Test és emlékezet | Gergye Krisztián új bemutatója / Nemzeti Táncszínház

Posted on 2020. október 22. csütörtök Szerző:

0


Gergye Krisztián

Xénia/NTSz |

A test emlékezete címmel mutatja be a Nemzeti Táncszínház Gergye Krisztián legújabb összművészeti produkcióját, melynek látványvilágát a lengyel avantgárd legjelesebb képzőművészének alkotásai ihlették. Misztikus, mítikus és mitologikus világok jelennek meg október 27-én a színpadon, ahol az örök mozdulatlanságba zárt figurák életre kelnek. A három táncosra és egy kilenctagú kórusra megálmodott mű zenéjét Zombola Péter szerezte.

Magdalena Abakanowicz a lengyel képző-művészet korszakos alakja, szobrai, installációi a világ minden táján megtalálhatók. A 2017-ben elhunyt szobrász és textilművész és hatalmas életműve ihlette Gergye Krisztiánt egy új összművészeti előadás létrehozására. A koreográfus a produkciót Jerger Krisztina művészettörténész emlékének szentelte, aki meghatározó alakja és kurátora volt a magyar múzeumi világnak és különösen sokat tett a lengyel–magyar művészeti kapcsolatok építéséért.

Gergye Krisztián az elmúlt évtizedben sokszor készített képzőművészet ihlette performanszokat és nagyszínpadi táncprodukciókat, előadásainak fókuszában a műfajok szintézise áll. Több évig készítette elő A test emlékezete című előadását, melyet Abakanowicz ember nagyságú textilművei és zsákvászon szobrai ihlettek. Az előadás számos művészeti műfaj, hétköznapi és előadó-művészeti gesztus, művészet-értelmező szemlélet fókuszából közelít egy életműhöz. Tánc, színház, bábművészet, performansz-művészet, rekonstrukciós kísérletek, reprodukciós tapasztalások, zenei kompozíciók, kórusművek által törekszik Abakanowicz kimerevített rítusokként értelmezhető világképének feltámasztására.

Háttérben a Soharóza

Az előadás a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadát borítja be Abakanowicz alkotásait idéző figurákkal, formákkal, monumentális alakokkal. Zombola Péter zeneszerző hangszeres közreműködője is az előadásnak, a rendező felkérésére modern kórusműveket írt, amely társul a képi és mozgásvilághoz. A szerzeményeket a Soharóza Kórus kilenc tagja adja elő, akik nem csupán hangjukkal vesznek részt a produkcióban, hanem meg is testesítik, életre keltik a megidézett korszakok jellegzetes figuráit. A test emlékezetének táncosai Barabás Anita, Téri Gáspár és Gergye Krisztián. Magdalena szerepében Bánfalvi Esztert láthatja a közönség.

Magdalena: Bánfalvi Eszter (itt egy korábbi szerepében)

„Abakanowicz az egyetlen olyan általam ismert alkotó, aki mérhetetlen szigorral és következetességgel, szinte archeologikus módszerrel felismerve a világot, sejtről sejtre, alakról alakra haladva teremtette meg a saját univerzumát. Szobrai mintha egy letűnt kor emléknyomai lennének. Kimerevített archetipikus alakjai és objektumai egy képzeletbeli civilizáció létezésének lenyomatai. Az archaikus és a szellemi világokhoz való kötődéseink a test emlékezetében fedezhetők fel. Koreográfusként ennek a test-emlékezetnek, a test nyelven túli, vagy nyelv előtti, csak rá jellemző nyelvének elkötelezett kutatójaként Abakanowicz műveiben látom az analógiát és a visszaigazolást, hogy nemcsak érdemes, de létszükséglet ezen az úton járnom és haladnom” – mondta az előadásról Gergye Krisztián.

Az összművészeti előadás hűen tükrözi Gergye Krisztián és alkalmi társulata azon törekvését, hogy az előadásaikban a műfaji jellemzők ne csupán kontextusként jelenhessenek meg, hanem szerves egységet alkotva, valós találkozásban, egymástól el nem választható módon alakíthassák előadásainak egyedi formanyelvét és a mondanivaló kikristályosodását.

Gergye Krisztián a Soharózákat instruálja

Gergye célja, hogy Abakanowicz kimerevített, megállított idejű rituáléit megpróbálja feléleszteni a 21. században oly módon, ami még a mai, utópisztikusnak tűnő világunkban is értelmezhető, sőt megtapasztalható lehet. Megpróbál benne lenni az élet rituáléjában, hogy ezáltal megérthessük a halált és megtapasztalhassuk a test emlékezetét.

Barabás Anita

Fotók (a próbáról): Kállai Tóth Anett

A test emlékezete – hommage à Magdalena Abakanowicz
Jerger Krisztina művészettörténész emlékére
Rendező-koreográfus: Gergye Krisztián

Előadják: Barabás Anita, Gergye Krisztián, Téri Gáspár.
Magdalena: Bánfalvi Eszter

Soharóza kórus: Asbóth Szaffi, Bogdán Tamás, Botka Dóra, Karosi Roland, Nagy Kata, Simon Júlia, Sipos András, Tamási Borbála, Tárnoki Tamás. Karnagy: Halas Dóra

Zenéjét szerezte és hangszeren közreműködik: Zombola Péter

Bemutató:
2020. október 27., kedd 19:00
Nemzeti Táncszínház
(1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20)