Szakonyi Péter: Aranyemberek (részlet)

Posted on 2020. október 22. csütörtök Szerző:

0


Előszó

Egy hajórakomány búzából és egy hosszú ideig titoknak minősülő örökségből építette fel akkori viszonylatban hatalmasnak számító cégbirodalmát Jókai Mór klasszikus regényének hőse.

Az arany ember több nyelven beszélt, állta a kemény próbákat, kikerülte a csapdákat, vágott az esze – és ami cseppet sem mellékes, mindenkivel szót értett: legyen az helyi plébános, vagy a bécsi udvar magas rangú tisztségviselője. Sikere Magyarországtól Dél-Amerikáig ívelt a ma is méltán népszerű regényben.

A történethez lazán kapcsolódik, hogy Timár alakját egy Magyarországra bevándorolt, de Bécsben élő bankárról, Sina Györgyről mintázta Jókai. Ráadásul Sina volt a pesti Lánchíd építésének beruházója és részben finanszírozója is.

De vajon ma ki számít arany embernek? Mivel és főleg hogyan lehet nagy cégeket és nagy vagyont felhalmozni? Hazánk és korunk „arany embere” meg tudja őrizni arcát és személyiségét? Gyermekei büszkén vállalják, vállalhatják édesapjukat? Netán folytatják azt, amit elkezdett?

A magyar újkapitalizmus alig több mint három évtizede egy sor rossz és nagyon rossz példát mutatott – gyors, látványos sikereket, melyeket előbb vagy utóbb csúfos bukás követett.

De az „üstökösök” mellett állócsillagok is megjelentek a magyar gazdaság egén. Olyanok, akikre ma is felnézünk, akiknek pályaívét már üzleti iskolákban is tanítják.

Őket, pontosabban őket is szólaltattam meg az elmúlt években készült interjúkban. Ezek egy része a 2002 óta folyamatosan megjelenő A 100 leggazdagabb magyar című kiadványban és az Alapblog.hu internetes oldalon jelent meg.

Az olvasó a következő oldalakon olyan üzletemberek gondolataival találkozhat, akik nem gyanús ügyletekkel, megkérdőjelezhető közbeszerzési pályázatokkal, trükkös kormányzati kapcsolatokon keresztül értek el sikereket. Interjúalanyaim valódi és éles piaci helyzetben, nem egy esetben átlépve az országhatárt, nemzetközi versenyben is bizonyítottak.

Szakonyi Péter (Bárcsak ez a portré került volna a könyvbe. A szerk.)

Példájukkal azt szeretném bebizonyítani, vagy legalábbis bemutatni, hogy „van élet a halál előtt”, vagyis most, ebben a korrupcióval, paternalizmussal átitatott és urambátyám légkörben működő magyar gazdaságban is lehet sikert elérni. A siker így is bárki számára kézzelfogható, akiben van tehetség, elhivatottság, kitartás és persze kurázsi. Közel két évtizeddel ezelőtt, 2001-ben A pénz mágusai címmel – amely szintén a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg – interjúkat adtam közre Zwack Pétertől Kapolyi Lászlón át Gerendai Károlyig. Közülük néhányan már nem élnek, vannak, akik visszavonultak az üzleti élettől, és akadnak olyanok is, akik pályát váltottak. Az akkori interjúk jól tükrözték az ezredforduló üzleti világát és személyiségeit.

Remélem, hogy az itt közölt beszélgetések is tükrözik az elmúlt évtized trendjeit és fejleményeit. Mondjuk úgy, tanúságképpen a jövő generációi és a magunk számára is.

A szerző

Szakonyi Péter: Aranyemberek – Beszélgetések gazdagokkal a gazdaságról
Kossuth Kiadó, Budapest, 2020
205 oldal, teljes bolti ár 3400 Ft