És tényleg, hátha | Vámos Anna: Hátha

Posted on 2021. február 15. hétfő Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Nem hallottam eddig Vámos Annáról, bevallom. Persze nem csoda, ez az első könyve. Az, hogy egyáltalán a kezembe került, szintén véletlen. Írni róla talán nem is lehetne, hiszen afféle önmagát eladó kis kötet. A hátoldalán feltüntetett információk karakterszáma, bár nem ellenőriztem le, meghaladja a kötetben találhatókét. És mégis: élmény lapozgatni.

Mondhatjuk persze azt is (kicsit nagyképűen), hogy Hátha című négyzetalakú kötetecskéje felnőtteknek szóló képeskönyv. Ezek a vidám, és mindenekelőtt színes rajzocskák rendkívül kedvesek. Minden oldal, a kis piktogram alakok minden változása vidámságot, derűt sugall – noha maga a megjelölt téma ennek épp ellenkezője. Merthogy azért íródott, mert a szerző úgy döntött: „kész, elegem van a szorongásaimból”. (Pontosabb, hogy azért rajzolódott.) Rajzait egy értő grafikus Réber emberkéivel rokonította. Igaz az is.

Ha Vámos Anna neve nem is, a kötet stílusa ismerősnek tűnt. Némi kutakodással és a kiadó segítségével gazdagodtak ismereteim. Tervezett egy kitűzőt, ami igen népszerűvé vált a FREE SZFE mozgalomban. Egyébként is „köze van” az éppen legyilkolt („újratervezett”?) egyetemhez: 2003-ban ott végzett dramaturgia–színháztudomány szakon.

A laza szerkezetben egymást követő grafikus jelenetekhez fűzött szöveg roppant egyszerű, ezért a könyvet nem is irodalomként, hanem grafikai műként célszerű felfogni. Mondatai a szorongástól megszabadulni vágyóknak adnak támogatást, még azt is mondhatjuk: a könyvecske nevel. Elfogadásra, derűre, azoknak az apró „jóságoknak” a meglátására, amelyek mellett naponta elmegyünk. Kiderül, ki mennyire és milyennek érzékeli a világot ilyen járvány-fenyegetésben, szorongásban, bezártságban is. Vagy főleg azért.

Szánjunk rá negyedórát, lapozzuk végig, ha nagyon alaposan megnézegetjük, akkor sem igen kell több idő rá. Később újra elő lehet venni, vagy amíg kávét főzünk a barátnőnknek – már ha majd csak úgy feljöhet hozzánk megint valaki –, nyomjuk az ő kezébe, épp átlapozza, míg visszaérünk a konyhából. Egy biztos, felderül/ünk a rajzoktól, és legalább amíg nézegetjük, bizonyosan nem szorongunk tovább. Mert lehet a félelmeinkkel is együtt élni. Talán még meg is szelídíthetjük őket. És a pandémiát is át lehet vészelni némi derűvel. Legalábbis reméljük. Hátha.

Vámos Anna

Vámos Anna: Hátha
Ab Ovo Kiadó, Budapest, 2020
128 oldal, teljes bolti ár 3790 Ft,
kedvezményes ár a bookline.hu-n 3032 Ft,
ISBN 978 615 564 0476

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Különleges könyv, különleges műfaj: humoros, hangulatjavító közérzetrajzok és rövid szövegek.
A szerző így ír a könyvéről: »2020 elején úgy döntöttem, hogy kész, elegem van a szorongásaimból. Elkezdtem leírni és lerajzolni ezeket a gondolatokat. Minden nap legalább egyet. Ettől egy idő után megnyugodtam. Hurrá, győztem!
Nem sokkal később mindenfelé elterjedt a Covid, és az egész világ elkezdett egyszerre szorongani.
De nem csak erről szól ez a könyv. Mert az élet járványok idején is megy tovább. Vannak jobb napok, vannak rémesek és idegesítőek is.
Én pedig rajzolok tovább.
Alapvetően optimista vagyok.«

Vámos Anna 1977-ben született, Budapesten. Gyerekkorában sokat rajzolt, aztán kimaradt vagy két évtized, több éve megint sokat rajzol. Londonban él, egy társsal, egy gyerekkel és elképesztően sok színes lénnyel a fejében.