Sorsfordító pillanatok | Nincs parancs! — Szalay Péter filmje

Posted on 2020. szeptember 10. csütörtök Szerző:

0


Xénia |

Szeptember 17-től látható a mozikban a rendszer-váltás egyik emlékezetes eseményének, Magyar-ország történelmi helytállásának fontos kordoku-mentuma, Szalay Péter dokumentumfilmje, a Nincs parancs!

1989. Európa sorsfordító éve. Egy negyven évig működő rendszer hirtelen összeomlik, hatására a korábbi határok értelmetlenné válnak. A film két határőr alezredes, Bella Árpád és Harald Jäger kísértetiesen hasonló története. A magyar parancsnok hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar–osztrák határon. Jäger alezredes hasonlóan cselekedett a Berlint kettévágó falnál, amikor puskalövés nélkül engedett át kelet-berlinieket Nyugatra, holott korábban szigorú tűzparancs volt érvényben. Bátor fellépésük felgyorsította a 20. század végi történelmi események menetét, és megakadályozták, hogy tömeges tragédia következzen be.

Áttörés (LT)

A film bemutatja azt is, hogy önhatalmúlag hozott helyes döntésük nélkül mi következhetett volna. Egy fiatal keletnémet házaspár gyermekével néhány nap késéssel akart átszökni a magyar határon, amikor eldördült egy fegyver. A Vasfüggöny utolsó áldozatának (Kurt-Werner Schulz) megrázó története egyszerre hordozza a történelmi katasztrófa elkerülésének lehetőségét, és a megbocsátás üzenetét.

Áttörés — Cakó Ferenc homokanimációja

A Nincs parancs! dokumentumfilm, de animációs és fikciós betéteket is tartalmaz. Rendezője és operatőre a Schiffer Pál- és Balázs Béla-díjas Szalay Péter, további operatőrei Lovasi Zoltán és Nagy Ernő.
Főbb szereplői: Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc, Nagy László; a fikciós filmrészlet főbb szereplői: Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos, narrátorok: Schell Judit és Szervét Tibor.

Berlin (HP)

Helmut Kohl, korábbi német kancellár így minősítette a történteket: Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból.

A film díszbemutatójára szeptember 8-án, kedden 19.00-kor kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Dunatáj Alapítvány és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös szervezésben.

Elhagyott Zsiguli a határon (LT)

A Nincs parancs! az Uránián kívül műsorra kerül Budapesten a Puskin, Toldi, Tabán moziban is, illetve az alkotók és a szereplők a következő hetekben közönségtalálkozón vesznek részt Szegeden, Debrecenben, Szombathelyen, Szolnokon, a későbbiekben az ország több városában (Veszprém, Pécs, Győr, Miskolc és Sopron) is. (A részletes program a film oldalán megtalálható.)

Fotók: Horváth Péter (HP), Lobenwein Tamás (LT)