Hoppál Bori: Az én testem (részlet)

Posted on 2021. március 24. szerda Szerző:

0


Minden rosszban van valami jó 

* KORÁN KEZDTÉL EL SERDÜLNI? Gondolj arra, hogy te már rég túl leszel minden „megpróbáltatáson”, amikor a többiek épp csak elkezdik majd. lehet, hogy tőled fognak tanácsot kérni!
* KÖRÜLÖTTED MÁR MINDENKINEK VAN CICIJE, CSAK NEKED NINCS? ; már ez az egész cici-téma fontosságát veszti az osztályban, és „feltűnés nélkül” fogod behozni a többieket.
* NAGYOBBAK A MELLEID, MINT AZ OSZTÁLYTÁRSAIDNAK? Eljöhet a nap, amikor nagyon, nagyon büszke leszel a melleidre, és a többiek majd csak nézik, amint elsétálsz mellettük a legmenőbb fiúval.
* KISEBBEK A MELLEID, MINT AZ OSZTÁLYTÁRSAIDNAK? Hurrá! Lehet, hogy sokan irigyelni fognak, amiért nem kell melltartód hordanod, mert még futás közben sem lobognak a melleid és főleg, ha a legmenőbb fiú téged választ!

Minden helyzetnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Lehet az egyikre vagy a másikra figyelni, de ha a jó dolgokra koncentrálsz, biztosan jobban fogod magad érezni! Lehet, hogy a melleid növekedése jóleső örömmel tölt el, vagy épp ellenkezőleg, egyáltalán nem vagy lelkes a gondolattól. Bárhogyan is érezz, előbb-utóbb mindenképp megnőnek (kinek nagyobbra, kinek kisebbre), és mivel ezen úgysem változtathatsz, jobb, ha örülsz nekik!

A nővéremnek kicsi a cicije, és ez zavarja. Párnás melltartót hord, amiben nagyobbnak tűnik. Az osztályomban is van olyan lány, akinek már van melltartója. Mikor kell elkezdeni melltartót viselni?

SOHASEM kell. De bármikor lehet, amikor úgy érzed, hogy neked úgy kényelmesebb lenne. Az 1970-es évek vége felé, amikor én körülbelül annyi idős lehettem, mint most te, még nem gyártottak lányoknak való melltartót. Igazság szerint akkoriban senkiben fel sem merült, hogy „gyerekeknek” melltartót kéne viselniük, mert a felnőtt nők közül is csak azok hordtak, akiknek nagyobb volt a melle. és kényelmesebben érezték magukat, ha felvették. Vidáman rengtek és lengtek a mellek, amin akkor senki sem csodálkozott, mert így volt természetes.

Manapság alig látni olyan nőt, aki ne viselne, pedig a melleink sokkal jobban érzik magukat szabadon, mint egy melltartó „fogságában”. Neked is azt tanácsolom, hogy nem kell az első melltartó vásárlását elsietni csak azért, mert esetleg az osztályodból másoknak már van, vagy azért, hogy nagyobbnak tűnjenek a melleid. Pont elég lesz akkor venni egyet, ha már tényleg lesz mit tartania! Ha viszont már úgy érzed. hogy futni vagy tornázni kényelmesebb lenne úgy. hogy nem ugrál a cicid, akkor bátran állj elő a kéréseddel, hogy melltartót szeretnél. Biztos van valaki a családodban (az anyukád, a nővéred vagy az egyik unokanővéred, kedvenc nagynénid), aki egyrészt tapasztalt melltartó-vásárlásban, másrészt szívesen vonod be egy ilyen „nagylányos” kalandba.

Én az unokanővéremmel mennék. Ő biztos ismeri a méreteket is, mert nekem fogalmam sincs róluk.

IGEN, akik már hordanak melltartót, tisztában vannak a méretezéssel. Ha kifejezetten fehérneműboltba mész, az eladók általában csak rád néznek, és tudják a méretedet. De elárulom, hogyan határozhatod meg te is. A melltartók méretezése egy számból és egy betűből áll. Mondjuk 75A, 80C vagy 85B. A szám a melled alatti mellkasméreted centiméterben. A betű úgy jön ki, hogy megméred ezt a mellkas körüli méretet (ez a mell alatti körméret), majd ugyanígy körben kicsit följebb. a mellbimbóidnál, ahol a „legszélesebb” vagy (ez lesz a mellbőség). A kettő különbözete adja meg a kosárméretet. Vagyis mellbőség – mell alatti körméret = kosárméret. Ha valakinek például 85 a mellbősége és 73 a mell alatti körmérete, akkor a különbség 12, ami az A kosárnak felel meg, tehát 85A-s melltartóra lesz szüksége.

A számozás ötösével ugrik, vagyis, ha valakinek 72 vagy 77 centiméter a mell alatti körmérete, akkor valószínűleg a 75-ös méret lesz neki jó. A következő táblázatban mindent ki tudsz keresni, és még a kosárméretet sem kell magadnak kiszámolnod, mert megadtam centiben is!

A számok és a betűk azt nem mutatják, te hogy érzed magad az adott melltartóban, vagyis tanácsos mindig felpróbálnod is azt. A legfontosabb, hogy neked kényelmes legyen, bármit mutasson is a számozása. A kosárméret adott, vagyis azon nem lehet változtatni. A mellkasodat körülvevő rész csatjánál általában két-három kampócskát találsz, így ezen igazíthatsz egy kicsit. Ezért lehet jó például a 70-es méret 68 vagy akár 72 centis mell alatti körméretre is. A legtöbb melltartó vállpántja is rövidíthető. hosszabbítható, így szintén beállíthatod a saját méretedre.

Jó, ha nem úgy marad meg benned az első melltartóvásárlás, hogy egyedül, tanácstalanul feszengsz egy boltban, hanem kellemes élményként emlékezhetsz vissza rá. Akár több méretet is bevihetsz magaddal a próbafülkébe. hogy kiderüljön, melyik is illik rád. Ha megtaláltad a megfelelő méretet. vedd vissza a pólódat, blúzodat, pulóveredet, és nézd meg a tükörben, hogy ruhában milyen. Ilyenkor nagyon jól jön, ha valaki más is van veled, mert meg tudod kérdezni, szerinte hogy áll. Miután sikerült kiválasztanod a megfelelőt, akár be is ülhettek valahová egy sütire vagy fagylaltra, megünnepelni ezt a különleges alkalmat. Az, hogy lesz melltartód, nem jelenti feltétlenül, hogy onnantól kezdve mindig hordanod kell. Én például, amint hazaérek, rögtön leveszem a melltartómat, hogy „lélegzethez jussanak” a melleim.

Hoppál Bori

Hasznos tudnivalók

Írtam már, hogy a melleink jobban szeretnek szabadon maradni, mint bezárva, mert
* MOZGÁSBAN VANNAK, ami frissen tartja a mellet alkotó szöveteket, amelyek így nem lustulnak el;
* A CICIK SZERETNEK egy kicsit hűvösebben lenni, mint a testünk többi része, és ha szivacsos párnák közé dugjuk őket, akkor „melegük van”
* A MELLTARTÓ MELLKAS KÖRÜLI PÁNTJA elzárja a testedben keringő nyirokfolyadék szabad áramlását, aminek az lenne a feladata, hogy minden anyagot, amire a cicidnek nincs szüksége, szépen elszállítson onnan.

Hoppál Bori: Az én testem
Corvina Kiadó, Budapest, (2014 …) 2021