Aranyszínű zsebkönyv | Mikael Krogerus, Roman Tschäppeler: 44 kommunikációs modell

Posted on 2020. szeptember 11. péntek Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

Még sohasem tettem ilyet, lemértem: a könyvecske 9,5×14,5 centis. Elfér tehát retikülben, aktatáska vagy hátizsák legkisebb rekeszében, sőt akár farzsebben is. Arra való, hogy folyton az ember keze ügyében legyen. És méltó is rá!

Ha már a recenziók hagyományos tartalmi sorrendjét így megfordítottam, folytatom azzal, amit ugyancsak a végén szoktunk említeni: a Gyomai Kner Nyomda a hírnevét igazoló, kiváló munkát végzett. A minden könyvészeti szempontnak magas fokon megfelelő, szép könyv a legrangosabb ünnepeken is (uniszex) ajándék lehet. Igaz, az ára nem olyan kicsi, mint a mérete, de a könyvek értéke nem a súlyuktól függ.

Néha (jóindulattal is!) „megfeledkezünk” a fordításról, most hangsúlyozottan a leglényegesebb mondandóim egyike, hogy Kenyeres Anna fordítói teljesítménye nélkül nem született volna meg a siker. Nem ismerem az eredeti, angol szöveget, de sok tapasztalat nyomán el tudom képzelni, ezért vagyok biztos benne, hogy a magyar szöveg tömörsége, közérthetősége és szellemessége általában – egyes fejezeteknél különösen – fordítói bravúr is.

Itt az ideje a tartalomra térni. Amikor olyan diszciplináris tudomány, mint a kommunikáció népszerűsítő kiadványaihoz jutok, már eleve tartok a gátlástalan leegyszerűsítésektől, a kizárólag eladhatósági szempontokra ügyelő zanzásításoktól, amelyek aztán éppen a tudomány valódi megismerésétől és megértésétől „óvják meg” olvasóikat. Amikor ezt a könyvet megláttam, csak a sóhajra futotta az ijedelmemből: 44 modell 15 dekában?!

Tévedtem.

Mert Krogerus és Tschäppeler a tudományos ismeretterjesztés legszebb napjait és lapjait idéző módon, egy-egy modellről szóban és rajzban mindössze négy oldalon tud az olvasójának a napi tevékenységekben használható ismereteket nyújtani. Hangsúlyozottan nem tanácsokat, illetve ha tanácsokat, akkor visszafogottan, szinte mellékesen. Tudást akar adni, azt jelzi – olykor a tudósok nevét és munkásságát is feltüntetve –, hogy a szóban forgó, gyakorlati probléma kezelésekor, illetve megoldásához milyen tudományos álláspontot, módszert érdemes megismerni.

Tehát ha például gondod van a főnök szavával, valamilyen tárgyalásoddal, visszajelzéssel, állásponttal, gyerekneveléssel, játékkal, társalgással, kegyes hazugsággal, társalgással, hallgatással, bocsánatkéréssel; különféle kommunikációs helyzetekkel és kapcsolatokkal, érdemes még a konkrét cselekvés előtt előkapni ezt a zsebkönyvet, beleolvasni a problémádra rímelő sorokba. Nem fogja megmondani, hogy mit tégy, de azt igen, hogy mit nem árt tudnod. Azt hiszem, tanácstalanságok idején ez hasznosabb lehet, mint sok olyasmi, ami tanácsnak hirdeti önmagát.

A nagyon egyszerű rajzok áttekinthetősége, a szövegek a nem okvetlenül hígabb magazinok, hanem az értelmes mondandók igényléséhez szokott olvasók számára közérthető stílusa növeli az olvasmányélményt és a praktikus használhatóságot is. És (nem olcsó) szellemessége is. Például minden fejezet/modell aforizmával végződik. Az egyiket idézem: „Ha meghalok, álljon ez a sírkövemen: Ingyen-wifi. Így gyakrabban meglátogatnak majd.”

A könyvecske kötésének a színe arany. Tulajdonképpen a tartalma is.

Mikael Krogerus & Roman Tschäppeler

Mikael Krogerus, Roman Tschäppeler:
44 kommunikációs modell
– A hatékony önkifejezés és
eredményes együttműködés
könyve

HVG Könyvek Kiadó, Budapest, 2020
200 oldal, teljes bolti ár 3700 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3145 Ft,
ISBN 978 963 304 9723 (papír)
ISBN 978 963 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Hogyan fejezzük ki magunkat úgy, hogy megértsenek? Miért értelmezzük különböző-képpen ugyanazokat az üzeneteket? Hogyan adjunk visszajelzést a másiknak?
A közös munka és jóllétünk alapja, hogy ne csak arra figyeljünk oda, amit mondunk, hanem arra is, hogyan közöljük gondolatainkat. A nemzetközileg elismert szerzőpáros ezért bemutatja a legfontosabb kommunikációs elméleteteket, és a bonyolultabb modelleket is szórakoztató, a mindennapi helyzetekben jól használható ábrákkal szemlélteti. Segítségükkel nemcsak az önkifejezésben, de mások és a világ megértésében is fejlődhetünk.