye, a MÁV-START-SOS-Beethoven című darab.

Ezen az estén a Múzeumkertben is lehet a korábbi bérleteket megújítani, illetve hatalmas elővásárlási kedvezménnyel megvásárolni.

Camille Thomas (ChM)

Demeniv Mihály (KM)

 

Kirill Troussov (MB)

A közismert és népszerű bérletek mellett a várandós kismamák, a kisgyermekek, az óvodás és iskolás korú gyerekek, valamint a fiatal felnőttek számára olyan tematikus koncertsorozatokkal, ismeretterjesztő, interaktív, játékos előadásokkal készül a zenekar, amelyek a jövő közönségépítését és a gyerekek zenei műveltségének gyarapodását segítik.

Takács-Nagy Gábor (FA)

Az új évadban a beavató koncertek – Bernstein óta népszerű – hagyományát folytatva és kiegészítve az interjú és a hangverseny műfaját kombinálják össze. Az Akvárium Klubban megvalósuló – a Zene Showja című – sorozatban egy-egy híresség társaságában járják körbe az őket érdeklő témákat.

Pinchas Zukerman (ChMaz)

A MÁV Szimfonikusok bérletei és a helyszínek:

Szőke Tibor Mesterbérlet (Müpa),
Erdélyi Miklós bérlet (Zeneakadémia),
Lukács Miklós bérlet (Zeneakadémia),
Varga László bérlet (Olasz Kultúrintézet),
Festetics bérlet (Festetics Palota),
Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet),
Unokák és nagyszülők hangversenyei (Nemzeti Múzeum, Díszterem).

Néhány szűkebb célközönségnek szánt bérlet helyszíne még pontosításra vár
Várandós kismamáknak (Szeretethang),
kisgyermekek, az óvodás és iskolás korú gyerekek (Búgócsiga, Zene-Tér-Kép Plusz),
fiatal felnőttek számára (Koncert Plusz).

Az online bérletvásárlásra július 10-től augusztus 10-ig a zenekar weboldalán nyílik lehetőség.

Koncert naptár – bérletes és bérleten kívüli koncertek, közreműködők, helyszínek, időpontok

Fotók: Christian Meuwly (ChM), Cheryl Mazak (ChMaz), Emmer László (EL), Felvégi Andrea (FA), Gela Megrelidze (GM), Kondella Misi (KM), Lewel Li (LL), Marco Borggreve (MB)